Resul Tosun

Resul Tosun

AK Parti'ye muhalefet şimdi geliyor

AK Parti'ye muhalefet şimdi geliyor

Geçen hafta mecliste temsil edilmeyen kimi partilerin genel kurullarının yapıldığı önemli bir haftaydı. Bir zamanların güçlü iktidar partisi ANAP'ın genel kurulu vardı. Katılım azlığı sebebiyle neredeyse yapılamıyordu. Partinin genç genel başkanı hatalarını itiraf ederek ve özür dileyerek görevini bıraktı.

Öte yandan 26 Ekim 2008'de Saadet Partisi'nin de kongresi vardı. Orada durum farklıydı. Mecliste temsil edilmiyordu son seçimlerde bir varlık gösterememişti ama ANAP'ın aksine sadece salon değil salonun bahçesi de tıklım tıklım doluydu. Heyecan doruktaydı.

Bir nöbet değişimi vardı. Partinin Genel Başkanı Recai Kutan görevi daha genç bir arkadaşına bırakıyor salonu dolduran partililer bu görev değişimine alkışlarla ve gözyaşlarıyla şahitlik ediyorlardı.

Kuru kalabalık değildi. İnanmış ve inancı heyecanına yansımış azimli bir topluluktu.

Detaylar üzerinde durmayacağım. Bu kongre siyaset tarihimizde yeni bir dönüm noktasının işaretlerini verdi. Numan Kurtulmuş'un önünün açılması, Milli Görüş camiasındaki geleneksel politikaların terk edildiği veya terk edileceğinin; Milli Görüş camiasına yeni bir heyecan geleceğinin işaretlerini verdi.

SP'nin yeni dönem politikalarının en fazla AK Parti'yi etkileyeceğini düşünüyorum. Çünkü Ak Parti'yi AK Parti yapan Milli Görüş camiasının yetiştirdiği politikacılardır. Ayrıca AK Parti'nin oy tabanının omurgasını da Milli Görüş oyları oluşturmaktadır. Milli Görüş partilerinde parti içi demokrasinin işlemeyişi, genel merkezlerin buyurgan politikaları AK Parti'yi doğurmuş ve Milli Görüş teşkilat mensuplarıyla ve seçmenleriyle yeni bir kimlik ile bir bütün olarak AK Parti'ye kaymıştı.

SP'nin öncelikle ikna etmeye çalışacağı taban şu anda AK Parti'ye oy veren Milli Görüş tabanı olacaktır. Düşünün 1995 seçimlerinde Milli Görüş partisi RP %21 oy almıştı. 28 Şubat olağanüstü sürecinin tüm baskılarına rağmen 1999 seçimlerinde FP % 15 oranında oy almıştı. Bunun anlamı Milli Görüş'ün asgari % 15'lik kemikleşmiş bilinçli bir seçmen tabanı var demektir.

Şimdi SP bu tabana yönelecek ve muhtemelen AK Parti'yi tahminlerin ötesinde bir şekilde etkileyecektir.

Çünkü AK Parti artık iktidar partisidir ve ne kadar başarılı olursa olsun iktidar partilerini eleştirmek kolaydır. İcraat yapanların en küçük kusurları bile muhalefet nezdinde büyük öneme haizdir. Kongredeki bazı abartılı eleştiriler SP'nin bunu yapacağını gösteriyor.

SP, AK Partiye oy veren Milli Görüş tabanının yarısını hatta dörtte birini bile ikna etse AK Parti önemli ölçüde etkilenecek demektir..

Hani hep söyleniyor ya AK Parti'nin en büyük avantajı muhalefetinin bulunmaması diye. İşte o söylem artık tarihe karışabilir.

AK Parti'nin zaafı ya da dez avantajı tek adam partisi olmasıdır. Parti bütün gücünü Tayyip beyden almaktadır. Tayyip bey maalesef yenilikçi hareket sırasında vaadilen parti içi demokrasiyi özlenen düzeyde gerçekleştirememiştir. O yüzden de AK Parti'deki 'deki heyecan SP teşkilatlarındaki düzeyde değildir. Ayrıca AK Parti teşkilatları iktidar olmanın da verdiği bir rehavet içindedir ve her iktidar partisinde olduğu gibi orada da rant kavgası peşinde olduklarına dair dedikodular yapılmaktadır.

Oysa SP öyle değildir. Numan bey yalnız değildir. Heyecan dolu bir teşkilata sahiptir. Teşkilatın eksiği lider idi şimdi Numan bey ile onu da telafi etmiş oldular. SP bu heyecanlı teşkilat ile AK Parti'yi sıkıştırabilir. AK Parti iktidar partisi olduğu ve çok sayıda belediyeleri de elinde bulundurduğu için SP, eleştirecek malzeme bulmakta sıkıntı çekmeyecektir.

Hele paraşütle siyasete inip AK Parti'den belediye başkanı seçilen halktan kopuk tipler SP'nin ekmeğine yağ sürmektedirler.

Bu yüzden Anadolu'nun birçok ilinde mücadele AK Parti ile diğerleri arasında geçecektir.

Büyük kapışma da AK Parti ile SP arasında olacaktır. SP'nin kazanma ihtimali daha zayıftır ama bu kapışma üçüncü partilerin aradan sıyrılmasını getirebilir. SP, AK Parti'yi de düzen partisi olarak gördüğü için bunu önemsemeyecektir ama AK Parti'nin bu fotoğrafı çok iyi okuması lazımdır.

AK Parti önümüzdeki yerel seçimlerden hedefine koyduğu %50'lik bir başarı ile çıkmak için siyaseti tabana yaymak ve parti mensuplarına güvenmek zorundadır. Mesela belediye başkan adaylarını tamamını olmasa da önemli bir kısmını önseçimle tespit edebilir. Partiye kayıtlı üyelerin tamamının katılacağı resmi önseçimle aday belirlemesi halinde en azından parti içindeki tartışmaları bitirebilir ve teşkilatın seçime asılmasını sağlayabilir. Bunun partiye zararı olmaz. Temayül yoklamasında yapılan çalışma önseçimde yapılacaktır tek farkı budur!

Yazı biraz uzadı. SP üzerine söylenecek çok şey var. Bu günlük bu kadarla yetinmek zorundayım. Son olarak şunu söylemeliyim ki, Numan bey emanetçi gibi durmaz da kendisi olursa ve ölçüsüz eleştirilerin yerini mantıklı ve tutarlı söylemler alırsa, AK Parti'nin karşısına ciddi bir muhalefet çıkacak demektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Resul Tosun Arşivi