Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Obama melek mi, şeytan mı?

Obama melek mi, şeytan mı?

Belki de bunu hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz.
Belki bir suikasta kurban gidecek. Belki de gelen gideni aratacak.. Bilmiyoruz.. Belki de!?
“Müslümandı”, “Hıristiyandı” tartışması hiç bitmeyecek belki de.. Sonuçta “ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.”
Bekleyecek ve göreceğiz.
Obama sözünde durur ve başarılı olursa ABD'de çok şey değişecek demektir.
Eğer sözünde durmaz ise eski düzen devam edecek.. Sonuçta ya ABD'nin çöküşü sürecek ya da ABD artık eski ABD olmayacak.. Her iki halde de iyi olacak..
Kenya’nın Nyangoma-Kogelo bölgesinden bursla okumak için Honolulu’ya giden, orada beyaz kadın Ann Durham ile evlenen babadan kalma Barack Hüseyin Obama adı ve çocukken Endonezya’da iki yıl medreseye gitmiş olması, onun gizli Müslüman olduğu iddialarına sebeb oluyor.. Öte yandan Kenya’daki Luo kabilesi’nde obama adı “Uysal - uyumlu - eğilen” anlamlarına gelen “obam”dan geldiğini söyleyenler de var.. Sonuçta Afrika kökenli, en azından Müslüman bir aileden gelen bir zenci ABD'nin devlet başkanı oldu.. Her ne kadar Condoleezza Rice'dan ağzımız yanmış olsa da Obama kimi çevrelerde ihtiyadlı bir iyimserliğe kapı aralamadı da değil..
2004’te Boston’daki Demokrat Parti Ulusal Kongresi’nde yaptığı konuşmada, "Liberal ve muhafazar iki Amerika yok. Ayrılığı bir kenara bırakalım. Tek bir Amerika var, o da Amerika Birleşik Devletleri. Benim hayat hikayem, başka hiçbir ülkede mümkün olamazdı" diyen Obama, mezar taşına şunların yazılmasını istiyor: “İyi ve dürüst bir adamdı. İyi bir baba ve kocaydı. Dünyayı daha iyi bir yer yapmak için kendisinden bir şeyler verdi.” Önceliği, “Kapitalist sistemdeki tıkanıklığı açarak ABD’de ekonomiyi düzeltmek, ABD’nin dünyadaki imajını iyileştirmek” olacak..
Siyasi kahramanları: Martin Luther King Jr, Mahatma Gandhi ve 1993’te ölen insan hakları savunucusu Cesar Chavez, Friedrich Nietzsche hayranı. Obama’nın en sevdiği söz, Zebur’da, Hz. Davud’un duasını içeren "Tarihler" bölümündeki 15. ayet: "Senin önünde garibiz, yabancıyız, atalarımız gibi. Yeryüzündeki günlerimiz bir gölge gibidir, kalıcı değildir" imiş.
“Örümcek Adam” ve “Batman” hayranı bir başkanı var artık Amerika'nın. Demek ki “bilim kurgu” filmleri ve “kurtarıcı gücü” olan “olağanüstü kahramanlar”dan hoşlanıyor. Hem iyi bir Hıristiyan, hem de Nietsche hayranı!. En sevdiği yemek ise acılı yemekler ve pizza.
BBC yeni başkanla ilgili daha uzun bir liste derlemiş, ama ben kısaca bunları özetlemeye çalıştım..
Amerikan tarihi ile ilgili bir arkadaşım aradı.. 1985 yapımı bir filmden söz etti. Hani şu “Back to Future / Geleceğe Dönüş” filmi. Biraz bilim kurgu ve biraz komedi. Orada bir siyahinin vali, başkan olma hayalinden söz edilir. Aslında siyahi başkan ütopyası başka filmlere de konu oldu.. Çoğu zaman bunlar sürreal şeyler olarak sunuldu. Mizah konusu ya da kurgusal bir fantezi olarak canlandırıldı.. Bugün fantezi gerçek oldu.
Spielberg’in 1985'deki komedi türü fantezisi, 2008'de gerçek oluyor.. İşin ilginç yanı Spielberg’in kahramanı da tip olarak Obama'ya benziyor.. Bu işi Matrix’e döndüren tek raslantı bu değil elbette. Obama'nın gelişini kıyamet, Mesih ve Mehdi olayı ile ilişkilendirenler de var. Doğu ve Batı kaynaklarından referanslar veriyorlar. İsmin anlamı ve tarih düşme yoluyla, Obama'nın gelişi Esoterik /Hermetik bir hale getiriliyor..
Bunlar bir yana ortada ilginç bir durum var. Bush ve McCain artık siyasi polemik değil Amerika için birlikte ortak çalışma zamanı olduğunu vurgulayarak Obama'yı kutladılar. Şimdilik her şey yolunda gözüküyor..
Demokratların adayı Barack Obama'nın ABD'nin 44. başkanı seçilmesinin ardından, Demokratlar Kongre'nin iki kanadında çoğunluklarını garantiye aldı ve artırdı. Seçimlerde, 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tümü yenilenmiş, 100 üyeli Senato'nun üçte birinden fazlası (35 üye) ve 11 eyaletin valilikleri için de seçim yapılmıştı. Seçimler sonrası ise Demokratların üye sayılarını Senato'da 56'ya, Temcilciler Meclisi'nde de 252'ye çıkarması bekleniyor.. Kongre'de çoğunluğa sahip olmak için Senato'da 51, Temsilciler Meclisi'nde ise 218 sandalyeye sahip olmak gerekiyor.
Obama 20 Ocak'a kadar başkanlığı öğrenecek. Amerikan devlet kurumlarını ve sistemin işleyişini tanıyacak ve brifingler alacak. O zamana kadar Bush tam yetkili olarak görevini sürdürecek..
Tekrar Spielberg’in filmindeki benzerliklere geri dönecek olursak, Obama'yı bir mitoloji kahramanına döndüren şu iddialara ne demeli: “Barack Obama, Şii Müslümanların dünyayı fethetmek için bekledikleri Kayıp İmam'ın habercisi 'Vaat edilen Savaşçı' mı?” Bu soru, geçtiğimiz aydan bu yana İran'da, bir web sitesinin 17. yüzyıla ait “Bahr ul-Enver” (Işık Okyanusu) adlı eserden bir hadisi nakletmesiyle gündeme geldi. Kitapta Hz. Ali’ye atfedilen şöyle bir söz yer alıyor: “Kıyametten hemen önce, uzun boylu siyah bir adam Batıda iktidarı ele geçirecek. Dünyanın en büyük ordusunu komuta edecek. Üçüncü İmam’dan (Hz. Hüseyin) işaretler taşıyacak. Şiiler onun bizden olduğuna şüphe etmesin.” Buna göre, “İmam Ali Bin Ebu Talib, zamanın sonunda, kıyamet yaklaştığında ve kurtarıcı Mehdi'nin dönüşünden hemen önce, 'uzun boylu, siyah bir adam' Batıda iktidarı ele geçirecek. Dünyanın en büyük ordusunu yönetecek. Batının bu yeni yöneticisi, Üçüncü İmam Hüseyin Bin Ali'den işaretler taşıyacak.” Bazılarına göre 1.86 metre boyundaki Obama, “Büyük Siyah Kurtarıcı”nın tâ kendisi. Bu iddia sahipleri, “Barack Hüseyin” Farsça’da “Kutsanmış Hüseyin” anlamına geldiğini de söylüyorlar... “Obama” ismi Fars alfabesiyle, O-BA-MA diye hecelendiğinde, “O bizden biri” anlamına geliyor.
Ve biraz fantezi: Bazı internet yorumcularına göre, Barack adı İbranice’de “yıldırım - parlayan kılıç” demek. Türkçe’de ise, “bereket” anlamına gelen Arapça'dan alınan bir kelime.. Cebrail’in, Hz. Muhammed’in (sav) Miraç olayında Mekke’den Mescidi Aksa’ya gitmesini sağlayan kanatlı at’ın adı “Burak” idi. “Burak” kelimesi, İngilizce’de “barak” şeklinde okunuyor.
Eğer bu iş Mehdi olayı ile ilişkilendirilmiş bir komplo ise, o zaman Irak'ta, İran'da yeni birtakım iddiaların ortaya atılması için fazla beklemeyeceğiz demektir. Ve tabii o zaman, İslâm geleneğinde adına “Melheme-i Kübra” denen, Hıristiyan teolojinde adına “Armegeddon” denilen “Kıyamet savaşı”na hazır olun. Bu beklentiye göre, ABD'de ve güneydoğuda tabii afetler, deprem ve sel felaketleri, büyük bir ateş ve dumandan söz edilir..
Obama melek mi, şeytan mı göreceğiz.
İddialar değil icraat önemli..
Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi