İbrahim Karagül

İbrahim Karagül

“Türkiye hakkında şok iddia” bu mu?

“Türkiye hakkında şok iddia” bu mu?

Hazır Somali korsanlarıyla “terörle savaş” yeniden tırmanmışken, son PKK saldırılarında rolü olduğu tartışılan ve Amerikan ordu silahlarını bu örgüte dağıtan paralı askerler bölgeye sevk edilmişken, “karakol gemileri” Afrika kıyılarında dolaşırken, botlarla Bombay'a çıkarma yapan 15 kişilik silahlı bir birlik Hindistan'ın en önemli kentini altmış saat boyunca kana bularken, bu saldırı üzerinden bölgesel savaş senaryoları yazılabilirken, Hindistan ve Pakistan gibi iki nükleer güç sınırlarına asker yığarken, 15 kişinin önlenemeyen saldırısı ile dünyada bloklararası restleşmeler tehlikeli bir hal alırken biz bir “eski konuyu” yeni bir “şok” olarak gündemimize getirildi.

İspanya'nın El Pais gazetesi, önceki gün “Türkiye için şok haber” niteliğinde bir bilgi aktardı. İspanya Savunma Bakanlığı, Guantanamo uçuşlarına ilişkin olarak ilgili mahkemeye ilettiği uçuş listesinde, bu tür operasyonlara katılan ABD'li askeri uçakların çoğunun kalkış ya da son iniş noktasının Türkiye olduğunu bildirdi.

Dünya genelinde büyük tartışmalara neden olan “esir ticareti”, CIA'nın gizli uçuşları hakkında kamuoyunun baskısıyla İspanya'da ve bazı Avrupa ülkelerinde soruşturma açılmıştı. Şimdi bu soruşturmalar çerçevesinde resmi bilgiler az da olsa kamuoyuna sızmaya başladı.

Listeye göre, ABD'li askeri uçaklar, 2002-2006 döneminde İspanya'daki askeri üs ve havaalanlarına toplam 11 iniş yaparken 13 uçak iniş yapmadan İspanya hava sahasını kullandı. Uçakların uçuşlardan dördünde ya Türkiye'den kalktığı yada Türkiye'ye doğru havalandığı belirtildi. Bu dört sefer şöyle:

# 2.5.2002. RCH709 bildirim nolu C-141 ucağı. 2 Mayıs'ta Seville'deki Moron havaalanına indi ve ertesi gün İncirliğe gitmek üzere havalandı. Lojistik bir uçuş olarak tanımlandı.

# 28.10.2002. RCH319 bildirim nolu C-17 uçağı, Adana'dan geldi, Cadiz'deki Rota Üssü'ne indi.

# 20.4.2005. RCH950 bildirim nolu C-17 uçağı, Adana'dan kalktı 15.41'de Rota'ya geldi ve 18.05'de Guantanamo'ya doğru havalandı. Lojistik destek uçuşu olarak tarif edildi.

# 10.2.2006. RCH919 bildirim nolu KC-10 ucağı. Rotası Türkiye-Moron-Guantanamo. Kalıcı Özgürlük Operasyonu'na lojistik destek uçuşu olarak tanımlandı.

Bu uçuşlar hala devam ediyor. O hayalet gemiler hala okyanuslarda ve ABD deniz üsleri arasında geziniyor. Avrupa'da, Güney Asya'da, Afrika'da işkence merkezleri hala faaliyette. Yüz ülkede, yüz binden fazla insanı sorgulayanların kaç insanı kaçırdığı hala bilinmiyor.

Türkiye ile ilgili “şok iddia” ne zaman ortaya çıktı? İki gün önce. Oysa bu iddiadan çok daha fazlası bu köşede yayınlandı. Hem de üç dört yıl önce. İşte o notlardan bir kaçı:

# 03 Mart 2005: 7 Mart'ta İstanbul'dan havalanan bir uçak, Danimarka'ya, Kopenhag Havaalanı'na iner. 23 saat bekler, tekrar havalanıp İzlanda'nın Keflavik havaalanına iner. Ardından Amerika'ya yönelir. CIA'nın bu amaçla 23 uçak kullandığı, 7 paravan şirket kurduğu biliniyor. İstanbul'dan Kopenhag'a giden uçak da bu şirketlerden Path Cooperation'a ait…

# 15 Kasım 2005: Şu soruları sorduk; Türkiye'den gizli adreslere ya da başka ülkelerden Türkiye'ye kaç uçuş yapıldı? Kaç kişi taşındı? Kimdi bunlar? Türkiye neden bu işin içinde? CIA'nın Türkiye'de de gizli cezaevi, işkence merkezi var mı? İtalya, Almanya, soruşturma açtı. Suçüstü yakalanan Türkiye'de neden ses yok!

# 16 Kasım 2005: Uçuşlar sadece İspanya'ya mı yapılır? İngiltere'de, Danimarka'da, Hollanda'da, Bulgaristan'da, Çek Cumhuriyeti'nde yok mu? Kosova'da yok mu? Ukrayna'da yok mu? Gürcistan'da yok mu? Azerbaycan, Özbekistan, Mısır, Ürdün, Tayland, Filipinler gibi ülkeler listenin başında. Ama Avrupa'nın merkezinde insanlığın ortak vicdanın yaralayan cinayetler işleniyor. Hangi Batı değerlerinden söz ediyor bunlar! Türkiye'de, İspanyol savcının yaptığını yapacak, konuyu soruşturacak, başta İncirlik olmak üzere ABD üslerini takibe alacak, insanlık adına, adalet adına cesaretle konunun üzerine gidecek bir savcı var mı?

# 8 Eylül 2006: Şu çağrıyı yaptık: Gelin bu pis işten kurtulalım. Türkiye'yi bu ayıptan kurtaralım. Çünkü yarın Türkiye topraklarında neler yapıldığını, bu kirli ticaretin altında kimlerin imzası olduğunu, CIA'nın bu ülkedeki sorgu merkezlerine kimlerin izin verdiğini de açıklayacaklar...

# En az bin uçuş bizzat CIA'nın uçaklarıyla yapıldı. Yaklaşık bir o kadarı da taşeron şirketlerin uçaklarıyla. Bu trafikte İncirlik kilit önemdeydi. Guantanamo tutsakları İncirlik'te bir süre bekletiliyordu. Türkiye'nin başka bölgelerinde CIA uzmanları sorgulamalar yapıyordu. Bu “esir ticareti”nde yaygın bir Türkiye işbirliği söz konusu.

“Türkiye için şok iddia” ifadesinin hiçbir anlamı yok. Olayın şok bir tarafı yok. Yıllardır iddia olarak kalan bu karanlık işler bir gün açığa çıkacak. İşte o zaman asıl “şok”lar yaşanacak…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Karagül Arşivi