Akif Emre

Akif Emre

Kurban ve tünel

Kurban ve tünel

Kurban Bayramı'na dair en çarpıcı görüntü Gazze tünellerindeki kurbanlıklardı. Kuşatma altındaki Gazze'yi dış dünyaya bağlayan gizli tünellerden geçirilen bu kurbanlıklar, aynı zamanda temsil ettiği müthiş sembolizmle kurban olmanın anlamı üzerinde yeniden düşünmeye çağırıyor adeta.

Kuşatma altındaki 'adanmış' bir mümin topluluğun tünellerden getirdiği kurbanların verdiği mesaj, bayram adına düşünmemiz gereken bütün anlamları kuşatarak en sarsıcı biçimde benliğimize işliyor. Ruhumuzu sarsarak adete kurbandan ne anlamamız gerektiğini zaman ve mekan ölçeğinde somutlaşarak en sembolik anlamları kuşanarak çağın vicdanına sesleniyor.

Gazze kuşatma altında. Kırk yıldan beri işgal altında olmasından farklı bir kuşatmayla yüz yüze... Sadece gökyüzünden soluklanması kısıtlanamayan Gazzeliler dünyanın en büyük 'açıkhava zindanı'na dönüşen yurtlarını ve onurlarını savunuyor... Açlıkla dize getirilmek istenen bir halk var orada. Açlık, hastalıkla tehdit edilerek onurlarıyla oynanan Gazzeliler bu yolla teslim alınmak isteniyor.

Gazzelileri, silahlı direnişinden çok adanmışlık duygusuyla teslim olmayan duruşlarını kırmak isteyen bir kuşatma yaşanıyor. Adanmışlık, tüm maddi ve manevi iğvalara ve tehditlere karşı inancın en üst düzeyde sergilenişidir. Direnişin inancı kuşanarak dirilişe kapı araladığı, insanlığın özgürlük ve onuru adına sergilediği en parıltılı halini yansıtır.

Adanmışlık bir insanlığı dirilten bir direniştir...

Gazzeliler açlıktan ziyade adanmışlıklarından vazgeçirilerek, adanmışlıkları teslim alınarak direnişleri kırılmak isteniyor, yani dirilişi olmayan bir uzlaşmaya zorlanmak isteniyor.

Kurbanı en iyi tanımlayan kelime adanmışlık olmalı. Bugünkü yaşadığımız dünyaya tekabül eden yanı adanmışlık. Kurban, ilahi emre adanmışlığın somut ve sembolik ifadesi. Kesilen kurban ilahi adanmışlığın elle tutulur biçimde tezahür ettiği tecrübe edilen, yerine getirilen ibadet. Akan kan mikroplanda varoluşumuzu idrak ettiğimiz makroplanın habercisi değil midir.

Kuşatmayı yararak gelen kurban/ lık/lar, adanmış bir halkın iradesinin yansımasından, gerçek anlamda özgürleştirici bir mesajdan başka bize neyi hatırlatır neyi ihtar eder?

Bir yanda adanmış bir halk ve kuşatmayı yararak gelen kurban/lıkları.

Sözün bittiği yerdeyiz: Adanmışlık ve kurban, gazze ve direnen onuru.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Akif Emre Arşivi