Türk Lirası'nın simgesini Şubat'ta açıklayacağız

Türk Lirası'nın simgesini Şubat'ta açıklayacağız
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dolar, Avro ve Yen'de olduğu gibi Türk Lirası'nın da tarihte ilk defa bir simgesi olacağını, bunu Şubat ayında açıklayacaklarını söyledi.TL'nin simgesi için cezaevlerinden bile öner

Erdem Başçı, Davos'ta Türk ekonomi yönetimine bakış, kuruş kullanımı, Türk Lirası'nın simgesi, enflasyon, kredi kartı borçları üzerine önemli açıklamalar yaptı. Davos'ta Türkiye'den giden yetkililere çok farklı gözle bakıldığını söyleyen Başçı, "Türkiye'de durum diğer ülkelerden çok farklı. Biz daha ziyade gelişmekte olan ülkeler sınıfına giriyoruz. Bütçe disiplini ve mali disiplin açısından gayet iyi. Büyüme gayet iyi gidiyor bu ülkelerde. Hem Türkiye'nin hem gelişmekte olan ülkelerin genelinin durumlarının oldukça farklı olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni gelişmekte olan ülkeler geçmişte farklı krizler yaşadı. Oralardan pek çok dersler çıkardılar. Çıkardıkları derslerden aldıkları sonuçta çok dikkatli titiz duruş sergiledikleri için gelişmiş olan ülkelerin problemlerinden uzaklar. Bunun yansımalarını gördük aşağı yukarı Türkiye'ye has diye düşünebiliriz ama gelişmekte olan ülkelerde olumlu." diye konuştu. 

TURİSTLERE KURUŞ YETİŞTİREMİYORUZ, VATANDAŞ SON KURUŞUNA SAHİP ÇIKSIN

Türkiye'de kuruş kullanımında yaşanan aksaklıkları kabul eden Başçı, kuruş kullanımı konusunda çaba göstereceklerini söyledi. 2012 yılından itibaren bilinç oluşturmak için çalışmalar yapacaklarını dile getiren Başçı, dükkanların kasalarında kuruş bulunmadığını, vatandaşın da çoğunun para üstü olarak kuruş talep etmediğini dile getirdi. Dünyanın en yüksek gelirine sahip ülkeler de bile insanların paralarının üzereni geri istediğine dikkat çeken Başçı, "Yabancılar 1 cent'i geri isterler. Kuruşla ilgili problem önemlidir. Son kuruşuna kadar herkesin bir yerde parasına sahip çıkması gerekir. Merkez Bankası olarak üzerimize düşeni yapacağız. Bakın enteresandır. Turistlik bölgede Antalya'da şube müdürümüz kuruş yetiştiremediğini bize söylüyor. Turist 1 kuruşu istiyorsa bizim vatandaşımız neden istemiyor. Bunu zaman içinde değiştirmek gerekecek." çağrısı yaptı.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN TL'NİN SİMGESİNİ GÖRECEK Mİ?

Uluslar arası piyasalarda kabul gören paralardaki simgelere benzer, Türk Lirası'nın da bir simgesi olacağını belirten Başçı, TL simgesi için 8 binden fazla başvuru aldıklarını dile getirdi. "Titiz çalışma sona yaklaştık. Onay süreçleri var. Şubat ayı içinde açıklama yapacağız." biyen Başçı, bir ülkenin ömründe bir defa simge seçeceğini bu yüzden kılı kırk yararcasına çalıştıklarını vurguladı. Başçı, "Eğer simge tutarsa ilelebet doların avronun Japon yeninin olduğu gibi Türk Lirası'nın da simgesi olacak. Bu fiyat istikrarının perçinlenmesi olarak düşünülebilir. Yakın zamanda iyi haber gelecek." şeklinde konuştu.

"Tür Lirası'nın simgesini devlet büyükleri Cumhurbaşkanı Başbakan görecek mi?" sorusuna Başçı, "Çok titiz çalışma yürütüldü. O konuda yetkili Banka Meclis'imiz Onla ilgili acele etmeyelim. Öyle bir çalışma yürütüyoruz. Açıklamalar konusunda güzel bir çalışma yapılacak. Merak uyandırdık. Daha ileriye gitmeyelim. Orada bırakalım." cevabını verdi.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.