Nişanyan'a bir tepki de görmezden

Nişanyan'a bir tepki de görmezden
İnternetteki kendi blogunda dünyada infiale yol açan iğrenç filmi savunan ve İslâm karşıtı hakarete va­ran sözler sarf eden eski Taraf yazarı Sevan Nişanyan’a tepkiler çığ gibi.Tuzla’da engelliler için özel ta­sarlanan Tuzla Müftülüğü Çiçekçiler Camii’nin

Bir gazetecinin “Yazar Sevan Nişanyan’ın Hz. Muhammed’e ağır hakaretler içeren filmi ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Görmez, ifadeleri ilk duy­duğunda bir mümin ve bir insan olarak hicap duyduğunu ifade etti.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şöyle konuştu: “Çünkü her mümin, öncelikle Hz. Peygamber’i canından aziz bilir. Ancak biz her türlü nevrotik hezeyanı da dikkate almak zorunda değiliz. Özellikle bunun altı­nı çizmek istiyorum. Bu sadece bir düşünce değil, bir fikir değil, hatta bir nefret de değil; bir nevrotik hezeyandır. Bu tür nevrotik hezeyanlar karşısında biz müminlere düşen sadece şifa dilemektir, sadece dua etmektir, ‘Allah şifa versin’ demektir. Müslümanlar, putperestin putuna dahi hakaret etmemekle emrolunmuşlardır Kur’an-ı Kerim’de. Bilhassa İslam’a yönelik, Batı’da, Doğu’da eleştiriler yapılmıştır. Hatta İslam’a, Hz. Peygamber’e yöneltilen eleştirileri içeren kitaplardan dünyanın en büyük kütüpha­nelerinden birisi oluşturulabilir. Ama eleştiri ayrı bir şeydir, mukaddes değerlere hakaret etmek ayrı bir şeydir.”

Görmez, dünyanın İslamofobi’yi, ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadeleyi tartışırken, İslam Peygamberine yönelik bu tür ifadeler kullanmayı, “nevrotik bir hezeyan”, “psikolojik bir hastalık” olarak gördüğünü kaydetti.

ERMENİ EPİSKOPOS DA TEPKİLİ

Ermeni Patrikhanesi Ekümenik ve Dinler Arası İlişkiler Sorumlusu Episkopos Sahak Maşalyan, Nişan­yan’ın sarf ettiği sözlerin toplumsal barışı rencide edecek ve kışkırtacak nitelikte olduğunu belirterek, kullanılan üslubu hiçbir şekilde tasvip etmediklerini kaydetti. Maşalyan, “(Allah ile kontak kurduğunu iddia eden) peygamberlere inanmak ya da inanmamak hür bir seçimdir. Ancak onlarla ‘dalga geçmek’ bir ifade özgürlüğü olamaz” dedi.

MAHÇUPYAN: SINIRLARI AŞTI

Gazeteci-yazar Etyen Mahçupyan ise, Nişanyan’ın tavrının eleştiri sınırlarını aştığını söyledi. Türki­ye’nin tek Ermeni köyü unvanını taşıyan Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun da herkesin dinlere saygılı olması gerektiğini vurguladı. Kartun, “İfade özgürlüğü dinlere hakaret etmek değildir” dedi. Nişan­yan’ın kendi blogunda yazdığı sözleri değerlendiren Kartun, “İfade özgürlüğü, dinlere hakaret etme öz­gürlüğünü kendinde bulmak anlamına gelmez” dedi

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum