Hollywood filmlerinin çarığı Maraş'ta üretiliyor

Hollywood filmlerinin çarığı Maraş'ta üretiliyor

Türkiye'yi geleneksel deri işçiliği ile Hollywood'da yıllarca temsil eden Kahramanmaraşlı yemeni ve çarık ustası Hüseyin Kopar, bugüne kadar 43'ü yabancı 50 film için 50 bin çift çarık üretti.

Harry Potter, Truva, Yüzüklerin Efendisi gibi dünyada izlenme rekorları kıran Hollywood filmlerinde baş karakterlerin giydiği çarıkların Türkiye'de; Kahramanmaraş'ta üretildiğini biliyor muydunuz?

26 yıl boyunca Hollywood başta olmak üzere 43'ü yabancı 50 filme, 50 bin çift çarık, sandalet, yemeni ve tarihi ayakkabılar üreten 53 yaşındaki çarık ve yemeni ustası Kahramanmaraşlı Hüseyin Kopar'la AKM'deki Kahramanmaraş Günleri'nde buluştuk. 2 yıldır film sektörüne iş yapmadıkların aktaran Kopar, "1990'dan iki yıl öncesine kadar Türkiye'yi bu geleneksel el sanatları ile yurtdışında temsil etmenin gururu bize yeter" diyor. 2011'de Türkiye el sanatları ihracat birincisi olduklarını söyleyen Kopar, bu yıl içinde Hz. Muhammed'in giydiği ve "Saadet'i Nal" adıyla bilinen sandaletin birebir aynısını yeniden yapmış. Mesleğini çok sevdiğini ve bu el sanatını tüm dünyaya tanıtarak, hak ettiği yere çıkarttıklarını söyleyen Kopar, şimdilerde Antik Yunan'da kullanılan ve kaybolan 11 çeşit ayakkabıyı yeniden üretmeye hazırlanıyor.

Harry Potter filmi için 2 bin 500, Yüzüklerin Efendisi filmi için 312 çift özel tasarımlı çarık yapan, Truva ve Eragon gibi filmler için kostüm ve ayakkabı üreten çarık ustası Hüseyin Kopar, aynı zamanda dünya sinemasının yıldız isimlerinden Brad Pitt, komedyen Cem Yılmaz, sanatçı Tarkan'a da çarık yaptı. 

50 FİLM İÇİN 50 BİN ÇİFT ÇARIK

a1.jpg

"43'ü yabancı 50 film için 50 bin çarık, deri kıyafet, sandalet ve benzeri işler yaptık. Bu ürünleri Türkiye'den Hollywood'a göndermek gurur verici bir şey" diyen Kopar'a yaptığı çarıkların özeliğini sorduğumuzda hiç duraksamadan yanıt veriyor: "Bu derilerin özelliği ayakta mantar yapmaması, kaşıntı yapamaması, suda ve çamurda giyilmesi. Tuzlu su da, bu derilerin deforme olmadan aynısı gibi kalmasını sağlar. Bu nedenle Hollywood bu çarıkları tuzlu suda saklıyor. Bu yöntemle korunduğu zaman deforme olmadan aynısı gibi kalan Kahramanmaraş yemeni ve çakırları, Hollywood tarafından tercih ediliyor."

DÖRT KUŞAKTIR ÇARIKÇI

aaaa-001.jpg

Dört kuşaktır çarık ürettiklerini ifade eden Hüseyin Kopar, çarık ve yemeni ustaları olarak yaşadıkları en büyük sıkıntının yeni nesillerin bu zanaatlara olan kayıtsızlığı ile bu işleri yapmaktan kaçınmaları olduğunu söylüyor. 'Deri pis kokuyor' diyerek kimsenin çalışmak istemediğini ve işçi bulamadıklarını söyleyen Kopar, İstanbul'da askerlik yaptığı sırada Rum asıllı bir ustadan çarık yapmayı öğrenen dedesi Salman Kopar'ın, memleketi Kahramanmaraş'a dönünce bu mesleği ailesindeki diğer bireylere de öğrettiğini, kendisinin de 7 yaşında beri çarık yaptığını söylüyor.

ÇARIK VE YEMENİ HAKKETTİĞİ YERE GELDİ

a33.jpg

Savaş ve dönem filmlerinde kullanılması için bugüne kadar 50 bini aşkın çarık üreten Kopar, çarıkların boyalarından ipliklerine kadar her şeyin doğal olduğunu söyledi. 'Ulak', 'Mahmut ile Meryem', 'Mucize' gibi yerli filmler için de çarık ve kostüm üreten Kopar, çarığın hak ettiği değeri yakalamaya başladığını, 2011 yılında el sanatları ihracat birincisi olduğunu, Kanada, Hindistan, ABD, İngiltere'ye çarık ihraç ettiklerini söyledi. 

YEMENİ MARAŞ'INDIR

Hüseyin Kopar, yemeninin Maraş'a özgü bir el sanatı olduğunu be bunun tescilini aldıklarını belirterek, Gaziantep ve başka kentlerde üretilen yemenilerin aslının Kahramanmaraş olduğunu söyledi.

 

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.