Engellilerden çağrı: Lütfen bizi dinleyin

Engellilerden çağrı: Lütfen bizi dinleyin

Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Av. Fermani Kurtel, “Vatandaşlar iyi niyetle yanımıza gelip yardım etmek isterken, bilinçsiz davranıp bizi zor duruma düşürebiliyorlar. Yardım edeceğiniz zaman lütfen bizi dinleyin ona göre hareket edin” dedi.

Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Av. Fermani Kurtel, “Vatandaşlar iyi niyetli bir şekilde yanımıza gelip bize yardım etmek isteyebiliyor, fakat bilinçsizce hareket edip bizi zor duruma düşürebiliyorlar. Yardım edeceğiniz zaman lütfen bizi dinleyin ona göre hareket edin” dedi. Kurtel, "Örneğin kolumuza girip bizi sağa sola döndürebiliyorlar ve bu bizi çok zor durumda bırakıyor" diye ekledi. 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Av. Fermani Kurtel gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Yalnızca bugün hatırlanmak istemediklerini belirten Başkan Kurtel, “Engelliler sorunlarını yalnızca bugün değil her gün yaşıyor” dedi.

''Kolumuza girip bizi sağa sola döndürüyorlar''

6-nokta-(9).jpegKurtel vatandaşların iyi niyetli yardımlarının olduğunu ancak davranışlarında sorunlar olduğuna dikkat çekerek, “Metroda bir yere gitmek istiyorum vatandaş çok iyi niyetli bir şekilde bana yardım etmek istiyor. Fakat sıkıntı onun kendi algısına göre yardım etmek istemesinde. ‘Nereye gideceksiniz ?’ ya da ‘Yardımcı olabilir miyim ?’ demek yerine kolumuza girip sağa sola götürmeye çalışıyorlar. Ya da 'Buraya dönün yanlış gidiyorsunuz' gibi komutlarla bize yolumuzu şaşırtıyorlar. Sürekli yardıma muhtaç değiliz yolumuz biliyoruz. Fakat insanlar buna inanmıyorlar. İyi niyetliler ancak davranışları yanlış. O yüzden mutlaka eğitim kurumlarında engellilere karşı davranış dersleri verilmeli çocuklar şimdiden eğitilmeli” cümlelerine yer verdi.

6-nokta-(4).jpeg“KENAR MAHALLELERİN                  HANGİSİNDE SARI ÇİZGİ VAR?”

Geçtiğimiz günlerde alınan kararla sarı plastik yollar yerine seramik yolların döşenmesi hususunda da konuşan Kurtel şu ifadelere yer verdi:

“Yolların faydası var fakat bütün sokaklarımızda bu yollardan yok. Örnek veriyorum Atatürk Bulvarı’nda var fakat bir arka sokağında yok. Mesele neyden yapıldığı değil bütün her yerde olması. Herkes Kızılay’da dolaşmıyor. Gidelim bakalım kenar mahallelere hangisinde sarı çizgilerden var ? Bir de sarı çizgi yapılıyor ‘Size sarı çizgi yaptık’ cümlesi hoş değil. Bize lütuf yapmıyorsunuz. Bir kentin planlanırken engelliler de düşünülerek yapılmalıdır. Yerel yöneticiler benim nazarımda sınıfta kalıyorlar. Otobüslerimizin bazılarında sesli anons var bazılarında yok.  Görmüyor o anonsa göre kendini ayarlıyor.”

6 NOKTA NE DEMEK?

Kurtel, “Görme engelliler kullandığı alfabe. Yani bütün harfler,rakamlar, noktalama işaretleri 6 noktanın farklı kombinezonlarından oluşmaktadır”

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum