Obeziteye karşı müthiş cihaz: Kiloların yüzde 40’ını eritiyor

Obeziteye karşı müthiş cihaz: Kiloların yüzde 40’ını eritiyor

Aşırı kilo olarak kendini gösteren obezite yaşam kalitesini bozması ve ömrü kısaltması nedeniyle bir hastalık olarak kabul ediliyor. Değişik yöntemlerle mücadele edilen obeziteye karşı ABD'de müthiş bir cihaz geliştirildi, kiloların yüzde 40’ını eritiyor

DÜNYADA açlıkla karşı karşıya olan insan sayısı artışta olduğu gibi obezlerin oranı da yıldan yıla yükseliyor. Son verilere göre, dünyada son 40 yılda obezite hastalarının sayısı 105 milyondan 718 milyona çıkarken, obez ve aşırı kiloluların toplam sayısı 2,3 milyarı buluyor. Bu sayı, açlık sorunu yaşayan insanların sayısının 3 katına tekabül ediyor. 

Aşırı kilo olarak kendini gösteren obezite insan ömrünü kısaltması ve ortaya çıkardığı yan etkilerle yaşam kalitesini bozması nedeniyle bir hastalık olarak kabul ediliyor. 

Bu noktada değişik yöntemlerle obezite ile mücadele edilmeye çalışılıyor. 

Obeziteye karşı müthiş cihaz: Kiloların yüzde 40’ını eritiyor 

Bu hastalığın en sık görüldüğü ülkelerden biri olan Amerika Birleşik Devletleri’nde obeziteye karşı yeni bir cihaz geliştirildi. 

Amerikan Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde görevli bir grup mühendis tarafından geliştirilen cihaz, insan vücudunun içine yerleştiriliyor ve çalışmasıyla kişi az bir şey yese bile tokluk hissi algılıyor. Böylelikle kişi daha az yiyor ve fazla kilolarını vermeye başlıyor. 

YÜZDE 40’INI DÜŞÜRDÜ

Cihaz fareler üzerinde denendi ve deneklerde yüzde 40’a varan oranlarda kilo kaybı yaşandığı gözlemlerdi. 

İŞTE AYRINTILAR 

Çalışmanın ayrıntıları "Nature Communications" dergisinde yayımlandı.

ABD’li mühendislerin geliştirdiği cihaz, pile ihtiyaç duymadan çalışıyor ve minimal invaziv cerrahiyle vücut içine yerleştirilebiliyor.

Cihaz öyle fotoğrafta görüldüğü gibi büyük değil aksine çapı bir cm’den bile küçük. Midenin doğal kasılma hareketlerinden hassas elektrik titreşimleri üreterek bunları, beyinle mideyi birbirine bağlayan onuncu sinire ilettiği ifade ediliyor.

Onuncu sinire iletilen bu titreşimlerin, beynin, çok az bir şeyler yedikten sonra bile midenin dolu olduğunu algılamasını sağladığı bildiriliyor. 

Fareler üzerinde yapılan laboratuvar deneylerinde, cihaz takılan hayvanların vücut ağırlıklarının neredeyse yüzde 40'ını kaybettiği gözlendi.
 

cihaz.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.