Meclis'te Kritik Gün Sert Tartışmalar Yaşanıyor

Meclis'te Kritik Gün Sert Tartışmalar Yaşanıyor
Meclis'te 17 Aralık'ta başlatılan operasyon kapsamında 4 eski bakanla ilgili önergeler TBMM Genel Kurulu'na ulaştı.

AK PARTİ GRUP BAŞKAN VEKİLİ NURETTİN CANİKLİ İDDİALARA YANIT VERİYOR:

İddiaların araştırılması için soruşturma komisyonu kurulur, biz de onu yapıyoruz. En ufak bir tereddüte yer vermeyecek şekilde bir önerge hazırlandı. Bunun nesini eleştiriyorsunuz? Bundan daha ötesi var mı? Bir olay soruşturulmak istenmesi için başka bir yol var mı?  

20 DAKİKALIK ARANIN ARDINDAN GÖRÜŞMELER YENİDEN BAŞLADI

16:28 MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ OKTAY VURAL KONUŞTU: İddialar maddi delillerle ortaya konmuş. Bunlar montaj, dublaj değil. Biz bu iddialar oratya konunca kimseyi suçlamıyoruz. Ama bu iddiaları ortaya koyanların başına neler geldiğini herkes idrak etmeli.

Bu önergelerin verilme sıralarıyla görüşmesi usül olması gerekirken, AK Parti geç verdiği önergeleri öne koydu. Meclis toplanmasın diye lobilerde oturdunuz. Meclis toplandı ardından Meclis Başkanı darbesi yapıldı.

16:23 OTURUM TEKRAR AÇILDI

Meclis Başkanı Meral Akşener Meclis TV'den yayın yapılamamasının aşırı yükleme olması nedeni ile yapılamadığını duyurdu.

GÖRÜŞMELERE ARA VERİLDİ

Meclis yayınının internetten izlenmesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Meclis oturumuna 20 dakika ara verildi.

15:45 HDP MİLLETVEKİLİ ALTAN TAN KONUŞUYOR: Siz halktan ne gizliyorsunuz? Meclis Başkanlığı'nı kınıyorum. Meclis Başkanı bir telefonla bu yayının sağlayabilirdi. Bu Meclis Başkanı'nın kariyerine kara leke olarak yazılacaktı. Eğer kaçtığınız bir şey olmasaydı böyle bir karar almazdınız.

15:30 CHP'NİN ÖNERGESİ: CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi Genel Kurul'a sesleniyor...

Kimse aldığı oyu yolsuzlukların üstünü örtecek diye beklemesin. Hiç kimse bu yolsuzluk ve rüşvet iddialarını soruşturma komisyonları kurmak suretiyle üstünü örtebileceğini sanmasın. Bugün 4 bakan hakkında tarihi bir gün. Kendi önergelerini kabul edecekler. Bugün 12 yıllık saltanak ideolojisinin bitişinizin ilk günüdür. Bu adaletsizliğe izin vermemelerini, 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi aynı onurlu duruşu sergilemelerini bekliyorum.

Milletin yüzde 57'si yolsuzluk, rüşvet vardır demiştir. Bu iddialar mutlaka soruşturulmalıdır. 19 Mart 2014'te CHP, MHP, HDP ile bağımsız vekillerimiz olağanüstü toplantıya destek verdi.

NEDEN?

Neden 4 bakan hakkında tek soruşturma komisyonu kurulsun istiyorsunuz? Fire verirsek kötü olur korkusu tek bir önergeyle olayı geçiştirmek istediniz. Normalde ilk görüşmenin CHP'nin verdiği önergeler için olması gerekirken, siz iç tüzük oyunuyla görüşmelerin sırasını değiştirdiniz.

15:25 SORU ÖNERGELERİ OKUNUYOR

Meclis'teki görüşmeler gündem dışı konularla sürüyor. Meclis Başkanlığı'na verilen soru önergeleri okunuyor.

GÖRÜŞME YENİDEN BAŞLADI

Meclis'te gündem dışı konuşmalar yapılıyor. Kürsüde CHP'li milletvekili Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ta yaşanan olaylara ilişkin konuşma yapıyor.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, muhalefet ile iktidar partisi arasındaki tartışmanın artması üzerine görüşmelere ara vermek zorunda kaldı.

Grup Başkanvekilleri biraraya gelerek Meclis TV'nin yayına açılması için Cemil Çiçek ile görüşmeye gittiler. Bu görüşmenin sonucu merakla bekleniyor.

TARTIŞMA ÇIKTI

17 Aralık’ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında 4 eski bakanla ilgili hazırlanan önergeler, TBMM Genel Kurulu’na geldi.

CHP, MHP ve BDP Grup Başkanvekilleri, görüşmelerin Meclis TV’den canlı yayınlanmasını talep etti.

AK Parti adına konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise fezlekelerin milletten kaçırıldığı iddialarının doğru olmadığını savundu.

Canikli, "Engellenmenin olduğu yönündeki iddialar doğru değildir. İnternetten herkes izleyebilir. Herkesin elinde internet var. Meclis Başkanlığı'nı suç işlemeye teşvik edemezsiniz" dedi.

MHP'DEN İLGİNÇ TEKLİF

Meclis TV'nin bugün mesai günü olmadığı yönünde AK Parti'li Canikli'nin açıklamaları üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Görüşmeleri yarın yapalım. Hodri meydan" çıkışında bulundu.

MHP’Lİ VURAL: TRT REDDETTİ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''TRT'ye yazı yazdık, TRT yayın talebini reddetti'' dedi.

TBMM'de soruşturma önergelerinin görüşülmesi öncesinde basın toplantısı düzenleyen Vural, şunları söyledi:

''TRT Meclis'in üzerinde misin? Türk Milletin hakkını kullanan TRT sansür uygulayarak bunu yayınlamayacağım diyebilmektedir. Türkiye'yi TRT mi yönetiyor? Böyle önemli bir konuda hangi yetkiyle yayın yapmıyorsun? TRT'ye hodri meydan diyorum, yüreğiniz varsa TRT Haber'de yayınlayın diyorum.''

Oktay Vural, soruşturma önergeleri konusunda da ''İnşallah soruşturma önergeleri Yüce Divan'ın yolunu açar'' ifadelerini kullandı.

184 VEKİL ŞART

TBMM'de eski Bakanlar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler hakkındaki soruşturma komisyonu önergelerinin görüşülmesi için, TBMM'de 184 vekilin hazır bulunması gerekiyor.

CHP TAM KADRO KATILIYOR

CHP, Genel Kurul görüşmelerine, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dahil tam kadro katılacak. CHP'nin 134 milletvekili bulunuyor. CHP, görüşmeler öncesinde MHP ile temasa geçerek, 184 sayısının bulunup bulunamayacağı konusunda nabız yokladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ordu'da mitinglerini sürdürmekte olacağından, Genel Kurul'a katılmayacak. Ancak MHP kurmayları, TBMM'de toplantı yeter sayısına ulaşmak için yetecek MHP'li vekilin bulunacağını CHP'ye bildirdi.

CHP yetkilileri, MHP'nin yanısıra, bağımsız vekillerin de katılması ile TBMM'de toplantı yeter sayısı olan 184'ün bulunacağını belirtiyorlar.

BDP'den Eş Başkan Selahattin Demirtaş, Yüksekova'da olacağından, Genel Kurul'da hazır bulunamayacak. Ancak BDP ve HDP'den de katılım olması bekleniyor.

ÜÇ ESKİ BAKAN İLK KEZ KÜRSÜYE ÇIKACAK

Soruşturma önergelerinin görüşüleceği toplantıda, Egemen Bağış dışındaki üç eski bakanın da ilk kez kürsüye çıkarak konuşmaları bekleniyor.

17 Aralık soruşturmalarının başlamasının ardından, dört eski bakandan sadece AB eski Bakanı Egemen Bağış, TBMM'de soruşturmalar hakkında konuşma yapmış, iddiaları reddetmişti.

AK PARTİ TEK KOMİSYON, CHP DÖRT AYRI KOMİSYON İSTİYOR

4 eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin hem AK Parti'nin, hem de CHP'nin önergeleri bulunuyor.

AK Parti, dört eski bakan için tek bir komisyon kurulmasını isterken, CHP dört bakan için ayrı ayrı dört soruşturma komisyonu kurulması için önerge verdi.

ÖNCE AK PARTİ ÖNERGESİ

TBMM Genel Kurulu'nda önce AK Parti'nin soruşturma önergesi görüşülecek. AK Parti'nin önergesinin kabul edilmesi halinde, CHP'nin önergelerinin de ayrıca görüşülüp görüşülmeyeceği konusunda tartışmalar sürüyor.

Bu konuda ilk görüş, AK Parti'nin soruşturma önergesinin kabul edilmesinin ardından CHP'nin aynı kişiler hakkındaki önergelerinin yeniden görüşülmesine gerek olmadığı yolunda. Buna karşı olarak, CHP'nin dört ayrı soruşturma komisyonu kurulmasını önermesi nedeniyle, CHP'nin önergesinin de görüşülmesi gerektiğini savunan bir görüş de var.

ERDOĞAN BAYRAKTAR'IN DURUMU NE OLACAK?

Dört eski bakandan, eski Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında geçen hafta mahkeme takipsizlik kararı vermişti.

Ancak Bayraktar hakkında mahkemece verilen takipsizlik kararının, TBMM'de soruşturma komisyonu kurulmasına engel teşkil etmiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.