Hadissiz İslâm Anlayışı, Eksiktir!..

Hadissiz İslâm Anlayışı, Eksiktir!..
Vuslat Dergisi, Kasım sayısında Hadis Özel dosyasıyla çıktı. Konunun uzmanları olan değerli ilim adamları, “Hadis”i değişik açılardan ele alarak kaynakları ve delilleriyle gündeme taşıdılar.

Dergi, akademik açıdan Hadis konusunda önemli bir boşluğu dolduruyor. Hadis ile ilgili merak edilen her şey Vuslat Dergisinin bu sayısında:

Hadis’i Yeniden Düşünmek

O, hevadan (kendi istek, düşünce ve tutkularına göre) konuşmaz.
O (söyledikleri), yalnızca vahyolunmakta olan bir vahiydir
.” (Necm, 53/3-4)

Hadis ilmi çok önemli bir ilimdir. İslâm hayatımızın tamamını ilgilendirdiği için, İslâm’ın ana kaynaklarından mutlaka haberdar olmalıyız.  Günümüzde Hadislerden yeterince haberdar değiliz. Hadis ilminden yeterince istifade etmiyoruz.  Hadislere müracaat etme noktasında çok büyük zaaflarımız olduğunu söyleyebiliriz. Hadisler konusunda tekrar derin derin düşünmek zorundayız.
Günümüzde bazı şahsiyetler Hadis konusunu çok basit görmektedirler.  Hadis olmazsa da olur düşüncesindeler.  Sanki Hz. Muhammed (s.a.s.) hiçbir söz ve eylemde bulunmamış… Hz. Muhammed (s.a.s.) ömrü boyunca, söylem ve eylemin içinde yer almıştır. Hadis ilmi demek, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in hayatı demektir. Hadisleri basite alanlar, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in hayatını basite alanlardır. 

Hadisler Doğru Anlaşılmadan, İslâm’da Doğru Anlaşılmaz

Hadisler ne kadar sağlıklı sorusu akla gelebilir. Muhaddisler bu konuda çok titiz davranmalarına rağmen, yinede günümüze kadar ‘uydurma veya zayıf’ hadisler gelmiştir.  Uydurma Hadisler konusunda, Hadis âlimleri önlemlerini almışlardır. Yani Hadis âlimleri Hadisleri; Sahih, Zayıf ve Uydurma diye ayıklamışlardır.  Bizi ilgilendiren en önemli konu Sahih Hadislerle amel etmektir. Zayıf Hadis ile amel konusu ise tartışmalıdır. 
Hadisler, doğru anlaşılmadan, İslâm’da doğru anlaşılmaz. Hadissiz İslâm anlayışı yanlıştır, eksiktir. Bütün hadislere, uydurma/zayıf gözüyle bakmak, sağlıklı bir bakış açısı değildir. Hz. Muhammed (s.a.s.) Kur’ân’ı canlı örneğiydi. Kur’ân’ı anlamak isteyenler, yaşamak isteyenler Hz. Muhammed (s.a.s.) söz ve eylemlerine müracaat etmek zorundadır, aksi takdirde ne Kur’ân’ı ne de İslâm’ı doğru anlayamazlar!
“Hadis Özel Sayısına”, Katkı Veren Yazarlar

Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan, Prof. Dr. Saffet Sancaklı, Prof. Dr. Adnan Demircan, Prof. Dr. Ali Çelik, Prof. Dr. Zekeriya Güler, Prof. Dr. Osman Güner, Prof. Dr. Seyit Avcı, Prof. Dr. Abdullah Aydınlı, Prof. Dr. Yavuz Köktaş, Prof. Dr. Salahattin Polat, Doç. Dr. Serdar Demirel, Doç Dr. İshak Emin Aktepe, Yrd. Doç. Dr. Ömer Özpınar, Yrd. Doç. Dr. Fatma Kızıl, Muhammed Emin Yıldırım, Aydın Talay, H. Fehmi Çiçek, Abdullah Parlayan, Seyfulislam Çapanoğlu, Nasruddin Yasin, Bilal Hattap…
Dergi Hakkında Detaylı Bilgi İçin: (0216) 612 78 22 

Habervaktim.com

 


 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum