Diplomalı Yalancı Yetiştiriyoruz

Diplomalı Yalancı Yetiştiriyoruz
BİLGESAM’ın değerler ve tutumlar araştırmasından çok çarpıcı bir sonuç ortaya çıktı. Buna göre, üniversite mezunlarının yüzde 51,3’ü zor durumda yalan söylemeyi normal karşılıyor.

‘Yalan’ konusunu dinimiz belli şartlar haricinde kesinlikle yasaklayıp büyük günahlar arasında kabul ederken araştırmalar bu konuda toplumumuzun içler acısı halini ortaya koyuyor. Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (BİLGESAM) 2 bine yakın üniversite mezununa sorarak yaptığı ‘Türkiye’de Değerler ve Tutumlar’ araştırmasının sonuçları toplumun yalanı içselleştirdiğini gösteriyor. 

SADECE YÜZDE 33’Ü YALANA ‘GÜNAH’ DİYOR

Araştırmada üniversite mezunlarına, ‘Zarar göreceği bir durumda yalan söylemek’ konusunda ne düşündükleri soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 51,3’ü bunun kabul edilebilir olduğunu belirtti. Zarar göreceği konuda yalan söylemeyi dinen günah/haram görenlerin oranı ise yalnızca yüzde 33,3 çıktı. Katılımcılar, gözlemledikleri kişilerin her 100 durumdan ortalama 53,5’inde yalan davranışını sergilediğini ifade etti. 

TORPİL NORMALLEŞİYOR 

Aynı araştırmada bu defa şahıslara ‘İş başvurusu ve tayin/atama gibi konularda torpil yapabilecek birisini araya koymak’ konusuna nasıl baktıkları soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 22.7’si bunu kabul edilebilir bir davranış olarak gördüğünü dile getirdi. Bu tutumu dinen haram/günah olarak görenler oranı yüzde 54.1 olarak kaydedildi. Araştırmaya katılanlar, gözlemledikleri kişilerin her 100 durumda ortalama yüzde 65,5’inde bu tutumu sergilediğini söyledi.

basliksiz-5-152.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum