Kelaynaklara 'Çipli' Takip

Kelaynaklara 'Çipli' Takip
Nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya kalan kelaynakların günlük hareketleri, üzerlerine takılan çipler sayesinde uydudan takip ediliyor.

 

Nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya kalan kelaynaklara, günlük hareketlerinin takip edilebilmesi için Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki Kelaynak Üretme İstasyonu'nda çip yerleştirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1977 yılında Birecik'te kurulan Kelaynak Üretme İstasyonu, kuşların yaşamını sürdürmesi ve çoğalması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Koruma programı sayesinde sayıları her geçen yıl artarak 200'ü aşan kelaynaklar, artık uydudan da takip ediliyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Şube Müdürü Fehmi Yüksel, AA muhabirine açıklama yapan, kuşların cinsiyet analizlerinin yapılabilmesi için kan örneklerinin alındığını söyledi.

Kelaynakları daha iyi tanıyabilmek için bundan sonra uyduyla takip etmeyi planladıklarını belirten Yüksel, şöyle devam etti:

"Genetik çalışma dışında hiçbir yöntemle cinsiyetleri belirlenemeyen bu değerli kuş türünün erkek ve dişi bireyleri, yapılacak genetik analizlerle tespit ediliyor. Biz bu yıl 2 bireye GPS-GSM vericisi taktık. Böylece kuşların yıl boyunca günlük hareketleri, uçuş mesafeleri, göç yolları, beslenme alanlarındaki kalış sürelerini takip etmiş olacağız. Kelaynaklar şu anda nesli tükenme riski taşıdığı için göçlerine izin verilmiyor. Bu sayede kuşlar, yırtıcı hayvan ve insandan korunmaktadır. Ancak uygun şartlar oluştuğunda bu kuşlar salınarak göç yolları da izlenebilecek.

"Kelaynaklar uydudan takip edilecek"

Çalışmalarla ilgili açıklamada değerlendirmesine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu kuşlarının uydudan da takip edileceğini ifade etti.

İki kelaynak kuşuna GPS-GSM vericisi takılması ile kelaynakların yıl boyunca günlük hareketlerinin takip edileceğini kaydeden Eroğlu, "Bu vericilerin uyduya gönderdikleri sinyallerin değerlendirilmesi neticesinde kelaynaklar takip edilerek, kelaynakların karşılaştıkları problemler belirlenmeye çalışılacak ve hayat alanı olarak nereleri tercih ettikleri tespit edilebilecek" ifadesine yer verdi.

Kelaynakların sayısı arttı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün, nesli tehlike altında olan kelaynakların sayılarını artırmak için yürüttüğü çalışmalar sonucunda, 2001 yılında 42 olan kelaynak sayısının 209'a çıkarıldığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kelaynakların yok olma sürecinin önüne geçmeye çalışılarak, bu sürecin durdurulduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum