Erbakan'ın Çok Çarpıcı "Rus" Anısı

Erbakan'ın Çok Çarpıcı "Rus" Anısı
Rus devlet adamı Albert Çernişev, Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecine girdiği yıllarda Milli Görüş lideri Erbakan'dan bir talepte bulunmuş. Erbakan Ankara'da Ruslara 3 gün boyunca Milli Görüş'ü anlatmış.

Mili Görüş lideri Eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın geride bıraktığı notlar, "Davam" isimli eserde toplanmıştı. Erbakan'ın Rus anısı bu kitapta şöyle geçiyor: 

Milli Gazete Ankara Kitap Kulübü tarafından beyaz sayfalara taşınan notlarda, Erbakan'ın mücadelesi ve hedefleri kendi kaleminden aktarılıyor. Eserdeki dikkati çeken anekdotlardan birisini son yıllarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da önem verdiği hedeflerden birisi olan "yerli otomobil" konusunda, Erbakan'ın karşılaştığı sıkıntılar oluşturuyor. Erbakan, yerli otomobil üretiminde çıkarılan engeli şöyle anlatıyor:
 
"Gümüş Motor'un ilk prototipi yapılıp test için ilgili makamlara götürüldüğünde bir engel çıktı. Neymiş? Avrupa standartlarına göre 5,6 litre olması gereken yakıt, bizim motorda  5,7 litre çıkmış. Bunun için onay veremeyeceklerieni söylediler. Geri dönüp tekrar çalışmaya başladık. Gümüş Motor'u, Avrupastandartlarının dahi altında, saatte 5,5 litre motorin harcar hale getirdik. Yine standartlara uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Tabii ki mesele aslında standart meselesi değildi. Mesele, Türkiye'nin şeftali yerine, motor üretmek istemesiydi. O yıllarda düzenlenen otomobil kongresinde, 'şeftaliden başka bir şey üretemeyiz' diyenler var. Ama biz o kongrede kürsüye çıkıp, 'işte motor üretildi' diye gösterince hepsinin sesi kesildi."

Eserde verilen bilgiye göre, Türkiye'nin ilk yerli motorunun üretildiği Gümüş Motor fabrikasını dönemin Başbakanı Adnan Menderes de ziyaret ediyor. Menderes, fabrikayı görünce Erbakan'a, "Ben bir çiftçiyim. Benzer motorlardan kendim kullandım. Şimdi bu motorların Türkiye'de yapılmasının ne kadar büyük bir adım olduğunu çok iyi biliyorum. Ülkemizde bunların yapılabileceğini görmek, beni son derece memnun etmiştir" dedikten sonra fabrikaya destek için 1 milyon 300 bin dolarlık döviz tahsis ediyor.

Çernişev, Erbakan'dan Adil Düzen'i anlatmasını istedi

Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecine girdiği yıllarda, Rus devlet adamı Albert Çernişev'in,Erbakan'a aktardığı bir talep de eserde yer alıyor. Çernişev'in talebi üzerine Erbakan,Rusya'dan özel olarak gelen Rus uzman ve profesörlerin yer aldığı bir heyete, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliğinde üç gün boyunca Adil Düzen konferansı veriyor.

Erbakan, bu konuda şunları anlatıyor:

"Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra, sadece kardeş Türk Cumhuriyetleri'nde değil bütün Sovyet bloğunda İslam'ın yayılması ve adil bir düzenin kurulması için gayret ettik. O dönem Rusya'nın Ankara Büyükelçisi olan ve daha sonra Avrasya bölgesinde önemli görevler üstlenen Albert Çernişev'in istek ve daveti üzerine bir Adil Düzen konferansı vermiştik. Her birisi bir gün boyunca olmak üzere üç ayrı bölüm halinde Adil Düzen brifingleri verdik."

Eserde, ayrıca Türkiye'nin ilk yerli motor fabrikasını kurarken yaşadığı ilginç olaylardan,Almanya'daki bir otelde yapılan gizli bir petrol toplantısında şahit olduğu konuşmalara,Saddam Hüseyin ile Bağdat'taki Başkanlık Sarayı'nın avizeli salonunda yaşadıkları diyalogtan, Amerikan savaş gemisine davet edilen Refah Partili milletvekillerine yapılan ilginç gösteriye, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında yaşanan mücadeleye kadar birçok tarihi anekdota yer veriliyor.

 "Ne Yaptıysam Allah Rızası İçin Yaptım" diye başlayan kitabının son bölümünde iseErbakan'ın Aliya İzzetbegoviç, Yaser Arafat, Kaddafi, Saddam, Ahmedinejat gibi liderlerle fotoğrafları bulunuyor.

Kitabın albüm kısmında en dikkati çeken karelerden birini ise Erbakan'ın kısa süre önce idam edilen Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreteri Yardımcısı Abdülkadir Molla ile çekilen fotoğrafı oluşturuyor. - Ankara

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum