Türkiye'nin Acı Gerçeği

Türkiye'nin Acı Gerçeği
Rusya’yla yaşanan uçak krizi, başta enerji olmak üzere bazı önemli kalemlerde dışarıya ne kadar bağımlı olduğumuzu bir kez daha hatırlatmış oldu. Türkiye’nin enerjide kendi tedbirini almasının önemine dikkat çekiliyor.

‘Enerji meselesi’ deyince Türkiye’de ilk akla gelen isimlerin başında olan Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Genel Koordinatörü ve enerji uzmanı Necdet Pamir, Rus uçağının düşürülmesinin ardından gündeme gelen doğalgaz konusunu gazetemize değerlendirdi. 

HAYAT FELÇ OLUR

Hiç hamaset yapmadan yorum yapıldığı takdirde gazın kesilmesi halinde bunun çıkarımıza olmayacağının bilinmesi gerektiğini vurgulayan Pamir, “Türkiye tükettiği enerjinin yüzde 32,5’ini doğalgazdan karşılıyor. Elektrik tüketiminin ise yüzde 48,7’sini doğalgazdan karşılıyor. Bu gazın da yüzde 99’unu ithal ediyor. İthal edilen gazın yüzde 55’i Rusya’dan geliyor. Doğalgazı; elektrik üretiminde kullanıyoruz, sanayi tesislerinde hem enerji hem ısı sağlamak için kullanıyoruz, konutlarda kullanıyoruz, çok az da gübre sanayiinde kullanıyoruz. Doğalgazın kesilmesi bütün bunların felç olması anlamına geliyor. Bunu Rusya çok daha üstün konumda olduğu için söylemiyorum. Objektif değerlendirme yapıyorum. Ona göre planlarımızı hazırlamış olmamız gerekiyor” diye konuştu.

DEPO BOŞ KALIR

Türkiye’nin günlük tükettiği doğalgaz miktarına ilişkin rakamları da açıklayan Pamir, “Şimdilerde biz günde 180-190 milyon metreküp gaz tüketiyoruz. Kış günlerinde bu rakam 250 milyon metreküpe kadar çıkabiliyor. Rusya’dan Mavi Akım Hattı ve Batı Hattı olmak üzere iki hattan ülkemize gaz geliyor. İki akımdan günde toplam 90 milyon metreküp gaz geliyor. Şimdi bunun bir an kesildiğini düşünelim. Hemen arkasından elektrik üretiminin yarısı gidiyor. Sistemi yönetemez hale geliyorsunuz. Hem doğalgazın kullanıldığı bütün alanlar felç oluyor hem de elektrik kullandığınız hemen her alanda sıkıntıya giriyorsunuz. Bunun süresi belli değil. B planı olarak deponuzdan almaya başlıyorsunuz. Türkiye’deki deponun günlük gazı geri verme kapasitesi 18 milyon metreküp. Rusya’dan gelen 90 milyon metreküp kesildi ve açık 72 milyon metreküp. Ayrıca bu depo sonsuz değil. Depodaki toplam kapasitemiz 2,6 milyar metreküp iken yıllık tüketimimiz ise 50 milyar metreküp. Belli bir süre sonra deponuz boş kalır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum