Ekonomide B Planı Hazır

Ekonomide B Planı Hazır
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında, Rusya'ya ilişkin kriz süreç yönetim komitesi kuruldu. Rusya'nın yaptırımlarına karşı, sektörlere destek sağlanacak, ivedilikle önlemler alınacak

Ekonomide B Planı hazır Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırım kararları, Ankara'yı harekete geçirdi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında, bakanlıklar arası koordinasyon komitesi oluşturuldu. Komite, dün toplanarak Bakanlar Kurulu'nda çerçevesi çizilen ekonomi ve enerji konusunda öncelikli adımları belirledi. Turizm ve Türk ihraç ürünleriyle ilgili Rusya'nın uyguladığı yaptırımların olası maliyeti, kaybının telafisi için alınacak önlemler masaya yatırıldı. Türkiye, Ruslar'ın en önemli kozu olarak görünen doğalgaz ihracını kesmeyeceğini dikkate alıyor. Ancak yine de B ve C planları oluşturuldu. 

KOMİTE İŞ BAŞINDA 

Buna göre atılacak bazı adımlar şöyle: 

DOĞALGAZDA SEÇENEKLER: 

Rus gazına alternatif kısa vadeli tedarik tedbirleri geliştirildi. Azerbaycan ve İran'dan ilave gaz alımı ile Katar, Cezayir ve Nijerya'dan sıvılaştırılmış gaz alımı artırılacak. Ayrıca, Kuzey Irak'tan gaz alımı için mevcut enerji kontratlarının kapsamı genişletilecek. 

DEPOLAMA TESİSLERİ: 

Doğalgaz depolama tesisleri stratejik yatırım olarak ele alınacak. İlk etapta Tuz Gölü depolama tesisleri bitirilecek. İzmir merkezli özel sektör sıvılaştırılmış depolama hacmi ilave yatırımla büyütülecek. 

ÖZEL SEKTÖR BİLGİLENDİRİLECEK: 

Özel sektör doğalgaz çevrim santralleri ile bazı sanayi tesislerine ikinci yakıtla üretime geçmeye hazır olmaları bilgisi verilecek. 

AKKUYU'DA ANLAŞMA HÜKÜMLERİ: 

Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımına ilişkin devletlerarası anlaşma hükümleri ilke olarak korunacak. Şu ana kadar 3 milyar dolar kaynak tahsis eden Rus tarafının hamlesi beklenecek. Yapımı imkansız kılacak gelişmeler karşısında, nükleer teknolojisi bulunan diğer ülkelerle görüşmelere başlanacak. 

REZERVLER KANALİZE EDİLECEK: 

Hidrolik imkanlar sonuna kadar kullanılacak. Gerekirse barajların yedek rezervleri de elektrik üretimine kanalize edilecek. 

ALTERNATİF PAZARLAR: 

Türk mallarına ithalat kısıtlaması getiren Rusya'ya karşılık dayanıklı tüketim ürünleri alternatif pazarlara yönlendirilecek. Uzakdoğu ve Afrika'da yeni işbirliklerine gidilecek. Özellikle gümrüklerde iade edilen yaş meyve-sebze, beyaz et gibi bozulabilecek ürünler için sınır kapılarına talimat verildi. Gümrüklerde kasten bekletilen bu ürünlerin hızlı bir şekilde iadesi sağlanacak. 

TİCARİ AÇILIM: 

Türkiye dış ticarette açılım çalışmalarına hız kazandıracak. Asya- Pasifik bölgesiyle ilişkiler geliştirilecek. Çin, Endonezya, Malezya, Kore gibi ülkelerle ticari ilişkiler derinleştirilecek. 

ACENTALARA DESTEK: 

Rusya Türkiye'ye yapılan charter uçuşlarını sona erdirirken, Rus turizm şirketlerine de tatil paketi satışını durdurmaları çağrısı yaptı. Rezervasyon iptalleri nedeniyle turizm sektörünün zarar görmemesi için bir dizi adım atılacak. Farklı ülkelerde indirimli satış kampanyaları düzenlenecek. Ayrıca turizm acentalarının zararlarının karşılanması için teşvik paketi hazırlanacak. 

ARAPLAR'DAN TÜRK MALI ÇAĞRISI

Arap dünyası; sosyal medyada, Türkiye ve Türk ürünlerine yönelik destek kampanyası başlattı. Kampanyada 'Müslüman'ım ve Türkiye'yle dayanışma içindeyim', 'Arap'ım ve Türkiye'yle dayanışma içindeyim', 'Türk ürünlerine destek ol' sloganları kullanıldı. Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Katar'dan, çok sayıda medya mensubu, twitter fenomeni, aktivist ve yazarın dahil olduğu kampanyada yapılan paylaşımlarda, 'Türk ürünlerinin desteklenmesi tüm Müslüman ve Araplar'ın görevidir', 'Türk ürünleri çok kalitelidir ve fiyatları uygundur' ifadeleri yer aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.