Üreticiler Seraları Kapatmaya Başladı

Üreticiler Seraları Kapatmaya Başladı
Türkiye'nin Rus savaş uçağını vurmasının yankıları devam ediyor. Domates, kabak, salatalık, üzüm ve narenciye yüklü yüzlerce TIR, Rusya sınırında bekletiliyor.

Kriz nedeniyle tüm ürünlerin fiyatları tabana vurdu, üreticiler seraları kapatmaya başladı.

Gercekalanya.com'un haberine göre, Rus hükümeti ülkemizden gelen ve içleri domates, kabak, salatalık, üzüm ve narenciye ürünü dolu yüzlerce TIR, Rusya sınırında bekletiyor. Bu durum hal esnafında büyük endişe yaratırken, henüz TIRlar memlekete dönmeden ürünlerin fiyatlarında büyük düşüş yaşandı. Alanya Hal Esnafı ile konu ile ilgili yaptığımız fikir alışverişlerinde oldukça çarpıcı yorumlarla karşılaştık.

FİYATLAR OLDUKÇA DÜŞTÜ

Hal esnaflarından Orhan Metin, “Rusya'nın TIRları sınırda bekletmesi fiyatları oldukça etkiledi. Özellikle, Rusya'ya giden dikenli salatalık, kokteyl ve verti türleri çok etkilendi. Patlıcan oldukça etkilendi. Şu anda Rusya'ya ihraç ettiğimiz her mal bu durumdan etkilendi. Psikolojik bir tedirginlik var. Umarım en kısa sürede düzelir. TIRlar şu anda denizde bekletiliyor. Fiyatlar oldukça düştü. Örneğin dikenli salatalığı 1 buçuk liraya verirken şu anda 40 kuruşa düştü. Bu ürünler sadece ihracata yönelik üretildiği için elimizde kalması muhtemel. Patlıcan da fiyatlardan oldukça etkilendi. 1 lira 90 kuruşa veriyorduk krizden önce şu anda 1 lira 20 kuruşa veriyoruz. Eğer bu süreç böyle devam ederse fiyatlar daha da düşecektir" diye konuştu. Sözlerine, Rusya'ya ihraç ettiğimiz tüm ürünlerde fiyat düşüşü yaşanacağını söyleyerek devam eden Metin, “Salatalık ve patlıcanda durum bu. Domateste bu sürece çok fazla dayanamaz ve fiyat düşüşü yaşar. Mandalinalar şu anda dallarda bekliyor. Eğer süreç devam ederse zarar çok büyük olur" dedi.

TIRLAR GERİ DÖNERSE FİYATLAR DAHA DA DÜŞER

Yaş meyve sebze komisyoncusu Mehmet Kaplan ise, “Kriz henüz Alanya Hal'ine tam olarak yansımadı. Çünkü TIRlar henüz sınırda bekliyor belki içeri alınır ümidiyle. Ürünlerin fiyatları neredeyse 3'te 1'ine düştü. TIRlar geri döndüğünde bu fiyatlar daha da düşecektir" diye konuştu.

SADECE ALANYA'DA DEĞİL BÖLGESEL SIKINTI OLUR

Alanya'da üretimin düşük olduğunu belirten Kaplan, “Alanya'da ihraç ürünlerin üretimi az. Biz tabi ki bu olaydan etkileniyoruz. Ama özellikle Serik, Gazipaşa, Manavgat ve Antalya Bölgesi'nde ihraç ürün üretimi daha fazla bu sorun devam ederse bölgesel bir sıkıntı oluşur. TIRlar geri döndüğünde şu anda ki düşüş iki katına çıkar" dedi.

GAZİPAŞA'DA ÜRÜNLER ELDE KALDI

Gazipaşa'da da tarım sektörü uçak krizinden olumsuz etkilendi. Ağırlıklı olarak ithalata yönelik üretilen dikenli salatalık gibi ürünler, üreticilerin elinde kalırken, üreticiler ani gelişen kriz nedeniyle hazırlıksız yakalandıklarını ve çaresiz kaldıklarını söylediler. Ürün fiyatları bu bölgede de büyük düşüş gösterdi.

KRİZ ÖNCESİ VE SONRASI BAZI ÜRÜNLERİN FİYATLARI

Edinilen bilgiler ışığında ortaya çıkan tabloda sebzelerin fiyatlarındaki değişim şu şekilde yansıdı: Dikenli salatalık, 1 buçuk liradan 40 kuruşa, Patlıcan, 1 lira 900 kuruştan 1 lira 200 kuruşa, Domates, 2 lira 20 kuruştan 1 lira 70 kuruşa, Dolmalık biber, 3 lira 20 kuruştan 2 liraya geriledi. Sorunun devam etmesi halinde fiyatların daha da düşmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum