Putin’in Doğu Mihveri İşlemiyor!

Putin’in Doğu Mihveri İşlemiyor!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in son dönemde attığı her adımın ters teptiği ortaya çıktı.

Bir yılı aşkın bir süre önce Avrupa Birliği ve ABD, Ukrayna’dan dolayı Rusya’ya ekonomik yaptırımlar getirdiğinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gösterdiği tepki İngiliz futbol takımı Millwall’ın taraftarlarının söylediği şarkıya benziyordu: “Bizi kimse sevmiyor ama bu umurumuzda değil.”

Putin iş yapabilecek başka ülkeler bulacağından emin görünüyordu o zaman. Fakat bugün itibarıyla Rusya, AB ve ABD ile olan ticaret ve yatırım ilişkilerinin yerine alternatif bulma konusunda pek başarılı olamamasının üstüne bir de başka dostlarını da kendinden uzaklaştırıyor. Ayrıca Rusya’nın imdadına yetişecek yüksek petrol fiyatları da ufukta görünmüyor. Dolayısıyla aslında Putin bazı şeyleri umursamaya başlasa iyi eder. Putin’in hiç dostu olmadığını söylemek de pek doğru değil tabii: Mesela Çin ile flört etme konusunda epey gayretli görünüyor. Yalnız Rusya ile Çin arasında Mayıs 2014’te alayuvala ile ilan edilen doğalgaz boru hattı anlaşması konusunda o günden bu yana neredeyse bir adım boyu yol alınmış değil. Ayrıca Rusya’nın Çin’le yaptığı- yuan cinsinden tahvil ihraç edeceği – tahvil anlaşması da istediğinden çok çok küçük çaplı. 

SALDIRGAN DIŞ POLİTİKA

Aynı şekilde Çin’le olan ticaret hacmi 2014’ün ilk yarısında yüzde 3,4 büyüse de bu durum, AB ve diğer ticaret ortakları cephesinde yaşadığı kayıp ve petroldeki düşüş hesaba katıldığında pek bir şey ifade etmiyor. Bu arada Putin’in saldırgan dış politikası yüzünden Rusya’nın diğer potansiyel büyüme kaynakları darbe yiyor. Örneğin Bulgaristan, Rusya ile AB arasında inşa edilecek bir doğalgaz boru hattı olan Güney Akım’ın geçeceği topraklardan biriydi. Gelin görün ki Ukrayna’nın doğusundaki savaş tırmanınca Bulgaristan inşaatı durdurdu. Yılmayan Putin bu sefer gözünü Türkiye’ye çevirdi.

Güney Akım’ın yerine Türk Akımı yapılacaktı. Bunun dışında Ruslar zaten Türkiye’de bir de nükleer santral inşa edecekti. Ne var ki Rusya’nın Suriye’de Türklerin müttefiklerini bombalamasının ve Türkiye’nin bir Rus jetini düşürmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler ve projeler de buzdolabına kaldırıldı. Hatta öyle ki Ruslar bundan böyle Türk sahillerine tatile bile gitmeyecek.Ama ne gam: Rusya Turizm Bakanı bir konuşmasında bunu dert etmediklerini ima ederek deniz tatilinin Ruslar için olmazsa olmaz değil, sadece bir heves olduğunu söyledi. Gerçekten de Rus ekonomisi şimdilik ayakta ve Putin’in popülaritesi de hâla yüksek. Fakat eğer Rusya önemli ticaret ortaklarıyla uzlaşmanın yolunu bulamazsa şu anki şartlar uzun vadede sürdürülebilir değil.

O GÜNLER DE GELECEK

Sonuçta bu ülkeler Putin’den hoşlanmıyor olabilir ama onların Rusya’ya ihtiyaçları var. Ve zaten Putin’in bazı şeyleri umursamak zorunda kalacağı günler de gelecek.

Bloomberg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.