Stres bazen iyi geliyor

Stres bazen iyi geliyor
Yaşam Koçu Mehmet Özel'e göre stres kimi zaman yaşadıklarımızdan zevk almamızı sağlayan bir durum olarak da değerlendirilmeli.

Yaşam Koçu Mehmet Özel, stresin aslında yapıların dayanıklılığı ile ilgili bir kavram olup, kendi yaşam alanımızdaki beklenmedik değişimlere ya da dinamiklere karşı gösterdiğimiz tepki olarak nitelendirildiğinisöyledi. Özel sözlerine şöyle devam etti, "Bu tip bir tepki, bizi hem fiziksel hem de duygusal olarak etkiler ve böylece bedenimizde, duygularımızda belli belirsiz, olumlu veya olumsuz değişikliklere neden olabilir. Stres, aslında her zaman zararlı bir şey değildir. Tam tersine, yeterli miktarda ve gerekli stres, yaşama karşı tavrımızı güçlendirmekte ve bizi olumlu olarak harekete geçirmektedir. Yaşadığınız tüm sınavları şöyle bir aklınızdan geçirin. Stresin bazen, yaşadıklarımızdan zevk almamızı, daha güzel sonuçlara varmamızı sağladığını göreceksiniz” dedi.

Stres her zaman zararlı bir şey değildir

Özel, "Stres, aslında yapıların dayanıklılığı ile ilgili bir kavram olup, kendi yaşam alanımızdaki beklenmedik değişimlere gösterdiğimiz tepkidir. Bu tip bir tepki, bizi hem fiziksel hem de duygusal olarak etkiler ve böylece bedenimizde, duygularımızda belli belirsiz, olumlu veya olumsuz değişikliklere neden olabilir. Stres, aslında her zaman zararlı bir şey değildir” dedi.

Amaç stresle başa çıkmak olmalı

Mehmet Özel çok sevdiğimiz bir insanın başarısı, bir çocuk sahibi olmak, yeni bir iş veya ilişki, hayal ettiğimiz eve taşınacak olma gibi konularda hissedilen stresin, yaşamımızı çok daha iyi hale getirmemiz, daha iyi bir şekilde yaşamamız için son derece önemli olduğunu belirtti. Yaşam Koçu Özel "İşte bu nedenle asıl amaç stresi yaşamımızdan olduğu gibi çıkarmak değil, tam tersine onunla çok daha doğru bir şekilde başa çıkmayı, onu nasıl yönetebileceğimizi anlamayı öğrenebilmektir .'Ya şöyle olursa ya da olmazsa' tarzı düşünce biçimi ve benzeri yaklaşımlar, streste en sık karşılaşılan düşünce biçimidir. Böyle bir düşünce biçimi yerine, yapabileceklerimizi olaylar öncesinde iyice değerlendirip doğru zamanda harekete geçmemizi sağlayan bir yaklaşım geliştirmemiz son derece önemlidir. Stresin tanımına baktığımızda Stres = Baskı > Kaynak olarak görüyoruz. Yani stresin ve üzerimizdeki baskının, elimizdeki kaynaklardan (zaman, para, emek, vb.) büyük olduğunda meydana geldiğini görüyoruz” dedi.

Strese karşı F-D-K stratejisi

Stresi yönetmek adına, bir strateji geliştirmek istersek bunu F-D-K olarak adlandırabileceğimizi vurgulayan Özel şunları kaydetti: "F: Farkındalık / Neler bende strese yol açıyor? Nasıl tepki gösteriyorum? D: Denge / Negatif ve pozitif stres arasındaki denge / Negatif olmadan nasıl önüne geçebilirim?K: Kontrol / Nasıl kontrol edebilirim? Ne yapsam çok daha mutlu, başarılı olabilirim? Hayal kırıklıkları, başarısızlıklar ve üzüntüler sadece bize veya yakın çevremizdeki sevdiklerimize düşen parçalar değil. Dünya üzerindeki tüm canlılar, yaşamın doğal birer parçası olarak strese neden olan bu tip olayları yaşıyor ve yaşayacak da. Asıl önemli olan, stresimizin en yoğun olduğu dönemlerde yani gökyüzünün en karanlık zamanlarında bile, bulutların bir gün dağılacağını ve güneşin gülümseten yüzüyle ortaya çıkacağını hesaba katmaktır. Zamanı daha iyi yönetmekle ilgili sadece niyetimizi değil, hareket planlarımızı da ortaya koymalı ve onları adım adım uygulamalıyız”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.