Çapa'daki taşeron işçiler özel sözleşmeye tepkili

Çapa'daki taşeron işçiler özel sözleşmeye tepkili
İstanbul Üniversitesi(İÜ) Çapa Tıp Fakültesi'nde çalışan taşeron işçiler, Hükümet'in açıkladığı "özel sözleşmeli personel" uygulamasına tepki göstererek “Yağmurdan kaçarken doluya tutulduk” dedi.

Başta kadro olmak üzere her türlü hakları için Taşeron İşçileri Derneğinde (TAŞİŞDER) örgütlenen Çapa Tıp Fakültesi'nde çalışan taşeron işçiler,  Başbakan Davutoğlu'nun "tüm taşeron işçilerin kadroya alınacağına" dair açıklamasının ardından bayram ettiklerini, hastanede oynadıklarını fakat Maliye Bakanı'nın açıklamasıyla tüm sevinçlerinin son bulduğunu anlattılar.

“Maliye Bakanından açıklama geldiğinde, biz bunun ne anlama geldiğini yazıya döktük ve işçilere anlattık. O zaman hava değişti. Yine biz farklı bir statünün içine alınıyoruz. Senelik yerine üç senelik sözleşmemiz oluyor sadece.”

“Bugün de her an işten atılma korkusu taşıyoruz. Sözleşmemiz 3 senelik olsa da her an işten atılma tehlikesi yaşayacağız.”

Bir başka işçi ise “Yağmurdan kaçıp doluya tutulmak” dedi: “Neredeyse şimdi ‘Özel falan istemiyoruz, taşerona razıyız’ diyecek bir durumdayız. Taşeronu arar olduk.”

“Şimdi kalkıp da ‘Biz bunu istemiyoruz, bu kötü, taşeronu istiyoruz’ diyemeyiz de. Biz işçiyiz kardeşim. Kamuda işçi yok mu, ODTÜ’deki gibi Tez Koop-İş’e üye olan işçiler yok mu, biz de onlar gibi işçi kadrosu istiyoruz. Biz 4A, 4B, 4C her neyse kadro istiyoruz ve geçmiş haklarımızın da yanmamasını istiyoruz. Biz özel sözleşmeli personel olmak istemiyoruz. Devletin işçisi ya da memuru olmak istiyoruz.”

SORU İŞARETLERİ VAR

İşçilerin akıllarındaki soru işaretleri de şöyle: “Hükümet 4B hükümleri uygulanacak diyor ama ‘Seni memur kadrosuna aldım’ demiyor. ‘Ben sizi memur yapmıyorum, işçi de yapmıyorum’ diyor. Böyle ucube bir şey var. Şu anki maaşınla çalışacaksın, 4B’de çalışanlara çocuk yardımı, yemek yardımı veriliyorsa bize de verilecek. 4B’liler döner sermayeden pay da alıyor. Ama bizim için ondan bahsetmiyor. Bakarsanız bizim döner sermayeden de faydalanmamız gerekir. Ne yapılacak? Onun için aykırı bir hüküm mü koyulacak? Bir de sendika meselesi nasıl olacak? Ne memur oluyoruz ne işçi. Özel statülü sendika mı olacak?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.