Cameron'ın istifasını isteyen protestocular Başbakanlığı kuşattı

Cameron'ın istifasını isteyen protestocular Başbakanlığı kuşattı
Panama Belgeleri olarak geçen hafta ortaya dökülen gizli ticari anlaşmaların açıklanmasının ardından, offshore hesaplarını kabul eden İngiltere Başbakanı David Cameron için binlerce insan istifa talebiyle protesto gösterisi düzenledi.

Başbakanlık Binası'nın bulunduğu Downing Street caddesinde toplanan binlerce kişi ' Cameron istifa', ' Vergi kaçakçılığı suçtur' dövizleri taşıyor. Başbakanlık binasının etrafını çeviren insanlar içeri alınmayınca bazı göstericiler binaya taş atmaya başladı. Binanın arka kapısından Cameron'un kaçtığı söylentilerinin ardından hala binada olup olmadığı ise doğrulanamayınca göstericiler binanın tüm giriş çıkışlarını kuşattı.

CAMERON'DAN AÇIKLAMA

Lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin başkent Londra'da düzenlenen Bahar Forumu'nda bugün yaptığı konuşmada Cameron, İngiltere gündemine oturan ve adının karıştığı Panama belgelerine dair açıklamalarına değindi.

İngiliz lider, bu haftanın kendisi için mükemmel geçmediğini dile getirerek, "(Panama belgelerini) Bu konuyu daha iyi bir şekilde ele almam gerektiğini biliyorum. Bu durumun üstesinden daha iyi bir şekilde gelebilirdim. Almam gereken dersler olduğunu biliyorum, öğreneceğim. (Bu konuda) Başbakanlığı ya da isimsiz danışmanları suçlamayın, beni suçlayın" dedi.

GEÇ GELEN AÇIKLAMA

İngiltere'deki muhalefet partileri ve halkın bazı kesimleri, Cameron'ın belgelere ilişkin geç açıklama yapmasına tepki göstererek, İngiliz lidere şeffaflık çağrısında bulunuyor. Cameron'ın istifasını ve vergi cennetlerine karşı önlem almasını isteyenler de Başbakanlık önünde bugün gösteri düzenlemeye başladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, önceki gün ITV kanalına yaptığı açıklamada, Panama belgelerinde adı geçen babasının off-shore fonunda hisse sahibi olduğunu ancak 2010 yılında başbakan seçilmeden önce hisselerini sattığını söylemişti. Saklayacak bir şeyinin olmadığını dile getiren Cameron, fonlardan elde ettikleri kazançların vergisini ödediğini vurgulamıştı.

Cameron bu hafta yaptığı bir diğer açıklamada ise hiçbir yerde hissesi veya off-shore fonu bulunmadığını dile getirmişti. Cameron, "Başbakan olarak maaşım, faizini aldığım biraz tasarrufum, kiraya verdiğim bir evim var. Bütün sahip olduklarım bunlar. Hiçbir yerde hissem veya off-shore fonum yok." demişti.

İngiltere Başbakanı Cameron'ın 2010 yılında vefat eden babası Ian Cameron'ın Mossack Fonseca'yı yatırımlarını İngiliz vergi sisteminden muaf tutmak için kullandığı ve off-shore fonu işlettiği ortaya çıkmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.