Ban'ın koltuğuna 'Türk' aday

Ban'ın koltuğuna 'Türk' aday
Görev süresi yıl sonunda biten BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un yerine eski Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk'ün gelebileceği iddia edildi.

Görev süresi bu yılın sonunda dolacak olan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un yerine gelecek yeni Genel Sekreter için farklı adayların isimleri gündemde. İlgi çeken o adaylardan biri ise eski Slovenya Cumhurbaşkanı "Danilo Türk…"

KİM BU SLOVENYALI TÜRK

BM genel Sekreterliği adayları arasında eski Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk’ü ilginç hale getiren şüphesiz soyadı. Eski cumhurbaşkanının Türk kökenli olduğu tabii ki düşünülmüyor. Ancak Türklerin yüzyıllar önce doğu  Avrupa’da yaptığı fetihlerde Sloven topraklarında hüküm sürmüş olmasından  kaynaklanan etki ile eski cumhurbaşkanının "Türk" soyadını almış olabileceği tahmin ediliyor.

AP haber ajansının BM Genel Sekreterliği için gösterilen adayları inceleyen haberinde diğer ilgi çeken isimler arasında bir eski cumhurbaşkanı, üç eski başbakan, eski dışişleri bakanları, 39 yaşında bir şair İgor Luksic de var. Luksic, Danilo Türk kadar konuşulan bir aday.

Ayrıca bugüne kadar hiç bir kadının BM Genel Sekteri olmadığını da gözönünde bulundurursak bu seferki adaylardan biri de Yeni Zelanda'nın eski Başbakanı Helen Clark...

Annan’ın yardımcılığını yaptı

19 Şubat 1952’de Slovenya’nın kuzeyindeki Maribor şehrinde doğan Danilo Türk, kariyerinin büyük bölümünü yurtdışında geçirdi. 1992 yılından 2000’e kadar Slovenya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olan Türk, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın yardımcılığına kadar yükselerek uluslararası itibar kazandı. 2005 yılına kadar bu görevi yürüten Profesör Türk, ardından Slovenya’ya döndü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.