İsrail ile barışıyoruz

İsrail ile barışıyoruz
Önce gizli başladı… Sonra sızdırıldı… En son Dışişleri Bakanlığı resmen ilan etti… Medyanın, hocalarımızın ve herkesin suskunluğunun eşliğinde İsrail’le bir adım daha atıldı.

İsrail ile son görüşme öncesi ABD’de düzenlenen “Osmanlı Türk Sefarad Yahudileri: Katılım ve Refah” başlıklı konferansta Türkiye-İsrail yakınlaşmasına su taşındı… Sinangogdaki konferansta AKP İstanbul Milletvekili Ali Sarıkaya’ın ağzından, “Türkiye’nin İsrail’e, İsrail’in Türkiye’ye ihtiyacı var” mesajı tekrarlandı. İsviçre’de başlayan, Londra’da imza aşamasına getirilen Siyonist İsrail ile mutabakat için son adımlar atılıyor…

İKİ ÜLKENİN BİRBİRLERİNE İHTİYACI VARMIŞ!

ABD’nin New York kentinde, Manhattan’da bulunan Congregation Kehilath Jeshurun Sinagogu Toplantı Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan AKP İstanbul Milletvekili ve TBMM Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya, “Cumhurbaşkanımızın altını çizdiği üzere ‘Türkiye’nin İsrail’e, İsrail’in Türkiye’ye ihtiyacı var.’ Bunu tarihsel bağlarımız ve yakınlıklarımız üzerine inşa etmeliyiz” sözlerini sarfetti.

Başkonsolos da katıldı...

New York Başkonsolusu Ertan Yalçın da Yahudilerin Osmanlı sultanları tarafından sıcak karşılandığını belirtti. Konferansın, Holokost’un (Yahudi Soykırımı) insanlık tarihinin en karanlık ve acı veren anı olduğunun hatırlanması açısından da önemi bulunduğunu belirten Yalçın, “Birbirimize karşı saygı duymak ve tolerans göstermek için gelecek nesillerimizi eğitmeliyiz” dedi. 

İŞ İMZAYA KALMIŞTI

Geçtiğimiz Perşembe akşamı yani Regaip kandilini idrak ettiğimiz ve Mübarek Üç ayları karşıladığımız gün “İsrail-Türkiye” arasında pazarlık masası kurulmuş. Kandil gecesinde İsrai ile el sıkışılmış imza son toplantıya kalmıştı. Dün ise ABD üzerinden İsrail’e sıcak mesajlar gönderildi.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya, “Cumhurbaşkanımızın altını çizdiği üzere ‘Türkiye’nin İsrail’e, İsrail’in Türkiye’ye ihtiyacı var.’ Bunu tarihsel bağlarımız ve yakınlıklarımız üzerine inşa etmeliyiz.” dedi. ABD’nin New York kentinde, Manhattan’da bulunan Congregation Kehilath Jeshurun Sinagogu Toplantı Salonu’nda, “Osmanlı Türk Sefarad Yahudileri: Katılım ve Refah” başlıklı konferans düzenlendi.  Mark Meirowitz’in moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa, Sarıkaya’nın yanı sıra Türkiye’nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, 500. Yıl Vakfı kurucularından Naim Güleryüz, İzmir Ekonomi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ozan Arslan ve New York Şehir Üniversitesi (CUNY) Graduate Center Öğretim Görevlisi Elizabeth Macaulay-Lewis katıldı. Sarıkaya, Yahudilerin Anadolu’daki tarihinin, Sefarad Yahudilerin 1492’de sürgününden 170 yıl önce başladığına dikkati çekerek, Osmanlı Devleti’nin 1324’te Bursa’nın fethinden sonra Bizans’tan sürülen Yahudi toplumuna yardım ettiğini söyledi.  Artan hoşgörüsüzlük ve dini aşırılığa karşı, Osmanlı devletinin Avrupa’da ezilen Yahudilere karşı açık kapı politikası uyguladığını vurgulayan Sarıkaya, “Yahudiler 1376’da Macaristan’dan, 1394’te Fransa’dan ve 15. yüzyıl başlarında da Sicilya’dan sınır dışı edildi ve kendilerine Osmanlı İmparatorluğu’da güvenli bir sığınak buldular” dedi.

İSLAMOFOBİ VE YAHUDİ KARŞITLIĞINA KARŞI MÜCADELE

Türkiye’nin 2008 yılından bu yana Uluslararası Holokost’u Anma İttifakı’nın aktivitelerine destek verdiğini belirten “Irkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, Yahudi düşmanlığı, İslamofobi ve her türlü aşırılığa karşı mücadele etmeye kararlıyız. Bugün Türkiye’ye sığınan 2 milyon 700 bin Suriyeli gibi, savunmasız ve ezilen tüm insanlar için güvenli bir sığınak olma çabamız devam edecek.” diye konuştu. Bütün ulusların omuz omuza ayrımcılığın her türlüsüne karşı mücadele etmesi gerektiğini ifade eden Sarıkaya “Ortak gerekçemiz olarak, Yahudi düşmanlığına ve giderek artan İslamofobiye karşı mücadele edilmesinin altını çizmek istiyorum.” dedi.

TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ

Sarıkaya, İsrail-Türkiye ilişkilerine değinirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Mart 2013’te Mavi Marmara saldırısıyla ilgili özür dilediğini ve tazminatı kabul ettiğini hatırlatı ve bunun İsrail’le ilişkilerin normalleşmesi sürecinde ilk adım olduğunu belirtti.  Sarıkaya, “Müzakereler belirlenen çerçevede devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın altını çizdiği üzere ‘Türkiye’nin İsrail’e, İsrail’in Türkiye’ye ihtiyacı var.’ Bunu tarihsel bağlarımız ve yakınlıklarımız üzerine inşa etmeliyiz.” ifadelerini kullandı. New York Başkonsolusu Yalçın da Yahudilerin Osmanlı Sultanları tarafından sıcak karşılandığını belirtti. Konferansın, Holokost’un (Yahudi Soykırımı) insanlık tarihinin en karanlık ve acı veren anı olduğunun hatırlanması açısından da önemi bulunduğunu belirten Yalçın, “Birbirimize karşı saygı duymak ve tolerans göstermek için gelecek nesillerimizi eğitmeliyiz.” dedi. Konferansın konuşmacılarından Güleryüz, “500’ncü Yüzyıl ve Ötesinden Türkiye Yahudileri” konusunu ele alırken, Arslan ise 20’nci yüzyıl başlarında Genç Türkler ve Osmanlı Yahudileri hakkında konuştu.  Konferansın diğer konuşmacı Macaulay-Lewis de 18’nci yüzyıl sonları ve 19’ncu yüzyıl Osmanlı şehri Şam’daki Sefarad evleri hakkında bilgi verdi.

MİLLİGAZETE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum