Erdoğan'a hakaretle ilgili Merkel'den açıklama

Erdoğan'a hakaretle ilgili Merkel'den açıklama
Almanya Başbakanı Merkel hazırladığı mizah programında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret eden Jan Böhmermann hakkında açıklama yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, sığınmacı sorununun çözümünün hem Türkiye'nin, hem de AB'nin çıkarına olduğunu belirterek Türkiye'nin Suriye'deki iç savaş sebebiyle büyük bir yük taşıdığını söyledi.

Başbakan Merkel, Başbakanlıkta Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, "Bu soruna siyasi çözüm bulunmasının hem Türkiye, hem de AB, böylelikle Almanya'nın da çıkarına olduğunu düşünüyorum. Sığınmacı hareketinin yasallaştırılması ve yük paylaşımı sağlanması önemli. Türkiye, Suriye'deki iç savaşla ilgili olarak büyük bir yük taşıyor" dedi.

''BÜYÜK BİR İTİNAYLA GÖRÜŞÜLÜYOR''

Hazırladığı mizah programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret eden Jan Böhmermann hakkında Türk hükümetinin dava açılması konusundaki girişimi hakkında ne düşündüğü sorusuna Merkel, şu yanıtı verdi:

"Türk hükümetinden konuyla ilgili bir nota aldık. Bu, aralarında Başbakanlığın da bulunduğu ilgili bakanlıklarda görüşülüyor. Bunu büyük bir itinayla yapıyoruz. Bu incelemeyi gelecek günlerde tamamlayacağımızı da söylemiştik. Anayasamızda bazı temel değerler yer almaktadır. 5. madde de bununla ilgilidir. Bu, düşünce, bilim ve tabii ki sanat alanında düşünce özgürlüğünü kapsamaktadır. Ve bu temel değerler, sığınmacı krizi de dahil siyasi sorunlarla ilgili görüşmelerimizden bağımsız olarak geçerlidir."

Merkel, bir süredir Alman basınında, Türkiye ile yakın işbirliğinden dolayı demokratik değerlerden ödün vermekle eleştiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine yönelik hakaret içeren şiir nedeniyle Böhmermann'dan şikayetçi olmuş, bu konuda şikayet dilekçesi Mainz Savcılığına iletilmişti.

Daha önce de Türkiye'nin, Almanya Dışişleri Bakanlığına konuyla ilgili nota verdiği açıklanmış ve Jan Böhmermann hakkında Alman Ceza Kanunu'nun 103. ve 185. maddeleri uyarınca inceleme başlatılması talebinde bulunulduğu belirtilmişti.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, bu konuda birkaç gün içinde karar vereceklerini ifade etmiş ve Şansölye Merkel'in, program beğenilsin beğenilmesin bunun "bilinçli bir tahkir" olduğunu ifade ettiğini bildirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum