Cumhurbaşkanı Erdoğan İslam İşbirliği Zirvesi'nde konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan İslam İşbirliği Zirvesi'nde konuştu
İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 13. İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesi başladı.Cumhurbaşkanı Erdoğan 13. İİT Zirvesi'nde İslam ülkeleri liderlerine seslenerek 'Dış güçler müdahale etmeden biz etmeliyiz' dedi.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan İİT Genel Sekreteri İyad Medeni'nin açıklamalarından satırbaşları:

Filistin davası hala en önemli konu olarak görülüyor. Barış sürecini devam ettirme konusunda çalışmamız önemli.

İİT üyesi ülkelerde sözde İslamcılar tarafından yapılan saldırılarda 2016'da 510 kişinin hayatını kaybettiği ortada.

ANLAŞMAZLIKLAR İİT'YE ZARAR VERİR

Aramızda çıkabilecek her türlü anlaşmazlık kurumumuza zarar verebilir. Kuruluş şartı bizlere dayanışma ön görmekte. Destek ve işbirliğini saygıyı ortaya koymakta.

Irak içerisinde Irak halkını bir araya getirebilecek bir çözüm için çabalıyoruz. 

Libya'daki durumla alakalı olarak tarafların anlaşması bize memnuniyet vermiştir.

Mali'deki duruma baktığımız zaman İİT Cezayir Barış Anlaşması'nın bir garantörüdür. Çabalarımız kapsamlı bir barışın tesis edilmesi yönünde.

Afganistan'da hükümetle çalışıyoruz, ulema heyeti toplama suretiyle barışın sağlanmasına yönelik çabalarımızı ortaya koyuyoruz.

AZERAYCAN SINIRLARI İHLAL EDİLEMEZ

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'daki işgali de devam etmekte. Biz buradaki çatışmanın çözümlenmesini istiyoruz ve Azerbaycan Devleti'nin uluslararası sınırlarının ihlal edilemeyeceğini, hükümetin hakimiyetinin egemenliğinin muhafaza olması gerektiğini düşünüyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Bismillahirrahmanirrahim. Sizleri en kalbi duygularımla saygıyla muhabbetle selamlıyorum. Esselamu Aleyküm ve Rahmatullahi ve Berekatuhu.

Türkiye'ye ve İstanbul'umuza hoş geldiniz. 

Öncelikle 12.İİT dönem başkanı Mısır'a çabaları için teşekkür ediyorum. 

BEN 1 MİLYAR 700 MİLYON KARDEŞİM GİBİ MÜSLÜMANIM

Zirvenin temelini oluşturan adalet ve barış kavramlarını oluşturmakta, müşahade etmekte acele etmeliyiz. Çünkü dünyanın her yanından mazlumların çığlıkları yükseliyor. Maktullerin görüntüleri geliyor. Malesef bunun çoğu Müslümanlar.

Müslümanlar olarak, üstesinden gelmemiz gereken sorunlarımızın başında mezhepçilik-ırkçılık fitnesi geliyor. Benim dinim Sünnilik de değildir Şiilik de değildir. Benim dini İslam'dır. ben tıpkı 1, milyar 700 milyon kardeşim gibi sadece ve sadece müslümanım.

Biz Müslümanlar olarak Efendimiz'in veda hutbesinde ifade ettiği 'Müslüman Müslümanın kardeşidir, bir Müslümanın kardeşine kanı da malı da helal olmaz' sözünü dinlemezsek acılar dinmez.

HIZLI HAREKET ETMEZSEK MAZLUMLAR HÜSRANA UĞRAR

İhtilafları değil ittifakları, husumeti değil muhabbeti güçlendirmeliyiz. Çünkü düşmanlıklardan zarar görenler sadece Müslümanlardır. Dostları çoğaltmak, düşmanları da azaltmak durumundayız.

Biz hızlı hareket etmezsek umudunu bize bağlayan mazlumlar hüsrana uğrayacaktır.

Geçmişte Afganistan'da El Kaide terör estirdi. Libya'da Suriye'de Irak'ta DAEŞ masumları katlediyor. Afrika'da Boko Haram Müslümanlara saldırıyor. Dikkat edin birkaç göstermelik saldırı dışında hedefleri hep Müslümanlar oluyor.

Bizim ülkemizde de PKK gibi, DHKP-C  gibi terör örgütleri var. PKK Irak'ta, onun kolu PYD Suriye'de, çok sayıda terör örgütü Avrupa başta olmak üzere çeşitli ülkelerde faaliyet gösteriyor.

BATI PARİS'TEN BAHSEDİYOR, ANKARA'DAN BAHSETMİYOR

Malesef Batılı devletlerin ikilcikli bir tutum içine girdiğini görüyoruz. Nükleer güvenlik toplantısında konuşmacıların sözleri dikkatimi çekti.Paris'teki, Brüksel'deki terör eyleminden bahsediyorlar. Ancak Ankara'daki İstanbul'daki, Lahor'daki eylemlerden bahsetmiyorlar. Halbuki 100'lerce insan öldü. Brüksel'de Paris'te 9-10 tane bir tanesinde 30 tane bir tanesinde. Fark etmez 1 kişi de ölse tüm insanlık ölmüş gibidir.

DIŞ GÜÇLER PETROL İÇİN MÜDAHALE EDİYOR, ONLARDAN ÖNCE BİZ EDELİM

İslam ülkelerinde yaşanan terör olayları ve benzeri olaylara karşı dış müdahale beklememeliyiz, müdahaleyi kendimiz yaplalıyız, onlar müdahaleyi petrol için yapıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.