Türkiye'den Yunanistan'a cevap

Türkiye'den Yunanistan'a cevap
Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Ege Denizi’ndeki NATO'ya Türkiye’nin engel çıkardığı yönündeki iddialar temelsiz ve haksızdır” dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinde, “Türkiye’nin tek taraflı taleplerle NATO’nun Ege Denizi’nde sığınmacı avını ve yasadışı insan ticaretini engellemeye yönelik çalışmalarını baltaladığı” ve “Türk savaş uçaklarının Yunan hava sahasını ihlallerinin arttığı” iddiasına Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Ege Denizi’ndeki NATO faaliyetinin icrasında Türkiye’nin engel çıkardığı yönündeki iddialar temelsiz ve haksızdır” dedi.

Sözcü Bilgiç, AB ile 18 Mart’ta varılan anlaşmanın ardından Türkiye’nin gayretleriyle Ege Denizi’nde sığınmacı akınının durma noktasına geldiğini hatırlattı.

Bilgiç’in açıklaması özetle şöyle:

İŞBİRLİĞİ VE KOORDİNASYON ARTIRILMALI

“Mülteci ve göçmen krizinin bölgemizde yarattığı insani trajediye son verilmesi için Türkiye’nin uluslararası toplumun hiçbir üyesi tarafından üstlenilmeyen bir yük aldığı herkesin malumudur. Ege Denizi’ndeki kaçak göç hareketlerinin son dönemde gösterdiği büyük düşüş de, evvelemirde 18 Mart 2016 tarihli Türkiye-AB Anlaşmasının 4 Nisan’da uygulanmaya başlamasıyla ve Türkiye’nin Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma unsurlarının çabaları sayesinde mümkün olabilmiştir. Türkiye’nin inisiyatifiyle başlatılan Ege Denizi’ndeki NATO faaliyeti de bu gelişmeye katkıda bulunmuştur. BM verileri de bu durumu teyit etmektedir. Tabiatıyla tarafların birbirlerini itham eden menfi bir yaklaşım sergilemeleri yerine, aralarındaki işbirliği ve koordinasyonu artırmaya yönelik bir davranış içinde olmaları yürütülen çabaların başarılı olmasını sağlayacaktır.

Hal böyleyken, Ege Denizi’ndeki NATO faaliyetinin icrasında Türkiye’nin engel çıkardığı yönündeki iddialar temelsiz ve haksızdır. Ege hava sahasındaki ihlal iddiaları ise, gayet iyi bilindiği gibi Ege Denizi’yle ilintili sorunlardan kaynaklanmaktadır. Ülkemiz, Ege ile ilgili birbiriyle bağlantılı çok sayıdaki sorunun kapsamlı ve kalıcı biçimde çözümü için samimiyetle çaba sarf etmekte ve irade ortaya koymaktadır. Beklentimiz bu çerçevede yürütülmekte olan istikşafi görüşmelerin bir an önce tamamlanması ve kalıcı bir çözüme ulaşılmasıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.