İş Kazası Halinde Yapılması Gerekenler

İş Kazası Halinde Yapılması Gerekenler
Türkiye, iş kazaları alanında dünyanın en yüksek istatistiklerine sahip olan ülkeleri arasında yer alıyor.

Özellikle de Türkiye’ de 21. Yüzyılda meydana gelen iş kazaları çok yüksek seviyelere ulaşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından oluşturulan veriler, özellikle son yıllarda uygulanmaya başlanan ‘iş güvenliği’ uygulamaları ile bu alanda önemli düşüşlerin yakalanabildiğini gösteriyor olsa da yine de meydana gelen çok sayıdaki iş kazası çalışanların ve beraberinde bakmakla yükümlü oldukları kişilerin mağduriyet yaşamasına yol açıyor.

 

Bu durumda günümüzde Türkiye’ de  iş kazası geçiren işçinin hakları nelerdir sorusunu gündeme getiriyor. Türk modern hukuk sistemi dahilinde söz konusu ‘iş kazası’ hallerine ilişkin olarak işçilerin ve işverenlerin haklarının korunabilmesini sağlayacak çok önemli uygulamalar ve haklar bulunuyor. Bu doğrultuda günümüzde işçilerin karşı karşıya kaldıkları kazaların ‘iş kazası’ kapsamı dahilinde bulunup, bulunmadığı da yine ilgili kanun kapsamında belirtiliyor.

 

Buna göre günümüz Türkiye’ sinde kanun çerçevesinde bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için işçinin işyerinde bulunuyor olması, bir işverene bağlı olarak çalışan işçinin, görevli şekilde iş yeri haricinde başka bir noktaya gönderilmesi sebebi ile esas işini yapmadığı anlarda, emziren annenin iş mevzuatı kapsamında çocuğuna süt vermek için ayırdığı vakitler, işçilerin, işveren tarafından sağlanmış bir taşıt ile gerçekleştirdikleri işe geliş ve gidişler sırasında söz konusu kazanın oluşması gerekliliği bulunuyor.

 

İş Kazası Nedir Bildirim Süreleri

 

Çalışanların hemen veya ardından bedenen ya da ruhsal açıdan engelli duruma gelmesine yol açan kazalar ‘iş kazası’ kapsamı dahilinde bulunur. Çalışanın iş kazası yaşaması durumunda, işveren tarafından 3 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirim gerçekleştirmesi yasal yükümlülük taşır. Bu söz konusu bildirimin gerçekleştirilmemesi durumunda çalışan tarafından SGK’ ya ihbarda bulunabilme hakkı doğmaktadır.

 

İş kazasının belirtilen süre içerisinde işverence SGK’ ya bildirilmemesi durumunda, çalışan SGK’ ya ihbarda bulunabiliyor ki bu halde de ihbar tarihine dek geçen süre için sigortalı çalışana ödenmesi gerekli olan geçici iş göremezlik ödeneği, SGK tarafından işverenden tahsil edilerek, ilgili çalışana ödemesini gerçekleştirir. Bu doğrultuda da işçinin geç bildirimden doğabilecek hak kayıplarının ortadan kaldırılabilmesi sağlanıyor.

 

İş Kazalarında Tazminat

 

İş kazalarına ilişkin olarak uygulamalarda ödeneklerden faydalanabilmek açısından belirli bir süre çalışma koşulu bulunmadığı gibi tescil edilmiş sigortalılığının bulunması, işçilerin bu haklardan yararlanabilmeleri açısından yeterlilik göstermektedir. Bu doğrultuda da çalışanlar iş kazası sonucunda geçici iş göremezlik, sürekli iş göremezlik, vefat halinde yasal hak sahiplerine gelir bağlanması, gelir bağlanan kız çocukları için evlenme ödeneği alma hakkı ve vefat eden çalışan için cezana ödeneği gibi önemli ödenekler bulunmaktadır.

 

İlgili durumlar çerçevesinde çalışanlar iş kazasından kaynaklı olarak maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına da sahiptir. Bu kapsamda da parmak kopması iş kazası tazminat davası ile oluşan mağduriyetinin ve olası hak kayıplarının önüne geçebilirken, profesyonel avukat desteği ile süreç sonucunda etkin çözümler elde edebiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.