Adnan Tanrıverdi

Adnan Tanrıverdi

Postmodern Ergenekon Senaryosu - 2/6

Postmodern Ergenekon Senaryosu - 2/6

Önceki yazımızda, 2020 yılına ait hayali senaryonun, İç siyaset bölümünü yazmıştık. Bu yazımızda senaryoya devam ediyoruz.
Dış Siyasi Durum:
ABD:
Irak’taki işgali 17. yılını tamamlamıştır. Siyasi ve bürokratik yönetimde Kürt hakimiyeti sağlanarak, Irak’ın üniter yapısı muhafaza edilmiştir.
Şii ve Sünni Müslümanlar arasındaki mezhep çatışması teşvik edilirken, ABD’ye bağımlı kadrolardan ılımlı İslâm modeli oluşturulmaya gayret gösterilmektedir.
Irak’ta, “Irak Müslüman Alimler Heyeti” “İMAH” liderliğinde direnişini devam ettiren mukavemet harekâtı, tamamen yeraltına çekilmiştir. Irak Hükümetini de zorlayan ABD, Şii ve Sünni bölgedeki lider kadrosuna girebilecek itibarlı zevatı tutuklayarak geniş bir enterne harekâtını başlatmıştır. Bu girişimi için Türkiye’den tam destek beklemektedir.
Uluslararası ortamda İran’ı yalnızlaştırma girişimlerini sürdürürken, geniş bir askeri harekât için de hazırlıklarını sürdürmektedir.
İran’a karşı muhtemel bir askeri harekâtta Türkiye topraklarını ve İncirlik Hava Üssü’nü kullanmak için de Türkiye’ye yoğun baskı uygulamaktadır.
İran’a karşı PEJAK’ı ve diğer ayrılıkçı hareketleri örtülü olarak desteklemektedir.
İsrail:
Gazze Bölgesi dahil, Filistin halkı dünyadan tecrit edilmiştir. HAMAS tasfiye edilmiştir
Lübnan da “Hizbullah”ın etkisinin kırılması için iç çatışmanın başlamasını sağlamış ve Lübnan Hükümetini desteklemektedir.
“Hizbullah”ı desteklediğini iddia ederek, Suriye’yi işgal etmekle tehdit etmekte ve askeri hazırlıklarını hızlandırmaktadır.
Suriye’ye karşı girişeceği bir askeri harekâtta, Türkiye topraklarını kullanmak istemekte ve Türkiye’den açık destek beklemektedir.
İran:
Sınır tecavüzü halinde ABD’nin Irak’taki birliklerini ve İsrail’i bombalayacağını açıklamıştır.
PEJAK’ın tasfiye edilmemesi halinde, Kandil Dağı bloğunu işgal edeceğini deklare etmiştir.
Türkiye’den, Türkiye topraklarından yapılan, PEJAK tecavüzlerinin engellenmesini ve İran Azerbaycan’ındaki ayrılıkçı hareketin de desteklenmemesini, Irak’taki ABD varlığının Türkiye topraklarından sağlanan ikmalini durdurmasını talep etmektedir.
Suriye:
İsrail tehdidine karşı Türkiye’den açık destek beklemektedir.
Rusya Federasyonu:
ABD’nin Irak’tan çekilmesini ve İran’ı tehdit etmekten vazgeçmesini istemektedir.
AB:
Ortadoğu’daki sorunların barışçı yoldan ve görüşmelerle çözülmesini istemektedir.
Türkiye:
ABD ve İsrail’in Ortadoğu’da yayılma girişimlerini tasvip etmediğini;
Irak’taki Müslüman liderlerin tutuklanmasının ve diğer insan hakları ihlâllerine karşı Türk ve İslâm kamuoyunun tepkilerini haklı bulduğunu;
PKK’nın önlenen eylemlerinin tekrar başlamasının Irak’tan bulduğu dış destekten kaynaklandığını;
ABD-İsrail ikilisinin İran ve Suriye’ye karşı başlatacakları fiili bir askeri harekâtta Türkiye’nin “Silahlı Tarafsızlık” politikası uygulayacağını açıklamıştır.

Diğer İç Politik ve Askerî Gelişmeler:
Yeni Anayasa hazırlıkları kapsamında, Yeni Anayasa’ya girecek hükümler, Sivil Toplum Kuruluşları ve farklı kesimlerde tartışılmaya başlanmıştır.
Ortadoğu’daki gelişmeler TBMM’nin gizli oturumunda görüşülmüş ve “Silahlı Tarafsızlık” politikası uygulanması kararı çıkmıştır.
İran, Irak ve Suriye sınırlarına askeri intikaller başlamıştır.
Genelkurmay Başkanlığı’nın talebi üzerine, Bakanlar Kurulu’nca:
- Kısmi seferberlik tedbirlerinin uygulanmasına;
- Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu ile Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu’nun ilgili hükümlerinin uygulanmasının Genelkurmay Başkanlığı’nca koordine edilmesine;
- Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin nitelikli birlik ve kurumlarının tamamının “Savaş Hali” beklenmeden “G” günü “S” saatinden itibaren seferî teşkilât ve kadro seviyesine çıkarılmasına; bu personele tebligatın gizli çağrı yöntemi ile yapılmasına;
.. karar verilmiş ve ilgili karar, TBMM’ce de onaylanmıştır.
Sefer görevleri tebliğ edilen GNH Teşkilat personeli, G+10 gününden itibaren, günlük yaşantıları içinde Gayri Nizamı görevlerini de yapmaya hazır hale gelmişlerdir.
Sonraki yazımızda, sanal senaryomuza devam edeceğiz.

Adnan Tanrıverdi
E.Tuğgeneral
ASDER Gnl.Bşk.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Tanrıverdi Arşivi