Dünyanın en büyük derbisi...

Dünyanın en büyük derbisi...

Evet değerli okuyucularım, geldik büyük bir derbi müsabakasına daha..
Galatasaray, tarihi rakibi Fenerbahçe’yle, bugün bir kere daha karşı karşıya geliyor.. Başlıkta bu maç için “Dünyanın en büyük derbisi” dedim..
Niye böyle söyledim?.. Hemen izah edeyim..
Dünyanın en çok tıklanan www.footballderbies.com isimli internet sitesinin yaptığı araştırmaya göre, 100 yılı aşkın Fener-Galatasaray rekabeti dünyadaki tüm derbileri geride bıraktı.. Geride bıraktıkları arasında çok önemli takımların birbirleri arasında oynadıkları müsabakalar da var..
Mesela; Boca Juniors-River Plate.. Celtic-Glasgow Rangers.. Palmeiras-Corinthians gibi dünya derbileri ve daha niceleri.. Bunların hepsini sollamış vaziyette FB-GS derbisi..
Şimdi sizlere başka bir enteresan haber daha duyurayım.. İngiliz GQ dergisi, dünyanın en ürkütücü, en korkunç 10 derbisini yayınlamış.. Geçmiş senelerde de yayınlamıştı.. Bakıyoruz ki, üç aşağı-beş yukarı durum aynı.. Aktörlerde de değişiklik yok.. Güncelleşmiş halini inceledim ki, gerçekten fecaat!.. Maalesef, Fenerbahçe-Galatasaray derbisini 1. sıraya koymuş GQ dergisi.. Kanaatimce, büyük haksızlık etmiş.. Zira, Fener-Galatasaray derbisi “dünyanın en büyük derbisi” olabilir ama “dünyanın en ürkütücü derbisi” olamaz!..
Niye olamaz, isterseniz birkaç misalle bunun cevabını vereyim.. Derbi olmayan, ama “katliam” gibi bir maçtan bahsedeyim..
Hatırlayın 1985 senesini.. Brüksel’in Heysel Stadı’nda Juventus ile Liverpool arasında oynanan Şampiyon Kulüpler final maçında neler olup bittiğini şöyle bir anımsayın!.. Müsabaka öncesi İtalyan ve İngiliz taraftarlar birbirlerine girmişlerdi.. Sonuç felâketin felâketiydi.. Büyük çoğunluğu İtalyanlardan olmak üzere 39 ölü 450 yaralı..
Bir tane daha.. Arjantin’in önde gelen iki takımı Boca Juniors ve River Plate takımları, 1968 yılında River Plate’nin El Monumental Stadı’nda karşılaşmışlar.. Boca Juniors fanatikleri Los Bosteros (pislikler) dedikleri River Plate’lilerin üzerine “yanan kâğıtları” fırlatmışlar.. Bu kargaşada 74 River Plate’li taraftar ölmüş..
Bunlar gibi daha pekçok misal verebilirim..
Değerli okuyucularım, Fenerbahçe-Galatasaray derbisini dünyanın en korkutucu müsabakası olarak gösterenler, neye istinaden böyle bir şey yapmışlar anlamakta güçlük çekiyorum..
Evet, bu derbide zaman zaman taşkınlıklar olur, geçmişte de oldu.. Fakat misallerini verdiğim öteki derbilerde olduğu gibi, adam öldürme, yaralama gibi olumsuz fotoğraflara kimse şahit olmadı..
Bu işte, olsa olsa peşin hüküm, art niyet, var..
Hülâsa; Türkiye’nin iki güzide takımı Fenerbahçe ve Galatasaray heyecan dolu bir derbiye daha çıkıyorlar.. Elbette heyecan olacak.. Elbette iki taraf da birbirlerini yenmek için kıyasıya bir mücadelenin içine girecek.. Fakat, sahadaki futbolcuların, bunun neticesinde bir spor müsabakası olduğunun bilincinde olacaklarını düşünmek istiyorum..
Evet, sahadaki futbolcudan, tribündeki seyirciye, kulüpteki yöneticiden, medyadaki yazara-çizere kadar herkes böyle düşünmeli..
Biri kazanacak..
Biri kaybedecek
Belki de beraberlik çıkacak..
Ancak; netice ne olursa olsun, dünyanın sonu olmayacak!..
Hasıl-ı kelâm;
Kazananın, öncelikle dostluk, sevgi ve kardeşlik olması gerektiğinin bir kere daha altını çizmek istiyorum..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi