Abdullah Yıldız

Abdullah Yıldız

Mescîd-i Aksâ, Helâl Gıda ve Ahlâk Bunalımı Sempozyumları

Mescîd-i Aksâ, Helâl Gıda ve Ahlâk Bunalımı Sempozyumları

Kutlu Doğum Haftası vesilesiyle yapılan programların oluşturduğu manevi atmosfer, hafta sonu İstanbul’da gerçekleşen üç önemli uluslararası toplantı ile daha da bereketlendi.
İHH İnsani Yardım Vakfı, Araştırma ve Kültür Vakfı, İslâm Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB), Mazlum-Der İstanbul Şubesi, Medeniyet İlim Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği, Mirasımız Derneği ve İnsan ve Medeniyet Hareketi’nden oluşan İstanbul Barış Platformu tarafından Zeytinburnu Sanat ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Mescid-i Aksâ Sempozyumu, bu toplantılar içerisinde en önemli ve anlamlısı idi. Bir bölümünü izleme imkânı bulduğumuz sempozyumda yapılan konuşmalarda İsrail’in Kudüs’ü Müslümanlardan arındırarak tamamen bir Yahudi kentine çevirmeyi planladığı vurgulandı.
Sempozyumu açış konuşmasında İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, İsrail’in kazı çalışmaları sebebiyle her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Mescid-i Aksâ’ya dikkatleri çekmek ve bu kutsal mabedin yıkılmasını önlemek için sivil kuruluşlar olarak böyle bir sempozyum düzenlediklerini söyledi. “Osmanlı döneminde üç dinin mensuplarının yüzyıllarca barış ve esenlik içinde yaşadıkları Kudüs, İsrail’in Filistin’i işgal etmesiyle kaos ve işgallerin merkezi oldu” diyen Yıldırım; “Filistin’de işlenen katliam ve hak ihlâllerinin temel sebebi Siyonizm’dir. Siyonizm’in emellerini hayata geçirme çabaları son yüzyılda ortaya konmuş ve ‘Halkı olmayan bir ülkeyi, ülkesi olmayan bir halka devredin’ şeklindeki çarpık bir mantıkla hayat bulmaya çalışmıştır. Yahudi düşüncesine ait olmayan ne varsa yok etmeyi planlayan Siyonizmin en önemli hedefi, Mescid-i Aksa’yı yıkıp, yerine Süleyman Mabedi’nin kurmaktır” dedi.
Kudüs Müessesesi adına Dr. Muhammed Ekrem el-Adluni, Aksa Müessesesi Başkanı Zeki Muhammed Tevfik Ağbariye, Mizan İnsan Hakları Merkezi’nden Dr. Kemal eş-Şerafi, Kudüs Kalkınma Kurumu’ndan Fadıl Vişahi ve Nahda Hareketi Genel Başkanı Raşid Gannuşi, sundukları tebliğlerinde İsrail’in Kudüs’ü adım adım ele geçirme planlarını belgelerle ortaya koydular. Mescid-i Aksâ’nın altında tüneller açmak suretiyle, Aksâ’nın temellerinin sarsıldığını vurgulayan konuşmacılar, İsrail’in sadece Mescid-i Aksa’yı değil, diğer Osmanlı ve İslâm eserlerini de yok etmeye çalıştığını anlattılar. Buna göre: Kudüs’te 1967’den beri, güvenlik ve hukuki düzenlemeler gerekçesiyle yıkılan evlerin sayısı 8700’den fazladır. Ayrıca; birçok cami kapatılmış, ezan okunması ve namaz kılınması yasaklanmıştır. En-Nebi Davud Camii de, Yahudiler tarafından dinî törenler düzenlemek amacıyla sinagoga çevrilmiştir. Filistin Türkiye Büyükelçisi Nebil Maruf, bunlar karşısında İslâm dünyasının Kudüs’e yeterince sahip çıkmadığını söylerken; Raşid Gannuşi “İsrail’in antisemitizmi bizzat körüklediğini ve Siyonist ideolojinin ahlâkî meşruiyetini yitirdiğini” belirtti.
İkinci önemli toplantı ise; İkinci Uluslararası Helâl Gıda Konferansı idi. Birinci konferansı geçen yıl Şubat ayında yapan GİMDES (Gıda İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği), bu yılki konferansı 25-26 Nisan’da Feshane’de gerçekleştirdi. Konferansta “Helal Ekonomik Sistemin Sosyal, Siyasî ve Stratejik İmkânı” konulu bir tebliğ sunan İslâm Hukuku araştırmacısı Mehmet Çelen, uzun yıllar bu konuda kafa yoran ve organizasyonda emeği geçen bir kardeşimiz. Tebrik ediyorum.
Konferansa çok farklı ülkelerden 14 konuşmacı katıldı. Bu simalardan bir kısmı ile yemekte tanışma fırsatımız oldu. Toplam 24 konuşmacının sunum yaptığı konferans, şu 6 konu etrafında yoğunlaştı:
1) Müslüman Toplumların Helal Talebi
2) Dünyada Helal Sertifikalama Programları
3) Helal Standartlarda Birlik
4) Ulusal ve Uluslararası Helal Pazar
5) Helal Kavramına Üretici-Tüketici Yaklaşımları ve Problemleri
6) Helal Ekonomik Sistemin Sosyopolitik ve Stratejik Olabilirliği
Türkiye’de İDSB ve TGTV gibi çatı kuruluşlar ile 40 ülkede Helal Sertifika çalışmaları yapan kuruluşların bir araya geldiği World Halal Councıl/Dünya Helal Konseyi’nin (WHC) de üyesi olan GİMDES öncülüğünde başlatılan “Helal Gıda Platformu”; çeşitli sivil kuruluşları ve medya aracılığıyla toplumu bilinçlendirme sahasında önemli katkılar sağlamaktadır. Toplumun gerek üreten, gerek tüketen yapısıyla sağlıklı, zararı olmayan, temiz ve helal yiyip içmesini sağlamayı gerçekleştirmek istemektedir. Ayrıca kozmetik, temizlik maddeleri ve ilaç sanayiinde de aynı maksatları gerçekleştirmeyi talep etmektedir. Dünya Müslümanları olarak Helal Sertifika programlarında, helal standartlarda, hatta logolarda birlik ve beraberliği sağlamak ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla yapılan konferans, bu alanda önemli açılımlar sağlamıştır.
İSAV’ın düzenlediği ‘Çağımızın Ahlâk Bunalımı ve Çözüm Arayışları’ konulu uluslararası ilmi toplantı ise üç gün sürdü. Ekonomik krizin sebebi olarak ahlâkî sorunların vurgulandığı toplantıda; İslâm’ın çevreyi nitelendirme ahlâkı, iş ahlâkı, ahlâk eğitiminde ailenin rolü, siyasal liberalizm ve ahlâk konuları tartışıldı.

DAVET
1 Mayıs Cuma akşamı, saat 20.30’da Umran Çamlıca Kültürevi’ndeki (Bulgurlu Cad. No: 70) sohbetimize katılabilirsiniz.
2 Mayıs Cumartesi akşamı, saat 18.00’de M. Nazif Şahinoğlu ile Araştırma ve Kültür Vakfı’ndaki (Fatih, Horhor Cad. girişi) sohbetimize davetlisiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Yıldız Arşivi