Kuzey Kıbrıs’a giderseniz Yunanistan vizesi alamazsınız!

Kuzey Kıbrıs’a giderseniz Yunanistan vizesi alamazsınız!

“Hedef komşular arası sıfır problem mi”?

20–25 Mayıs 2009 tarihlerinde Yunanistan Gümülcine (Komodini) şehrinde Uluslar arası bilim kongresine katılacaktık. (Dr. Selçuk Özdağ – Dr. Ali Tekin)

Yayınlarımız, Kongre sekteryasına gönderildi, bilim kurulunca da kabul gördü. Muğla üniversitesi ile mevzuat bölümleri tamamlanmış onay alınmıştı.

Vize işlemleri için İzmir-Yunanistan Başkonsolosluğuna müracaat evraklarımız eksiksizdi. Günlük rutin çalışmalarımıza devam ediyorduk. “zurnanın zırt dediği son delikten bir ses duyduk” Başkonsolosluk vize veremeyiz diyordu. Neden diye sorduğumuzda pasaportlarımızda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ziyaret ettiğimize dair güçlü! Karine! Gözle görülür bir! Mühür! Olduğu gerekçesini sundular.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine giriş çıkış yaptığımız pasaportlarımızda görülüyordu. Konsolosluk yetkililerine “nasıl olur, sizin üniversitenizden davet aldık, tüm prosedürleri tamamladık, bizler akademisyeniz, bilim kongresine katılacağız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ziyaret etmemiz Yunanistan’a girişimize engel olmamalı, seyahat hürriyeti var” desek de nafile!! Konsolosluk yetkilileri Nuh diyor Peygamber demiyorlardı.

Çaresizliğimize çare ararken, çare İzmir-Yunanistan Başkonsolosluğu yetkililerince bulundu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine giriş çıkışımızı gösteren pasaportlarımızı iptal edecek yeniden işlem görmemiş pasaport çıkartacaktık.

Üniversiteye pasaport için müracaat, gazeteye kayıp ilanı vermek, emniyete başvurmak, ilgili evrakları tanzim etmek, harç parası yatırmak yani hem masraf hem zahmet hem de ayıplı bir işlemi yürütecektik. (hülle yapmak, bile bile lades demek ne kadar zor ve insanın içini ne kadar çok acıtıyor)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ziyaretimiz yüzünden Yunanistan’a vize alamamamızın kızgınlığıyla ( Dr. Ali Tekin) telefona sarıldım, böyle bir şey olabilir miydi? 08.05.2009, saat 10.30 dan 11.30’a kadar Dışişleri Bakanlık yetkililerine ulaşmaya çalıştım. Bir süre santral cevap vermedi. Cevap verdiğinde ise ilgili yetkililere ulaşamadım. Bir saatlik yoğun telefon diplomasisiyle nihayet Kıbrıs masasından bir ataşeyle görüşebildim.( ismi bende mahfuz) 7/24 mesaisi olan bir kurumda saat 11.30 da yetkili bulamamak nasıl bir şeydir anlayamadım anlayan izahını yapsın, özellikle de Sayın Bakan yapsın.

Ataşeye; akademisyen, siyasetçi ve yazar olduğumu belirterek kendimi tanıttım. Vize olayını tüm safahatıyla anlattım. Ataşe gayet rahat ve olağan ”evet öyle” dedi. Bizler, “Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyetini ziyaret eden Yunanlara vize veriyor muyuz” sorusunu tevcih ettiğimde ise “bilmiyorum” cevabıyla karşılaştım. Nasıl bilmez siniz mesleğinizle, alanınızla ilgili tüm meseleleri vukufiyetle bilmeniz gerekmez mi? Dışişlerinde mütekabiliyet esası yok mudur? Dediğimde ise “yaşınız kaç” sorusuyla, sözlerime cevap aldım.

Bay ataşe ‘bakınız siz 50 yaşına gelmişsiniz yeni öğrendiniz, benim yaşım ise sizden çok genç öğrenmek için daha zamanım var’ mesajını veriyordu ama bilmiyor ki kendisi mesleğinin gereğini yerine getirmemiş, bilmesi gerekenleri büyük bir iştiyakla ve aşkla öğrenmemişti. Çingene misali nasılda cuk oturuyor.

Dışişleri yetkililerini özellikle de yeni atanan Dışişleri Bakanını göreve davet ediyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ziyaret eden Türk vatandaşları Yunanistan’a vize alamıyorlar. Derhal ama derhal bu ayıplı durumu ortadan kaldırın. Sayın Bakan’dan Yunan yetkililere “olmaz, olmaz, one minute” restini çekmesini bekliyoruz.

Türkiye büyük devlettir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine giriş çıkış yapan Türk vatandaşlarına Yunanistan tarafından vize verilmemesi büyüklüğümüze halel getirmektedir. Sayın Bakan; KKTC’yi ziyaret ettiğimizden mütevellit İzmir-Yunanistan Başkonsolosluğu tarafından (Dr. Ali Tekin’e) vize verilemiş olması üstelik alay edilircesine yeni pasaport çıkartırsa vize verilebileceğinin söylenmiş olması devletime ve milletime olan güvenimi sarsıyor. Gururumu incitiyor. Dışişleri yetkililerimizin de bu durumdan incindiği kanaatini taşıyorum.

Sayın bakanın ‘komşular arası sıfır problem” önerisinin hayata geçirilmesi KKTC’yi ziyaret edenlere Yunanistan tarafından vize verilmemesi gibi büyük hem de çok büyük bir hatanın düzeltilmesinden geçtiğini, umarım TC Dışişleri de biliyor ve gereğini yerine getirmek için gayret sarf ediyorlardır.

Bekleyip göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi