Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Bir millet iki devlet

Bir millet iki devlet

Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’a dostça bir çıkarma yaptı. Dışişleri, Kültür-Turizm, Enerji dahil 5 bakan eşlik etti. Erdoğan, Azerbaycan millet meclisinde şâhâne bir nutuk verdi. Âzerî parlamenterler epey sessiz dinleyip arada alkışladılar.
Belli ki birtakım mihraklar, Türkiye’nin Azerbaycan’ın millî menfaatlerini pas geçerek Ermenistan’la anlaştığı ve bu tertibin arkasında Amerika’nın bulunduğu hususunda, Azerbaycan’ı geniş ölçüde kandırmışlar.
Müzakere safhasında siyasî temaslar gizlidir. Azerbaycan’a bilgi sızdırsa idik, dünya öğrenirdi. Bununla beraber en üst düzeyde, cumhurbaşkanımız veya başbakanımızın Azerbaycan’a güvence vermesi iyi olurdu. Türkiye’nin Ermenistan’la barışması kadar Azerbaycan’la Türkiye’nin dostluğunun devamı da, pek çok mihrakın işine gelmez.
Haydar Aliyev‘in vaktiyle dediği gibi Türkiye ile Azerbaycan’ın bir millet, iki devlet oluşturduğu ilmî bir gerçektir. Ancak Azerbaycan da Türkiye hakkında olumlu davranmalıdır. Meselâ şu sırada gaz zammı hiç de yerinde değildir.
Kaldı ki, Azerbaycan’da, gözleri hâlâ Moskova’ya çevrili eskiler vardır. Bunlara göre Türkiye-Amerika’ya değil, Rusya’ya dayanmak gerekir. Rusya’nın ise Ermenistan’ı himayeden vazgeçmesi mümkün görünmüyor.
Azerbaycan, Türkiye’nin Hazar’a ulaşıp Orta Asya ile bağlantı kurabilmesi bakımından da, bizim için hayatî ehemmiyettedir. Osmanlı Türkiyesi Hazar’a ulaşmakta yolu kesildiği için, 19. asırda Ruslar, Türkistan’ı istilâ edip milyonlarca Türk’ü kesip biçtiler. Bu gerçeği Bakû da, Ankara da unutmamalıdır.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi