Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

İstanbul’da Cennet Taşları

İstanbul’da Cennet Taşları

İstanbul'daki cennet taşlarıyla ilgili yazımı 26 Mart 2003'de iki gün üst üste yazmıştım. Son günlerde telefonla konuyla ilgili bilgi alan okuyucularım küçümsenmiyecek miktarda arttı. Bundan dolayı İstanbul'daki cennet taşları hakkındaki bilgiyi tazeliyorum.

Hacerü'l-Esved; cennet taşıdır. Bu taş Kâbe'nin doğu köşesinde yerden 1,5 m yükseklikte siyah renkte Feldispat cinsinden bir taştır.

Riyasete göre bu taş Hz. İbrahim aleyhisselam tarafından Kubeys dağından getirilerek tavafa başlama işareti olarak yapımı esnasında Kâbe duvarına konulmuştur.

Daha sonra Kureyşlilerin Kâbe'yi tamiratları sırasında Hz.Muhammed (s.a.v.) tarafından bizzat bugünkü yerine yerleştirilmiştir.

Hacerü'l-Esved mukaddes bir taştır. Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz bu taşa özel ilgi göstermiştir. Hz. Ömer (r.a.)'de bu hususu ifade etmişlerdir.

Tavafta her şavt bu taşın hizasından başlar ve biter.

Hacerü'l-Esved, 4'ncü Murat devrinde çevresi altın ile kaplanmıştı. Bu kaplama esnasında taştan bir kaç parçanın kırıldığı rivayet olunuyor. Bu parçaların miktarı beştir. Bu beş parça Hacerü'l-Esved taşı Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mekke'den İstanbul'a getirilmiştir.

Milyonlarca Müslümanın Hacc ve Umre ibadetleri sırasında öpmek veya dokunmak için her türlü zorluğu göze aldığı bu mübarek taşın kaplaması esnasında kırılan parçaları İstanbul'da iki mekânda bulunuyor.

1- Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesi giriş kapısının üzerindeki saçağın altında. Bu, İstanbul'daki Hacerü'l-Esved taşının en büyük parçasıdır. Hacerü'l-Esved'in bu parçası 5 cm.'lik bir uzunluğa sahip.

Kanuni'nin türbesi MimarSinan'ın yaptığı Süleymaniye Külliyesi içerisindeki sekiz köşeli bir mekândır. Buradaki Hacerü'l-Esved taşına dokunmak mümkün değilse de uzaktan görmek gözler yoluyla feyiz almak mümkündür. Bu mekâna uğrayıp hem Kanuni SultanSüleyman'a, hem o civarda medfun zevat-ı kirama Fatiha okumak sevap kazandırır. Hem de Hacerü'l-Esved'e bakmakla feyiz kazanılır.

2- Hacerü'l-Esved'ten kopan dört parça da yine İstanbul'daki Sokullu MehmetPaşa Camii'ndedir. Bu camiyi de Mimar Sinan yapmıştır. Hacerü'l-Esved'in parçaları Sokulla Mehmed Paşa Camii'nin içinde ihlâs ve coşkuyla kendisine dokunacak mü'minleri bekliyor.

Sokullu MehmedPaşa camii'ndeki Hacerü'l-Esved parçalarından:

Birincisi, giriş mahfilinin altındadır. Dikdörtgen taş 2x3 cm. uzunluğundadır.

İkincisi, Mihraptaki Kur'ân ayetinin hemen altında olup 3x1,5 cm. ebadındadır.

Üçüncüsü, minber kapısı üzerinde 1,5 cm.'lik kare şeklindedir.

Dördüncüsü, minber külahının altında olup o da 1,5 cm. ebadındadır.

Ayvansarayi rahmetullahi aleyh, Hacerü'l-Esved'in bu parçalarının Osmanlı döneminde sürekli ziyaret edildiğini eserinde yazmıştır. Ziyaret esnasında bu taşlara dokunmak mümkündür.

Hacerü'l-Esved'in getirilen bir parçası da Edirne'deki Eski Câmi'de bulunmaktadır. Edirne'de oturanlar veya yolu buraya düşenler Hacerü'l-Esved'i burada da ziyaret edip feyiz alabalirler.

Hacerü'l-Esved parçaları İstanbul'da ve Edirne'de, içerisinde iman aşkının coşkunluğunu hissedecek insanların ziyaretini bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi