Nostalji niyetine

Nostalji niyetine

Değerli dostlarım; bugün sizlere ilginç bulduğum bazı bilgileri aktarıyorum..
Nostalji niyetine de okuyabilirsiniz..
-
Futbolda ilk Fenerbahçe-Galatasaray müsabakasının tarihi 17 Şubat 1909’dur.. Maç Kadıköy’de papazın çayırında oynandı..
-
İlk Fenerbahçe-Beşiktaş maçı ise, Taksim Stadı’nda oynandı ve tarihi; 28 Kasım 1924..
Peki ilk Galatasaray-Beşiktaş maçı?..
O da Taksim Stadı’nda oynandı.. O müsabakanın da tarihi; 22 Ağustos 1924..
-
Spordan sanat dünyasına geçen ilk sporcu Fenerbahçe’li futbolcu Münir Nureddin Selçuk’tur.. Sene; 1927..
-
Olimpiyat oyunlarına ilk katılan Türk sporcusu; jimnastikçi Mulos Efendi’dir.. Tarih; 1908 Londra..
-
Türk sporunda ilk bayan federasyon başkanı Kübra Yazar’dır.. Kübra hanım 1991’de Binicilik Federasyonu Başkanı olmuştur.. Ve bir dönem T0B başkanlığı yapmış, daha sonra ise parti kurmuş ama başarılı olamamış bir siyasetçi olan Mehmet Yazar’ın eşidir..
-
Aynı milli takımda yer alan ilk baba-oğul sporcularımız, atıcılık dalında mücadele veren Rıfat Özenbaş ve oğlu Türker Özenbaş’tır.. Tarih; 1968..
-
Aynı milli takımda yer alan ilk karı-koca sporcular yine atıcılık dalındadır.. Sili Giraud ve kocası 0sman Giraud.. Sene; 1969..
-
Türk futbolunda ilk seyirci ve hasılat rekoru 19 Şubat 1939 günü Taksim Stadı’nda yine bir Galatasaray-Fenerbahçe maçında kırılmıştır.. Maç 1-1 bitmiştir.. Seyirci; 8.000.. Hasılat ise o zamanın parasıyla 2500 lira..
-
Türk sporunda ilk maç spikeri Said Çelebi’dir.. Çelebi, nükteli iğnelemeleriyle maç değil, sanki kahvede muhabbet ediyor havası veriyordu.. Hakkında yazılanları okuduğumuzda rahmetlinin futboldan iyi anladığını görüyoruz... Sene; 1934..
-
Futbolun beşiği sayılan İngiltere’de maç kazanan ilk Türk takımı Fenerbahçe’dir.. Sarı-Lacivertli ekip, Londra’da Hull City takımını 2-1 yenmişti.. Tarih; 4 Ekim 1953.
-
Türkiye’de ilk spor kitabını Ali Faik Üstünidman Hoca yazmıştır.. “Jimnastik yahut Riyazıyat-ı Bedeniyye” isimli kitap, spor çevrelerince oldukça ilgi görmüştür.. Alınıp, okunmuştur.. Sene; 1891..
-
Türk milli takımlarında aynı isim ve soyadını taşıyan ilk ve bugüne kadar tek sporcuların ikisi de Fenerbahçeli’dir.. İkisi de Fenerbahçe’de oynamışlardı.. Ve ikisinin de ismi-soyadı; Müjdat Yetkiner’dir.
-
Yurt dışına transfer olan ilk Türk sporcusu, futbolcu Bekir Refet’tir..
Sene; 1921..
Lakabı; “Bombacı Bekir”dir..
Rivayet o ki; Bombacı Bekir bir gün topa öyle sert vurmuş ki, top gitmiş, sahanın yanındaki merada otlayan ineklerden birine çarpmış ve inek topun hızından ölmüş!..
Doğruluk payı nedir, bilemiyorum!. Ama iyi kaynaklardan okuduğuma göre, Bekir Refet gerçekten topa füze gibi vururmuş..
-
TAZİYE: MÜSİAD Araştırma ve Yayın Koordinatörü Hüseyin Kahraman kardeşimin eşi Zehra Hanım’ın vefatını teessürle öğrendim.. Merhumeye Allah’tan rahmet, başta Hüseyin Kahraman olmak üzere tüm yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ederim..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi