Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Hafta sonunda Türkiye

Hafta sonunda Türkiye

Heyecanlı bir hafta geçti. Ergenekon 2 davası gündemin gene başında idi. YÖK’ün meslek liselerinin üniversiteye giriş puanını, 11 yıl öncesindeki gibi, normal liselerle eşitlemesi de büyük ilgi uyandırdı. Böylece meslek lisesi mezunlarının üniversitelerin her branşına girmeleri kolaylaştı. Esas münakaşa konusu imam-hatip liseleri idi. Zira birileri bu liseler için (arka bahçemiz) diyerek kışkırtıcı ifade kullanmıştı.
Yargıç ve savcıların atanmasında hükûmet (adalet bakanı ve müsteşarı) ile 5 kıdemli yargıç üye arasında çıkan anlaşmazlık, hafta boyunca sürdü. Esas tayin ve terfileri gösteren büyük liste yayınlandı. Bir kısmı yeni mesleğe başlayan yargıç ve savcılarımız, atandıkları yerlere harekete başladılar. -Yazıyı kaleme aldığımız saat itibariyle- Ergenekon savcıları ve yargıçlarını da içeren daha kısa liste üzerinde anlaşma oluşmamıştı...
Silâhlı kuvvetlerimizin Ağustos terfi ve tayinleri ufukta göründü.
Başbakanımız’ın Dışişleri Bakanı Prof. Davutoğlu ile Haleb ziyareti, ilgi çekti. Suriye Cumhurbaşkanı da Haleb’e geldi. Sıfır (0) ihtilâf (anlaşmazlık) projesinin bir parçası idi. Suriye-İsrail barışına yardımımız olabileceği ihtimali konuşuldu. İsrail, son zamanlardaki Türkiye’ye karşı soğukluğu gidermeye çalışıyorsa da, arabuluculuğumuzu istemediği âşikârdır. Hatta bir arabulucu gerekiyorsa Mısır’ı tercih edeceğini belirtmiştir.
İsrail’le ilişkilerimiz, aynı zamanda ABD ile süper stratejik durumumuzun ayrılmaz parçasıdır. Her devlet, İsrail’in arkasında kesin kararlılıkla Amerika’nın durduğunu unutmamalıdır. Bu durum hiç değişmez. Hesaplar buna göre yapılmalıdır. Amerika, İsrail’den fazla Yahudi’nin yaşadığı ülkedir. İran’ın bu gerçeğe dikkatli davranması, boş lâflarla tehditler savurup Orta Doğu barışını tehlikeye atmaması gerekir.
Kıbrıs’ta Türkiye, çok kararlı bir tavır aldı. Hiçbir Müslüman, bilhassa Arap devletinin Kıbrıs’ta sürekli Yunan ve Rum tezine yakın durmaktan vazgeçmemesi üzerinde de düşünmemiz gerekiyor. Velhâsıl önümüzde muhtemelen daha da sıcak bir hafta bizi bekliyor...


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi