Biraz Esenköy... Biraz rugby... Biraz da bilardo...

Biraz Esenköy... Biraz rugby... Biraz da bilardo...

Bir müddettir Yalova’nın şirin beldesi Esenköy’deyim.. Dostlarla beraber güzel sohbetlerimiz oluyor..
Merak edenler için önce şunu belirteyim ki, VAKİT gazetesi Esenköy’de bir numara!..
Bir vesile Esenköy’ün samimi esnaflarıyla da görüşüyoruz ve onların dertlerini dinliyoruz, sevinçlerine de ortak oluyoruz..
Mesela; Bursalı Yılmaz Yaşar.. Rumeli muhaciri bir aileye mensup.. Kasap Yılmaz yaz aylarında Esenköy’de ikamet ediyor!.. Ama öyle sıra kasaplarından değil.. Eti işlerken adeta konuşturuyor.. VAKİT’in de Sami abisinin de iyi okuyucularından Yılmaz Yaşar!..
Yine Esenköy dendiğinde akla ilk gelen dinlenme yerlerinden biri olan tarihi Çınarlı Kahve!. Çınarlı Kahve’yi işleten Selahattin Özçam ve oğlu Musa Özçam.. Yılların muhabbet mekanı.. Kimler gelmiş, kimler geçmiş buradan..
Mezgit, kalkan, uskumru ve sardalya uzmanı balıkçı Halit Uçar.. İkizçınar Çay Bahçesi’ni yıllardır müşterilerinin hizmetine sunan zıpkınla balık avlama şampiyonları Yusuf ve Hüseyin Selvi.. Ergenekon Çay Bahçesi’nde Kırım Köftesini meşhur eden Fatihli kardeşler.. Nihat Terzioğlu’nun Yenimahalle’deki ağaçlarla bezenmiş saklı bahçesi.. Bir başka lezzet ustası Kokoreççi Cumhur!.. Yeni görünümüyle Esenköy’ün güzel mekanlarından biri olan Seçkin Köfte.. Emirgan lezzetinde çay içebileceğiniz Hasan Gürkan ve Hasan Yıldız’ın çay bahçesi.. Gökhan Dükkancılar ve Fatih Keskin’in kumsalın içerisinde ve denize sıfır biçimde verdikleri nargileli hizmet!.. Süleyman Akın’ın balık restoranı.. Kemal Kaya’nın hizmeti mükemmel çay bahçesi.. Alaaddin Toraman’ın börek salonu.. Ekmekçiler kralı Ahmet Taşçı.. Meyveli dondurma uzmanı Hadi Usta!.. Hele de karadut... Ya vişne ve çilek!.. 10 üzerinden 9’luk.. 1 puan da nazarlık.. Tavukgöğsü ve kazandibi ise yemelik değil seyirlik.. Resim gibi.. Meğer kazandibinin altyapı çalışmasını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın muhallebici ustalarından yapmış Hadi Tümer!.. Ve daha ismini hatırlayamadığım pek çok esnaf.. Herkes ekmeğinin peşinde..
Kısacası; çiçeği burnunda Belediye Başkanı Özer Kaptan kardeşimin riyasetindeki Esenköy’ün gündüzleri de geceleri de bir başka alem..
Gelelim sportif aktarımlara..
Geçen hafta satrançtan bahsetmiştim.. Ardından da ciriti yazdım.. Posta kutuma olumlu mesajlar geldi..
Okuyucularımın bazıları futbol dışına da taşmamızı istiyorlar.. Bu ülkede futboldan ayrı spor dallarının da bulunduğunu ifade edenlerin sayıları az değil..
Mesela; rugby.. Bizim ülkemizde olmayan ama dünyada kabul görmüş bir spor dalını merak edenler bile var..
İstanbul-Bostancı’dan Sadi Eren rugby’nin ne olduğunu soruyor..
Bahsedeyim..
Rugby, yumurta biçiminde bir top ve on beşer oyuncudan oluşan iki takım arasında yapılan bir spor dalı.. Bir zamanlar ülkemizde de oynandı.. Ama oynanmasıyla bitmesi bir oldu.. Türk takımları arasında ilk rugby maçı Fenerbahçe-Galatasaray arasında oynandı.. 18 Mayıs 1947’de Fenerbahçe stadında oynanan maçı Fenerbahçe 12-0 kazandı.. Tabii bu maç ilk ve son rugby müsabakası olarak da tarihe geçti.. O tarihlerde İtalya’dan yeni dönen ve Roma’da hentbol oynayan Reşat Ersü, Fenerbahçe kulübünde rugby dalını faaliyete geçirmiş ve Haydarpaşa Lisesi talebelerinden de bir ekip oluşturmuştu... Galatasaray Kulübü de, Galatasaray Lisesi talebelerinden bir takım yapmış ve Fener’i bu dalda yalnız bırakmamıştı.. Rugby maçı için hazırlanan saha, daha sonra futbol maçı oynamaya müsait bir hale getirilmişti...
Evet, 1823 yılında İngiltere’nin Warwickshire şehrinde bir kolej öğrencisi olan William Webb Ellis tarafından bulunan bu spor dalı, Britanya adasından başka, Avustralya, Yeni Zelanda, Fransa, Arjantin, Japonya, İtalya ve hatta Romanya’da bile yaygınlaştı ve oynanmaya da devam ediyor..
-
Bilardo meraklısı İlhan Cevher’den mesaj aldım.. İlhan kardeşim de bilardonun spor olup olmadığını soruyor..
Ona da cevap vereyim;
Bilardo da bir spor dalı.. Hem de, akılla, zihin jimnastiğiyle paralellik arz eden bir spor dalı..
Bilardo sporunun değişik varyasyonları var.. ÜÇ BANT, 8 TOP, 9 TOP, SNOOKER gibi.. Bunların içinde 3 BANT en zor olanı ve Türkiye’mizde bu dal daha yaygın..
Bu alanda dünya şampiyonlarımız bile var.. Türkiye’de bilardo denince akla sadece Semih Saygıner geliyor ama daha başkaları da var!. Yılmaz Özcan, Adnan Yüksel, Soner Taş, Murat Naci Çoklu, Muharrem Peker, Tayfun Taşdemir gibi çok sayıda kaliteli sporcular var..
Bu sporcularımız, ilgililerden destek bekliyor.. Güreşe, basketbola, voleybola, masa tenisine, satrança hatta bowlinge bile ekonomik anlamda destek verilirken, zeka, ustalık ve fiziksel kabiliyet gerektiren bilardoya gerekli ilgi ve destek nedense sağlanamıyor.. Bilardo bir spor dalı ama gerekli ilgiyi görmeyince ya da bulmayınca, sigara dumanlarının altında ve alkollü içecek satan barların köşelerinde sürünmeye devam ediyor..
Bereket versin siyasiler imdada yetişti.. Dumansız hayata önem veren ve bu uğurda kanun çıkaran hükümetimiz sayesinde bilardonun sevdalıları dumandan arınmış mekanlarda bu spor dalını rahat bir biçimde icra edecekler..
-
TAZİYE: Kıymetli dostlarım Avukat Remzi Yedikardeş, Ressam İsmet Yedikardeş, işadamları Feyzi Yedikardeş ve Abdulvahab Yedikardeş’in kız kardeşleri Nurcan Dinçel’in vefat haberini teessürle öğrendim..
Merhumeye Allah’tan rahmet, yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ederim..
-
TAZİYE: İTO Meclis Üyesi ve MÜSİAD Makine Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Al kardeşimin kayınvalidesi Ayşe Kılıçbay’ın vefat haberini teessürle öğrendim.. Merhumeye Allah’tan rahmet, yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ederim..
-
TAZİYE: Kıymetli kardeşim Satılmış Çaylak’ın eşi Hanife Hanım’ın vefatını teessürle öğrendim.. Merhumeye Allah’tan rahmet, yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ediyorum..
-
GEÇMİŞ OLSUN.. İTO Meclis Üyesi işadamı Mustafa Cebeci’nin başarılı bir by-pass ameliyatı geçirdiğini öğrendim.. Mustafa kardeşime ve değerli efrad-ı ailesine geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi