Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Ramazan sonrası bunları mutlaka yapın

Ramazan sonrası bunları mutlaka yapın

Ramazan ayını uğurladık

Allah'a hamd olsun bu yıl da Ramazan ayı ibadetlerimizi kusurlarımızla beraber ifa ettik. Bu aya mahsus ibadetlerimizi bilgimiz ve gücümüz oranında yaptık. Ramazan ayından aldığımız feyiz ve bereketle Yaratanımıza kulluğa, ibadete ve itaate devam edelim. Asla gevşemeyelim. Nefsimize muhalefet edelim. Nefis bizlere tabi olduğumuz imtihanı kaybettirebilir; dikkatli olalım.

İslâm'ın yaşanması için can, mal ve zamanı Allah (CC) için kullanmaktan hiçbir zaman geri durmayalım. Allah (CC) yolunda olmaktan dolayı kınayanların kınamasından kesinlikle korkmayalım. Kınayıcıların kınaması bizim Allah için hızımızı kesmesin; buna fırsat vermeyelim. Daima Allah (CC)'dan yardım dileyelim...

Muhterem Müslümanlar!
İçinde bulunduğumuz ay hiçcri takvime göre Şevvel ayıdır. Ramazan ayından sonra gelen bu ayda 6 gün oruç tutmak Peygamberimiz Efendimiz (SAV)'in sünnetidir. (Alemgir, el-Fetava-i Hindiyye: 1/201)

Hadis-i şerifte:

"Bir kimse Ramazan ayı orucunu tutar ve ona ilaveten Şevval'de 6 gün oruç tutarsa bütün bir seneyi oruç ile geçirmiş gibi olur" buyurulmuştur. (Müslim, Sıyam 204. Ebu Davud, Sıyam: 58, Tirmizi, Sıyam: 52, İbni Mace, Sıyam 33, Ahmed İbni Hanbel: 3/308, 324, 344, 5/417, 419, Darimi, Sıyam: 44)

Hadis-i şerifler Şevval'de 6 gün oruç tutmayı teşvik etmektedir. Bundan dolayı bir yıllık oruç tutmuş gibi olmanın sevabı vardır. Kim bunu her yıl yaparsa ömür boyu oruç tutmuş gibi olmanın sevabını kazanır.

Kur'ân-ı Kerîm'de:

"Her kim hayırlı bir iş yaparsa, kendisine, onun on misli sevap vardır." (En'am: 160) buyurulmaktadır.

Şöyle bir hesap yapabiliriz:

30 Ramazan ayı orucu

6Şevval ayı orucu

Bunları tuttuğumuz zaman,

36 gün oruç tutmuş oluruz

Bunu on ile çarptığımız zaman: 360 gün yapar.

1 gün Ramazan Bayramı,

4 gün de Kurban Bayramı toplam: 365 gün yani bir sene yapar. Bayramlar da oruç tutmak yasaktır. Çünkü bayramlar ikram günleri, kaynaşma günleridir.Oruç tutmak yasaklanan günlerdir.

Muhterem Müslümanlar!

Efendimiz (SAV) tarafından teşvik edilen Şevval ayı orucundaki sır şudur:

Farz namazların evvelinde veya sonunda ya da her ikisinde sünnet namazlar kılıyoruz. Bu sünnet namazlar; farzlarda olması muhtemel kusurları telâfi eder.

Ramazan ayından sonra Şevvel ayında tutulan 6 gün oruç da farz namazların evvelinde veya sonunda kılınan sünnet namazları gibi, Ramazan ayı orucunuda bulunma ihtimali olan kusurları telâfe eder/tamamlar.

Şevval ayı orucu 6 gün peşipeşine hiç ara vermeden tutulduğu gibi ara vererek de tutulabilir. Pazartesi ve Perşembe günleri de tutulabilir. Nasıl kolayınıza geliyorsa, nasıl haz alabiliyorsanız, nasıl ihlasınızı artırıyorsa ve sizin nasıl takvanıza katkıda bulunuyorsa öylece tutabilirsiniz.

Allah (CC) kendisine yaklaşanları daima mükafatlandırır. Bu mükafatları kaçırmayalım...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi