Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Terbiyemize ne oldu?

Terbiyemize ne oldu?

Dünyanın en tabiî terbiye ocağı ailedir/evdir. Tam mükemmel olan terbiye müesseseleri normal bir ev terbiyesiyle mukayese edilecek olursa üstünlük mutlaka evde kalır.

Bizde ev terbiyesi/aile terbiyesi büyük bir buhran geçirmektedir.

Ailelerin bir çoğunda gerek çocuk bakımı ve gerekse çocuk terbiyesi hakkında açık fikirleri yoktur. Aileler çocuklarını gelişi güzel, rastgele terbiye etmektedirler. Önemsiz nedenlerle çocuklarını hırpalayan aileler yanında önemli kusurlara göz yumarak çocuklarını şımartan ailelere sık sık rastlanması bizdeki ev/aile terbiyesi buhranının açık alâmetlerindendir.

Bir millet maddi bakımdan perişan bir hâle gelebilir. Fakat kökü kuvvetli bir toplumu dünyada hiçbir maddi kuvvet yenemez. işte bu kök aile ocağıdır. Tarihe bakın, uzun yıllar varlıklarını devam ettiren devletler bu başarılarını aile ocaklarının sağlamlığına borçludurlar. Aileler tefessüh ettiği/bozulduğu zaman yıkım/helâk başlar ve hazin bir sonuç ortaya çıkar.

Nesillerin selâmeti ailelerin aile olma vasıflarıyla yaşamalarına bağlıdır. Bu bakımdan neslin selâmeti için devletin üç kesime çok önem vermesi gerekir. Bu üç kesim:

1- Ana,

2- İmam,

3- Öğretmendir.

Devlet bunları tartışılmaz bir otorite ve saygıya muhatap kılmalıdır. Aralarındaki denge ve ilişki de iyi kullanılmalıdır.

Ana, toplumun çekirdeğidir. O bozulursa çok gürültülü bir yıkım olur. Ana'yı imar etmeyen toplumların mâmur olması katiyyen mümkün değildir. İnkişaflar ana'nın kemaliyle olacağı gibi, yıkımlar da yine ana'nın tefessühü/bozulmasıyla tecelli eder.

Şu günlerde ülkemiz şer güçlerin iğrenç bir denemesinden geçiyor. Bu deneme kadın eksenli icra ediliyor. Başörtüsü konusundaki istibdat, mütesettirlerin dışlanması gayreti, ana adaylarının vücut kimyalarını bozucu politikanın sürdürülmesi, Müslümanlığının hassasiyetine rağmen tesettürlerinde yozlaşma hareketleri, Müslüman kimliğini açıkça belirtici görüntülerden kaçınmak... gibi olumsuzluklar bu denemelerin tezahürleridir. Müslümanlar deneniyor. İslâm'a bağlılıklar/sadakatler deneniyor. Hassasiyetler deneniyor. Bilinçler/samimiyetler deneniyor. Bozmanın yolları, stratejileri deneniyor. Sağlamlarla-çürüklerin yüzdeleri, yapabilirlikleri-yapamazlılıkları belirleniyor. Koskoca bir milletin ana'larının işlevsizliğe sürüklenmelerinin hızı deneniyor.

Ana'lar, baba'lar, gençler olarak topyekün deneme altındayız. Ana'ya sahip olursak kurtuluruz. Onun bozulması millet olarak helâkimiz olur. Allah (c.c.) encamımızı/sonumuzu hayırlar eylesin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi