D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Her satırına üç general düşen yazı!

Her satırına üç general düşen yazı!

“312 General Davası” bir daha Yargıtay yolunda…
7. yılında olan bu hukuk tarihinin en ağır tazminat davası daha önce eksik incelemeden bozulmuştu. Yeni hakim eksik inceleme kısmını hallettikten, yani davaya sonradan dahil edilmiş olan bizi azad ettikten sonra, selefinin kararını ibka etti.
Bir gazetenin altından kalkması mümkün olmayan büyük bir meblağ var ortada. Dava tazminat davası olmaktan çıktı, bir basın kuruluşunu yok etme davasına dönüştü; davanın açılmasını buyuranlar da zaten bunu istiyorlardı.
Ertesi gün gazeteleri şöyle bir gözden geçirdim. Öncelikle hukukî bir mesele, fakat aynı zamanda meslekî bir konu nasıl değerlendiriliyor diye.
Davanın ilk karara bağlanması sırasında (2004 Mayısı) Türkiye yeni bir darbe sürecine sokulmak istendiği ve malum medya darbecileri hoş tutmak siyaseti takip ettiği için, haberi Hürriyet sür manşetten “Generallerin hukuk zaferi!” şeklinde vermişti. Diğerleri de ona benzer başlıklarla basın hürriyeti açısından bir felaket olan kararı alkışlamışlardı.
Bu sefer, Hürriyet ve paralel basın konuyu görmezden geldi. Artık generallerin böyle düzmece “hukuk zaferleri” ile pohpohlanmasını siyasetlerine uygun bulmuyorlar demek ki.
Bir basın kuruluşunun orantısız bir cezaya çarptırılmasını da kendilerine matuf bir tarafı olmadığı için görmek istemiyorlar.
Onlar öyle. Ya basınımızın Hürriyet’e öykünen nev şafakları, starları neden konuya Fransız kaldılar?
Onlar için artık hakkın hatırı değil, kapitalin hatırı önemli!
Taraf görmemişti, baktım bu körlüğü telafi edici bir özür yazısı var.
Sadece Zaman gazetesi konuyu gerektiği şekilde ele aldı ve layıkı vechile haberleştirdi.
312 General Davası’nın layıkıyla anlaşılması ve her aşamada hukuk ve adalet talebinde bulunulması gerekiyor. Türkiye Yazarlar Birliği’nin konuyla ilgili açıklamasında bu bilhassa vurgulanıyordu: “Bu dava da gösteriyor ki, Türkiye’de adaletin tesisi birinci öncelikli mesele haline gelmiştir.”
“312 generalin açtığı bir tazminat davasının Vakit gazetesine karşı Türkiye’nin hukuk tarihinde benzeri görülmemiş bir cezalandırmaya dönüştürülmesi sadece gazetecileri, yazarları ilgilendirmiyor; en önce adaleti tesis etmekle yükümlü olan hukukçuları ilgilendiriyor.”
Açıklama, “Bir kaç generali hedef alan bir eleştiri bütün generallere teşmil edilebiliyorsa, basının eleştiri hakkı kolaylıkla ağır cezalarla ortadan kaldırılabilir demektir. Bu endişe verici durumun iç hukuk yoluyla, Yargıtay'da giderileceğini umuyoruz” değerlendirmesiyle tamamlanıyor.
Ortada 96 satırlık, 492 kelimelik bir yazı var. Her satıra 3 general düşüyor! Her kelimeye yaklaşık 3 bin 500 lira (eski TL ile, 3 milyar 500 milyon) tazminat isteniyor!
Adaletin temel kavramlarından biri “nısfet”tir, bu da “insaf”la aynı kökten bir kelimedir. Nısfet ilkesi terkedilirse, hakkaniyet olmaz. Adalet de tesis edilemez!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
D.Mehmet Doğan Arşivi