Abdullah Yıldız

Abdullah Yıldız

“Cami Dersleri” ve camilerin aslî misyonunu yeniden kuşanmas

“Cami Dersleri” ve camilerin aslî misyonunu yeniden kuşanmas

Türkiye’de şu kadar problem varken, sıra camilerin asli fonksiyonunu konuşmaya mı geldi, diye düşünenleriniz olabilir. Oysa, zaman ve şartlar değişse de, hele ülke gündemine her gün yeni yeni meseleler düşse de, Müslümanların değişmeyen gündemleri vardır. Kur’ân ve namaz bunların başında gelir. Kur’ân-ı Kerim, Müslümanların her hâlükârda değişmeyen yegane ana yol haritasıdır. Namaz, savaş ortamında bile terk edilmeyen ve günde beş vakit Allah’ı anmamızı ve hayatımızın merkezine almamızı sağlayan en önemli, en belirleyici ve en cami/kuşatıcı ibadettir.
Namazın günde beş vakit cemaat halinde ikâme edildiği ve sosyal hayatın “namaz merkezli” olarak şekillendirildiği ve dizayn edilip yönlendirildiği mübarek mekânlar ise camilerdir. İslâm toplumunun kalbi camide atar. Cami; Müslümanların hem ibadet ettikleri, hem istişare ettikleri, eğitim ve öğretim faaliyetlerini yürüttükleri, hem tebliğ ve cihada hazırlandıkları, kısaca, hayatın her alanında organize oldukları kutlu mekanlardır. Yani, sadece namaz kılınıp sonra kapısı kilitlenen mabetler değildir.
Diyanet İşleri Başkanımız sayın Ali Bardakoğlu’nun, geçen hafta, camilerin içini ilmi ve dini sohbet ortamına dönüştürmek amacıyla “cami dersleri” adı altında bir eğitim programı başlatacaklarını açıklaması, doğrusu biz Namaz Gönüllülerini son derece sevindirdi ve heyecanlandırdı.
Hatırlarsanız; dört yıldır sürdürdüğümüz “Namazla Diriliş Seferberliği” çerçevesinde, geçen yıl da, “Haydi Camiye” kampanyası başlatmış ve halkımızı camileri tıklım tıklım doldurmaya çağırmıştık.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun bu çok önemli projeye dair açıklamalarının belli başlı bölümlerini bir defa daha sizlerle paylaşmak istiyorum:
Bardakoğlu yaptığı açıklamada: “Sadece ezan vakti camiye gelip, namazı kılınca dağılan değil, kaynaşan, bütünleşen, namaz aralarında ilmi sohbetlerle bilgisini sürekli artıran bir cemaati arzuluyoruz” dedi.
Başkanlık olarak son yıllarda sosyal açılımlı din hizmetlerine büyük önem verdiklerini, cami dışına çıkarak, yaşlılardan, engellilere, gençlerden, kadınlara hatta hükümlülere kadar toplumun her kesimine ulaşmaya çalıştıklarını hatırlatan Ali Bardakoğlu; bunun yanında toplumun kaynaşma ve buluşma mekanı olan camileri daha verimli kullanmayı hedeflediklerini vurguladı.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu şöyle devam etti:
“Camilerimiz manevi, ahlaki ve ruhi bakımdan yüce değerlerle buluşma, onları kavrama ve iç dünyamıza indirme mekanlarıdır. Aynı zamanda kaynaşma, okuma ve öğrenme mekanlarıdır. Camileri sadece cemaatin vakit namazlarını kılıp dağılması için değil, çok daha geniş bir yelpaze için kullanmak zorundayız.”
Camilerin içini bir ilmi sohbet, dini sohbet ortamına dönüştürmek amacıyla “Cami Dersleri” olarak adlandırdıkları eğitim programını geliştirerek, yaygınlaştırmaya başladıklarını dile getiren Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cami dersleri camiye gelen cemaatin namaz sonrası birkaç dua okuduktan sonra dağılmasını önleyen; birkaç ayetin açıklamasını, Peygamberimizin bir hadisini, öğüdünü, siyerden bir hadiseyi, Kur’an’dan bir kıssayı, peygamberler tarihinden bir olayı, ilmihal ve temel ahlak bilgilerini, insanımıza günümüzde ne lazımsa onu, bir program dahilinde parça parça veren bir büyük eğitimin adımlarıdır.
Cami cemaatinin halk irfanına sahip olmasını önemsiyoruz. Artık insanımızın kendi bilgisiyle ayakta duracak hale gelmesi gerekiyor. Sadece cuma günü okunan hutbelerle, yapılan vaazlarla bu eğitim mümkün değil. Bu itibarla din görevlilerimizden bir eğitici ve manevi rehber olarak cami cemaatiyle yakından ilgilenmelerini istemekteyiz. Toplumun milli, ahlaki, dini yönden, irfan yönünden ayakta kalabilmesi için bilgi ve özgüven kazanması gerekiyor. Bunun için de cami dersleri büyük önem taşımaktadır.”
Bardakoğlu, Cami Dersleri kapsamında kullanılmak üzere “Kur’an’dan Öğütler”, ”Hz. Peygamber’in Hayatından Öğütler”, “Peygamberler Tarihinden Öğütler”, “Cami Hadis Dersleri”, “Cami Tefsir Dersleri”, “İlmihal” ve “Temel Dini Bilgiler” gibi kitapların yer aldığı setleri hazırlamakta olduklarını kaydetti. Cami derslerinin yanı sıra, Kur’an kurslarına düzenli gelme imkanı olmayanlar için de “Cami Kur’an Eğitimi” düzenlendiğini ve bunun mevzuatının çıktığını belirten Bardakoğlu, “Kur’an’ı Kerim’i genç yaşta öğrenememiş, ama mutlaka öğrenme isteğinde olan insanımızın yanında olmak Kur’an-ı ve temel dini bilgileri öğretmek bizim ödevlerimiz arasındadır” diye konuştu.
Camileri tekrar asli işlevine döndürdüğümüz gün, sorunlarımızın asgariye ineceğinden emin olabiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Yıldız Arşivi