Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Irak’tan çekilmek

Irak’tan çekilmek

Amerika, Irak’tan askerini çekiyor. Ama Irak’ı bırakmıyor, sadece savaşa son veriyor. Ülkedeki iç savaşa gelince, âlicenâb (yüce gönüllü) davranıp (!) “Iraklıların işidir” diyor onlara bırakıyor. (Adam olun da birbirinizi öldürmeyin, devam ederseniz de beni ilgilendirmez) bilgeliğini sunuyor!
Amerika’nın trilyon dolar harcadığı bu dehşetli savaşı nasıl ve niçin göze aldığını hatırlamamız gerekiyor: Güçlü ordu kuran -Türkiye dahil- fiyakasından bütün komşularının yaka silktiği süper diktatör General Saddam Hüseyin rejimine son vermek... Kuveyt’i işgal eden Saddam’ın orada yaptıklarını diğer 5 Körfez monarşisini (S. Arabistan, Emirlikler, Umman, Katar, Bahreyn) yıkarak gerçekleştirmek mega süper projesini engellemek için Amerika savaşı göze aldı.
Saddam, o kadarla da yetinmeyecekti. Ürdün monarşisini de işgal edecek, Yemen’e ve Lübnan’a girip Mısır’ın kapısına dayanacaktı. Müttefiki, Baas denen sosyalist Arap ırkçısı askerî dikta rejimini paylaştığı Suriye’deki benzeri General Esad idi. 1870’de 30 Alman ve 10 İtalyan devleti nasıl birleşip yekpare Almanya ve İtalya’yı oluşturmuşlardı? Zaten Osmanlı Türkiyesi de Arap âlemini tek çatı altında toplamamış mı idi? Saddam’ın ve Esad’ın babaları Osmanlı tab’ası değiller mi idi?
Saddam, sonra İsrail’e dönecekti. İsraillileri Akdeniz’e döküp yarım asır önce geldikleri ülkelere postalayacaktı. Sonra sıra 8 yıl savaşıp yenişemediği İran’a gelecekti. İran’ın Araplar ve Kürtlerle meskun eyaletlerini elbette kapıverecekti.
Bu suretle Saddam, dünya petrol ve gaz rezervinin üçte ikisine sahip olacak; ekonomik gücü cihan devleti geçinen ABD ile eşitleşecekti.
Saddam’ın bu panarab (Arap Birliği) projesi bugün unutuldu. Amerika ve müttefiklerinin müdahalesi olması idi, milyonlarca insanın ölümü ile sonuçlanacak; Orta Doğu’nun sınırlarını aşıp ülkeleri kana boyayacaktı. Daha berbâdı, azınlık ve muhalif halkları ortadan kaldıran askerî ırkçı diktatörlük rejimi büyük bir coğrafyayı kapsamına alacak, etkileyecekti. Amerika engelledi ama Irak’a barış ve demokrasi getiremedi. Berbat bir Irak oluşturdu. Devamı yarına...


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi