Resul Tosun

Resul Tosun

HAS Parti

HAS Parti

Saadet Partisi'nde zuhur eden ihtilaf hakkında hiç yazı yazmadım. İhtilafın iki tarafında duran insanlarla geçmişteki hukukum gereği özel olarak girmedim o tartışmalara. Ama artık ortaya yeni bir parti çıktığı için yazmakta bir beis görmüyorum.

Her şeyden önce kısa adı HAS Parti olan Halkın Sesi Partisi hayırlı olsun diyorum.

Has kelimesi 'katışıksız, en iyi cinsten' anlamına geliyor. Halkın Sesi Partisi'nin kısaltılmış şekli de böylece anlamlı hale geliyor. Tıpkı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kısaltılmış şeklinin AK Parti olması gibi. Partinin isminde bu itibarla biraz öykünme var gibi görünüyor. Ama bakalım dilimize nasıl yerleşecek. Muhaliflerinin AK Parti'ye AKP dediği gibi HAS Parti'ye de HSP mi denecek zamanla göreceğiz.

Her neyse önemli olan isimden ziyade müsemmadır.

Numan Kurtulmuş bey siyaset dünyasında ümit haline gelmiş bir isim. Yıpranmamış bir isim. Duruşu ve söylemleriyle kendisini ispat etmiş bir isim. Bugüne kadar takip ettiği siyasi çizgi itibariyle de kamuoyunda ilkeli bir şahsiyet olduğu izlenimi bırakmış bir isim. SP genel başkanlığı sürecinde sergilediği yapıcı muhalefet ile de siyasete yeni bir dil yeni bir üslup kazandırmış, partisinin oylarını yüzde yüz oranında artırarak başarısını ispat etmiş bir isim. İstifasıyla vesayete teslim olmadığı izlenimi bıraktığı için de kamuoyunda takdir toplamış bir isim.

Reklamı çok olacaktır bunda şüphe yok.

Her ne kadar sağ sol muhafazakar ya da liberal parti olmadığını merkez partisi olduğunu dolayısıyla her kesimden oy almayı hedefliyor olmasa da Türkiye siyasetini okuyanlar çok iyi bilirler ki HAS Parti'nin hedef kitlesi AK Parti tabanıdır. Böyle olduğu için de medya HAS Parti'yi sürekli gündemde tutacaktır. HAS Parti'yi destekledikleri ve beğendikleri ya da Numan beyi hakikaten takdir ettikleri için değil. AK Parti'nin oylarını tırtıklayacağı için HAS Parti sürekli gündemde olacaktır. Bunun altını kalın çizgilerle çizmek gerekir.

Bu, siyaset gerçeğinin bir yönü.

Bir diğer yönü ise partinin takip edeceği siyasetle ilgili. Ben Numan beyin SP'de gösterdiği yapıcı muhalefet üslubunu sürdürmesi halinde ülkeye çok önemli bir hizmet yapmış olacağını düşünüyorum.

CHP ve MHP'nin üslubu iktidar partisini tahrik eden bir üslup olduğu için muhalefetleri iktidar partisini etkilemiyor.

Ben HAS Parti'nin ilkeli davranması halinde Türkiye'de önemli bir boşluğu dolduracağı kanaatindeyim.

Seviyeli muhalefet boşluğunu.

HAS Parti iktidar partisini daha iyi olmaya zorlayacaktır.

Öte yandan iyaset dünyası çok farklı bir dünya, her takdir toplayan lider iktidarı yakalayamıyor. Geçmişte Osman Bölükbaşı meydanları doldurmuş ama meydanları dolduranlar Bölükbaşı'na oy vermemişlerdir. Yani millet takdir etmiş ama takdirlerini oya tahvil etmemiştir. Farklıdan kastım bu.

Aynı şey rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu için de söylenebilir. Kimse merhum aleyhinde tek kelime etmemiş hatta onun nezahetini ve soylu tutumunu hep takdir etmiştir ama sıra oy vermeye gelince millet aynı kadirşinaslığı sandıkta göstermemiştir.

Numan beyi de ayrıldığı partisi mensupları dışında eleştiren kimse yok. Herkes takdir ediyor.

Bu takdir oya dönüşür mü orasını şimdiden kestirmek çok zor.

Hedef kitlesi AK Parti tabanı olduğu için AK Parti muhalifi medya HAS Parti'yi gündemden düşürmeyecektir, orası kesin ama millet nezdinde HAS Parti'nin karşılığı olacak mı orasını seçimde göreceğiz.

Tarihçiler Gazneli Sultanı Aslanşah için övgüler dizerler ancak tarihin aynı diliminde Selçuklu Sultanı Sencer gibi daha yetenekli bir şahsiyetin varlığını onun şanssızlığı olarak nitelerler.

Ben Tayyip beyi Numan beyin şanssızlığı olarak Numan beyi de Tayyip beyin şansı olarak değerlendiriyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Resul Tosun Arşivi