Keşke!

Keşke!

Türkiye’nin gündemiyle dünyânın Türkiye ilintili gündemini karşılaştırmak beni hep hayretlerden hayretlere düşürmüşdür. Aynı ülke mi sözkonusu diye!

Genelkurmay, 65.000 Mehmedciğin garson ve bulaşıkçı vs. olarak kullanılmasındaki garâbeti farkederek bunu tedrîcen değiştirmeğe karar vermiş. Tedrîcen olması iyi. Böyle işler aceleye gelmez. Onun için de İş ve İşçi Bulma Kurumu’ndan 2010 Yılı için beş profesyonel garson istemiş. Bu da iyi. Demek ki bu tempoyla 65.000 bölü beş en geç 13.000 yıla kadar bu problem hallolunmuş olacak. Ondan sonra ise sıra muhtemelen “haberci” filan gibi isimler altında emirerliği, yâni uşaklık yaptırılan 110.000 Mehmedciğe gelir ki şâyet tempoyu biraz yükseltip yılda meselâ ona çıkarırlarsa 11.000 senede o mesele de hitâma erer.

Yâni iyiye doğru bir gidiş var. Çünki bâzı gevezeler mütemâdiyen “profesyonel ordu” diye tutturdukları için artık bundan usanan kumandanlarımız burada da bir çözüm yolu bulmuşlar. Bundan böyle “sözleşmeli” askerlik müessesesi ihdâs edilecekmiş. Yâni genç erkekler maaş karşılığı gönüllü olarak uzun süreli asker olabilecekler. Ancaaak, bunun için önce “zorunlu” askerliklerini yapmış olmaları şart! Başka bir deyişle GK bir yandan kendi ifâdesine göre 736.000 askeri muhâfaza ederken ilâveten meselâ bir 150.000 kişilik bir orduya daha sâhib olacak ki böylece 346 general ve amiralin üzerine bir kırk elli kişiye daha kadro açılsın! Bunun adı da orduda reform. Böyle iki reform daha yaparlarsa herhalde artık zırhlı piyâde ve mızraklı süvâri alaylarını da ihyâ ederler.

İpe un sermenin askercesi olsa gerek bu da!!!

Bir başka “önemli” konumuz ise Asiye, pardon, CHP nasıl kurtulur muhabbeti.

Efendim, CHP sosyal demokrat “hüviyetine” ne zaman bürünecekmiş!

35 senedir konuşulan lakırdı bu!

Hayatda pek çok şey mümkindir ama eşyânın tabiatına aykırı olmamak kaydıyla. Dünyânın en mükemmel antrenörünü getirseniz bir ata uçmayı öğretemezsiniz. Sosyal demokrasi, sosyali kusur kalsın, demokrasi CHP için eşyânın tabiatına aykırıdır! Nasıl ki modernizasyon da hâlihazırdaki komuta kademesi için eşyânın tabiatına aykırı ise! Kimse gücenmesin ama her iki organizasyon da varlıklarını çağdışı olma karakteristikalarına borçludurlar. Bunlardan TSK dışarıdan, yâni “parlamenter” müdâhale olmaksızın 21. Yüzyıla uygun ve uyarlı hâle gelemez! Öyle bir babayiğit parlamentoyu da ben ufukda göremiyorum.

Yapışık kardeşi CHP’ye gelince onun vârolup olmaması da artık ehemmiyet taşımamaktadır. Sol muhâlefet ille de bu partiden doğacak diye bir yasa maddesi yok! Kaldı ki hâlen Türkiye’de “sol” bir kitle partisi zâten mevcud:

AK Parti!

Belki kendileri dahî farkında değiller ama durum bu.

Demek ki muhâlefet olacaksa bunun sol olması şart bile değil. “Demokrat” olması yeterli.

Dünyâ Türkiye’yle ilgili olarak “Füze Kalkanı”nı, BM Beşerî Gelişkinlik Raporu’nu, AB ve NATO ortak operasyonlarında Türkiye’nin kilid rolünü, Türkiye’nin IMF ve Avrupa Savunma Ajansı’ndaki yeni pozisyonun vs. konuşuyor.

Keşke söze bizzat bizler de karışsaydık!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi