Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Eğitim ve kültür

Eğitim ve kültür

Eğitim-kültür politikamız üzerinde önce Başbakan Demirel, 10 yıl sonra Başbakan Özal bana (önce ekonomi) demişlerdi. Ben Menderes’in (ekonomik ve kültürel kalkınmamızı dengeleyemediği), yalnız ekonomiye ağırlık verdiği için düştüğünü söylemiştim. Menderes hakkındaki bu hükmümü, devletin resmî ansiklopedisinde de yazmıştım.
Bu 3 çok büyük devlet adamının birleştiği ekonominin, savunma ile beraber bir milletin iki hayat damarı olduğu malûmdur. Ancak bu alanlarda bile başarı insana yatırım‘la ilgilidir. Erişmeye çalıştığımız muâsır medeniyet seviyesinin sahibi Batı uygarlığı, bulunduğu çizgiye, eğitim ve kültüre, ekonomi ve savunma kadar ağırlık vererek ulaştı. Bu gerçeği görmek için tarihçi olmak gerekmez, apaçık ortadadır. Cumhuriyet, okul açtı. Okul sayısı çoğaldıkça, ne okutulduğuna dikkat azaldı.
Sayın Tayyip Erdoğan’ın, geçen yıl eğitime bütçede Türkiye tarihinde ilk defa savunma bütçesi üzerinde pay ayırması, klasik inkılâplarımız derecesinde önemli idi.
Millî deyip bu sıfata çok da icabet etmediğimiz (daha doğrusu bu sıfatını çarpıttığımız) eğitimimiz, maalesef Türkçe, yabancı dil, tarih, coğrafya gibi 4 temel kültür branşında başarılı olmadı. Avrupa’da ve bizde lise mezunlarının bu branşlardaki başarılarını karşılaştırmak, bizi tamamen Avrupa standartları dışında bırakır. Büyük kayıptır, millî bir başarısızlık ve faciadır. Yabancı dil hususunda kendilerini, ancak bazı özel okullarda okuyabilenler kurtardı. Daha küçük bir azınlık ise tarih ve coğrafyada şahsî merakla bir şeyler okuyarak bir seviyeye geldi. Türkçe mi? O sektör daha karanlıktır.
Fâtih denilince ürken kişiler yetiştirdiğimiz bir eğitim sistemi... Çağdaş eğitim, daha doğrusu günümüzde her iş, bilgisayarla yapılıyor. İlk ve orta (lise) öğrenimini bilgisayarlaştırmak için Başbakan, 1.5 milyar lira ayırıyor. Hemen gerçekleştireceğine de, diğer eylemlerine bakarak söylüyorum, eminim. Bir yıl içinde tamamlanmalı.
Başbakan, yanlış eğitimle kaybettiğimiz yıllardan bahsetti. Öğrencinin ne öğrenip neyi öğrenmediğine önem vermediğimizi söyledi. Eğitimde, gelişmiş ülkelerdeki gelişmeleri izlemediğimizi açıkladı. Bu işi millî eğitim ve ulaştırma bakanlarına havale etti. Ulaştırma bakanının, kara, demir ve hava yollarındaki süper sür’ati, daha da önemli olan: Çocuklarımızı bilgisayar çağına geçirmekte de sağlayacağına inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi