Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Wikileaks ve ötesi

Wikileaks ve ötesi

Bu hafta da Wikileaks’in 5 ülkede 4 gazete + 1 dergiye verdiği ABD dışişleri cripto’larını yayınlaması, manşetlerden değilse bile, 1. sayfalardan düşmeyecek.
Daha haftalarca, aylarca da sürecek. Zira çeyrek milyon belge bahis konusu. İlgi günden güne azalır ama arada fantastik bir konu gene manşetleri zorlar. Türkiye ve İran ağırlıklı olanların başka ülkelerle yer değiştireceği tabiidir. Ancak Amerika, bu veya şu şekilde belki bu yayınları engeller.
Wikileaks’in gizli belgeleri yayınlaması, Irak ve Afganistan üzerindeki ABD gizli askerî yazışmaların ve fotoğrafların basına verilmesi ile başlamıştı. Hedef ABD savunma bakanlığı (Pentagon) idi. Şimdi hedef olarak devlet sekreterliği (ABD Dışişleri Bakanlığı) görülüyor. Amerika’nın en önemli iki bakanlığının itibarı kırılarak Dünya egemenliğinden vaz geçirmek gibi bir düşünce kendini belli ediyor.
Türkiye’ye iftira veya yanlış değerlendirme yahut dedikodu mahiyetinde raporlar, yayın ilerledikçe tesadüf edilse de, sürpriz değeri taşımak ihtimali fazla değildir. Belgelerin rastgele değil, mutlaka seçilerek yayına verildiği açıktır. Hangi yönde odaklaşıldığı, yayın ilerledikçe daha net ortaya çıkacak.
Muhalefet partimiz CHP, bu yayınları kullanmaya kararlı. Ancak hile yapıyor. Önce Sayın Başbakan’ın yalanlaması ile yetinileceği söylendiği halde, sonra İsviçre bankalarından yazı istenmeye kalkışıldı. Belki Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Erdoğan’ın şiddetli yalanlamalarına sinirlendi. Her hâl-ü kârda Türkiye Başbakanı’nın beyanının esas olduğu ve olacağı âşikârdır. Amerikalı diplomatlara dava açılmasının ise, ABD düzeninde ve milletlerarası teâmüllere göre mümkün bulunmadığını sanıyorum.
Türkiye, bu kepazelikle uğraşacak değil. Çok meselemiz, konumuz, derdimiz var. Zamanından çok önce seçim sath-ı mâiline (eğik düzeyine) girdik. İktidar-muhalefet kapışmasının itidalleşeceğine dair emareler yoktur. Şiddetlenmesi daha muhtemeldir. Herhalde lugatlar tüketilecek, söylenmedik lâf kalmayacaktır. Vatandaşın gittikçe asabı gerilecektir. Ama Cenâb-ı Hak muîn olur, inşallah selâmet, sıhhat ve âfiyetle 2011 yazına ulaşırız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi