Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Hafta sonu gündem

Hafta sonu gündem

Pakistan ve Polonya başbakanları bir gün ara ile geldiler. Cumhurbaşkanı, TBMM başkanı, başbakanla dostça görüştüler. Pakistan, Türk cumhuriyetleri dışında bizim en samimi dostumuz olan devlettir. Polonya ise, asırlar boyu, Germen ve Rus arasında ezilmesine karşı koyduğumuz ülkedir. Bu Osmanlı politikasını Türkiye Cumhuriyeti de izledi. İlk Varşova elçimiz, en büyük şairimiz Yahyâ Kemal’dir (Y.Kemal, sonradan Pakistan kurulunca da ilk büyükelçimiz oldu).
Pakistan’a, İslâm dinini Gazneli Sultan Mahmud götürdü. Bütün Hindistan gibi asırlarca Türk yönetiminde kaldı. Bir ara -Tâc-Mahall’i yaptıran- Timuroğlu Şâh-ı Cihân, taht şehirleri Delhi ve Agra’dan uzaklaşıp Lâhûr’u seçti. Muhkem kalesi, muazzam cuma camii, muhteşem Şalimar bahçeleri, bu Türk hükümdarının Lâhûr aşkının en yüksek estetik çizgideki ürünleridir.
Pakistan, dardadır. Tâlibân belâsı ile karşı karşıyadır. Başbakan Yûsuf Rizâ Geylâni, ailesi ile geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuştu. Almanya ile Rusya arasında zor bir coğrafyadaki Polonya ise, çok büyük sınır değişiklikleri yaşamış olmanın sıkıntılarını unutmadı. Bugünkü sınırları içinde güvenliğini sağlamak istiyor.
Dünyaya gelince, WikiLeaks yayıncısı Julian Assange’ın Londra’da İngiliz polisine teslim olup tutuklanması ile ilgilendi. Assange, Avustralya uyruğunda. Fakat Amerika tarafından isteniyor. Amerika’ya gönderileceğinden ödü kopuyor. Orada hayat boyu hapisten kurtulması mümkün değil. Zira ABD, tarihi boyunca, bu tip bir ihanete uğramadı.
İnternet korsanlığı bizde de gündemin başına oturdu. Zira kripto’ların yayınlanan ilk küçük partisi Türkiye ve AK Parti ağırlıklı idi. Ama üç konu var ki, önümüzdeki haftalarda bizi daha yoğun meşgul edecek gibi. Birincisi, PKK’nın, emrindeki Kürtçü politikacılarımız vasıtasıyla gündem belirleyip vakit kazanması, çekişilecek yeni yeni konular oluşturmasıdır. İkincisi, üniversite öğrencilerinin gösterileridir. Daha yoğunlaşmak istidadındadır. Yumurtalı-şemsiyeli üniversite oluşmasından kesinlikle kaçınmak lâzımdır. Üçüncüsü, sınavlardaki kopya olayının sorumlularının hâlâ belirlenmemesidir.
Bu problemleri aşacak millî gücün sahibiyiz. Ancak seçime düşük tansiyonla girilmesi daha iyidir. Yüksek tansiyonda sandığa gitmek, tahminleri aşan oy oranları değişikliklerine zemin hazırlayabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi