Rahim Er

Rahim Er

Bir reklama alet olmak

Bir reklama alet olmak

İnternet, Kanuni Sultan Süleyman ve asrını konu alan dizi film aleyhine çağrılarla kaynıyor. Şikâyet için RTÜK ve TV şirketinin telefonları veriliyor, aleyhte yazılar yayınlanıyor. Diğer taraftan televizyonlarda tarihçiler konuşuyorlar. Herhalde kanaat önderleri de düşüncelerini dile getireceklerdir.
Parça, bütüne dair her şeyi söyler. ‘Fragman’ denen parça da o filmin en dikkat çekici sahneleri olduğuna göre üzerinde konuşmak pekâlâ mümkün. Şunu teslim etmek lazım. Tarihî film çekmek kolay değildir. Kıyafet, mekan, dil gibi mecburiyetler vardır. Hele bir de savaş sahneleri mevcutsa iş daha zorlaşır. Kanuni gibi zirve bir padişahla muhteşem yüzyılını sinema diliyle bugüne aktarmak ise hiç kolay değil. Çok kaliteli bir senarist ekibi, fevkalade tarih danışmanları, iyi yetişmiş oyuncular ve yüksek bir bütçe gerekir. Şimdi bunu okuyan yapımcılar diyecekler ki ‘fakat bu bir TV dizisi.’ Doğru, lakin o dizi ile en çok seyredilen saatlerde milyonlara eksik, yanlış, bozuk, hatalı bilgi verilmekte.
Bu topraklarda bir asırdır tarih ders kitaplarında Osmanlıya yapılmadık iftira bırakılmadı. Yalan yanlış bir harem efsanesiyle nesiller kandırıldı, nesiller kendi geçmişlerine yan gözle bakar hale getirildi. Din ve tarih hakkında kitap yazmak, film yapmak son derecede veballi ve son derecede sorumluluk isteyen çalışmalardır.
RTÜK ne yapabilir? Yasaklamaya kalkışsa adı sansürcüye çıkar. Orada da kalınmaz, siyasi iradeye veryansın edilir.
Şunu bile düşünmüyor değiliz. İnternetteki protestolar kasten başlatılmış olabilir. Bizatihi işin sahipleri bunu yapmış olabilirler. Müthiş bir reklam olmakta. Fragman bin kat fazlasıyla seyredildi. Bu sebeple öfkelenip sağa-sola koşanlar dolaylı olarak muhalifi oldukları zihniyete hizmet ediyorlar dersek kimse şaşırmasın. Hiç fark etmeden bir reklama alet olmuş olabilirsiniz.
Çare bu değildir. Bunun çaresi dinine, diline, tarihine, milliyetine bağlı, sinema sanatını evrensel değerlerde kavramış, dünyayı bilen, temsil kabiliyetine sahip vasıflı, senaristler, yönetmenler yetiştirmek ve var olanlara sahip çıkmaktır.
Tabii onlardan evvel de tarihçiler ve romancılar gelir.
Yoksa Kanuni değil O’nun ancak seyisi rolünde oyunculuk yapacak kimselerin ucuz şöhretlerinden istifadeyle çevrilmiş dizilerle toz kondurmadığın isimler hovarda olarak gösterilir sen de bağırdığın çağırdığınla kalırsın.
Neyse ki yapılan dizi film devam edecek kalitede değil.
Bir zaman sonra yarıda kesileceğine eminiz.
Gelin şu şerden birkaç hayır çıkartalım.
1-Değerlerimize sahip çıkmayı herkesten rica ediyorum, lütfen sosyal liseler açın. 2-Yerli değerlere bağlı senarist ve yönetmenlere sahip çıkın. 3-Televizyonu ve sinemayı yeniden keşfedin. 4-Eli kalem tutan insanları fark edin. 5-Bu alanlarda milyon liralarda ödüller koyun. 6- Bildiğiniz tek şey tepki ve öfke olmasın. Siz eser verin, başkaları sizin yaptıklarınıza tepki göstersin. 7- Bu dünyada bir borcunuzun olduğunu unutmayın. 8-Bu sebeple söyleyecek sözünüz olsun. 9-Kendinizden razı olmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi