Y. Bülent Bakiler

Y. Bülent Bakiler

Kadir Has’tan Nevzat Türkten’e

Kadir Has’tan Nevzat Türkten’e

Kadir Has da Kayserili; Nevzat Türkten de.
Kadir Has‘ı bir kere bile görmedim. Meydan Larousse’da, onunla ilgili tek satır bile yok. Fakat o, milletimizin daima hayırla anacağı ve parmakla göstereceği, müstesna iş adamlarımızdan ve büyük hayır sahiplerinden biri. İnanıyorum ki Kadir Has‘ın sevap defteri, ebediyyen açık kalacaktır.
Nevzat Türkten ise, 1961 yılından beri tanıdığım, sevdiğim, saydığım ağabeylerim arasında. Ben, şehirlerimizi yollarından, evlerinden, meydanlarından daha çok insanlarıyla seven, düşünen, alkışlayan bir adamım. Kayseri denilince aklıma gelen güzel isimlerden biri de Nevzat Türkten. Sevgili Peygamberimizi şahit göstererek diyorum ki onun da sevap defteri ebediyyen kapanmayacaktır.
Bir uyuz eşeği olanları bile “kapitalist-burjuva” sayan komünistlerimiz, Kadir Has‘ın karşısında da yıllarca tepinip durdular. Kadir Has da, tam Türk’e ve Müslümana yakışan bir cömertlikle, milletimize vakıf eserler kazandırmak için gecesini gündüzüne kattı. Onun 47 vakıf eserinin 21’i Kayseri’de, 16’sı İstanbul’da, 10 tanesi de Doğudan Batıya uzanan şehirlerimizde yükseliyor. İşte Kadir Has’ın Kayseri’yi güzelleştiren vakıf eserleri: Kayseri Büyükşehir Belediyesi Dünya Ticaret Merkezi, Nuri-Zekeriya Has Enstitüler Binası, Kadir-Rezan Has Enstitüler Binası, Mahmut Has Mediko Sosyal Merkezi, Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi, Kadir Has Anadolu Lisesi, Celâl Bayar Lisesi, Rezan Has İlköğretim Okulu, Kadir Has, Nuri Has, Kadir-Rezan Has İlköğretim Okulu, Zekiye Has İlköğretim Okulları, Mehmet-Şehime Gemirli, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan İlköğretim Okulu, Atatürk Spor Kompleksi, Kadir Has Stadyumu, Mimar Sinan Müzesi.
Şunlar da, Kadir Has’ın, İstanbulumuza kazandırdığı vakıf eserler: Üç ayrı Kadir Has Üniversitesi, bir öğrenci yurdu, Maltepe’de Kadir Has Hastanesi, Rezan Has Acil Merkezi, Hemodiyaliz Merkezi, Öğretmen Dinlenme Evi, Tıp Merkezi, Sağlık Ocağı, 4 İlköğretim Okulu, bir spor tesisi. Ayrıca; Van-Ağrı-Hakkâri-Şanlıurfa-Muş-Diyarbakır-Bitlis-Trabzon-Adana-Kocaeli şehirlerimizde ilköğretim okulları. Ah keşke her şehrimizin bir Kadir Has‘ı olsaydı!
Kadir Has, ne kadar önemli bir er kişi ise, Nevzat Türkten de o kadar önemli er kişilerimizden biridir. Kayseri deyince, aklıma gelen güzel isimlerden biri de o. Nevzat Türkten, zengin bir tüccar değil. O, noksansız bir gönül adamı! Kayseri’de, tam 34 yıldan beri, ERCİYES isimli bir fikir-sanat dergisini tek başına omuzlayan bir er kişi! ERCİYES, Mart sayısıyla tam 399 defa elimizde oldu. Bir Anadolu şehrinde dergi çıkarmanın zorluklarını ve önemini bilenler, Nevzat Türkten‘in bu büyük hizmetini de alkışlayacaklardır.
Balzac; “Millet edebiyatı olan topluluktur!” diyor. Bu, çok doğru bir tesbit ve tarif. Edebiyatın temel malzemesi dildir. Dilsiz insan, dilsiz millet olur mu? Bana göre Kayserili Kadir Has‘ın hizmetleri ne ise, ERCİYES dergisinde, Türkçe’mizi, geleneklerimizi, tarihimizi, edebiyatımızı, güzel sanatlarımızı, şiirimizi, vatanımızı, milletimizi, devletimizi, bayrağımızı sevdirmeye çalışan bir diğer Kayserili Nevzat Türkten‘in hizmetleri de odur. ERCİYES’in şubat sayısında Nevzat Türkten diyor ki: “Bir mektep dergi olan ERCİYES’i yaşatmak bir okul açmak kadar önemlidir!” Bana sorarsanız, size derim ki, bir mektep dergi çıkarmak ve yaşatmak, bir okul açmaktan daha çok önemlidir. Nevzat Türkten‘e de ERCİYES‘e kol-kanat geren Opr. Dr. Seyfi Şahin‘e de binlerce defa teşekkür!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Y. Bülent Bakiler Arşivi