Resul Tosun

Resul Tosun

Cemaat kelimesi irtica kelimesinin yerine ikame ediliyor

Cemaat kelimesi irtica kelimesinin yerine ikame ediliyor

Evet, yakın geçmişte dine daha doğrusu İslam'a olan husumetlerini irtica diye telaffuz ediyorlardı. Şimdilerde dikkat ederseniz irtica kelimesinin yerini cemaat aldı.

Her ne kadar cemaatten belli bir grubu kastediyor olsalar da rahatsız oldukları husus o grup değil o grubun sahip olduğu özellikler olduğu anlaşılıyor. O özellikler dini hassasiyeti yüksek olan herkesin özellikleri.

Dolayısıyla kastedilen o gruba mensup olmasa da o özelliğe sahip olan herkes onların gözünde cemaat mensubu oluyor.

Bir adam helal haram anlayışına sahipse, eşi başörtülüyse, kendisi alkol almıyorsa ve hele hele de namaz kılıyorsa ve hak ederek bir mevkie gelmişse ve benzerleri çoğalıyorsa işte sana cemaat örgütlenmesi.

Cumhuriyetin kaleleri bir bir cemaatin eline geçiyor vaveylaları.

Aslında İslam'dan rahatsız olan ve atacağı başka çamur kalmadığı için her dindar insanı bir cemaat mensubu olarak görme basitliğine düşen bu tipler toplumun yaşadığı değişimi görememenin kurbanları.

Toplum dindarlaşıyor. Anası babası okuma yazma bilmeyen ya da ilkokul mezunu olan dindar köylülerin çocukları okuyorlar doktor oluyorlar, mühendis oluyorlar, ekonomist oluyorlar, öğretmen oluyorlar.

Oluyorlar da oluyorlar.

Muhafazakar kimlikleriyle, dindar kimlikleriyle hak ettikleri mevkilere geliyorlar. Eski memur tipi eski bürokrat tipi giderek azalıyor. Toplum değiştiği için doğal olarak kamu çalışanları da değişiyor.

Bunların hepsini cemaat mensubu sayıp cumhuriyetin kalelerinin düştüğü vehmine kapılanlar cumhuriyetin kalelerinin tahkim edildiğinin farkında bile değiller. Çünkü bu nesil cumhuriyeti rakı içmek ve tesettür düşmanlığıyla tarif eden arkaik zihniyetten uzaklar. Görevlerini başarıyla yapma gayreti içindeler. Bu gayret sayesinde ülke büyüyor, gelişiyor ve kalkınıyor.

Bir ideolojik saplantı ile kendilerinden olmayan herkesi düşman gören zihniyet, kendilerine benzemeyen bu vatan evlatlarını geçmişte irtica ile şimdilerde ise cemaat ile yaftalamaktalar. İmamın ordusu safsatası da o evhamlardan biri.

Kaldı ki cemaat olarak kastettikleri grup dindar gruplar arasında şiddete en uzak olan ve cumhuriyeti en çok benimseyen gruptur.

Son olarak şunu söylemek gerekir ki cemaat kötü bir şey değildir. Cemaat ADD'den daha meşru ve daha faydalı bir sivil dayanışmadır.

Kamuda görülen değişim ise cemaatin örgütlenmesi değil toplumdaki değişimin tezahürüdür.

Siz ey cemaat diyerek bu değişme karşı kılıçlarını çekmiş olan zevat! Siz değişmek zorunda değilsiniz. Bu değişimi sevmek zorunda da değilsiniz. Ama ağzınıza pelesenk edindiğiniz, hayatınızda yanına bile yaklaşmadığınız o demokrasi bilinci var ya ona sahip olun ötekine saygı gösterin yeter.

Siz göstermeseniz de bu nesil ötekiyle yaşama bilincine ve saygı gösterme erdemine sahiptir bunu da unutmayınız!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Resul Tosun Arşivi