Osman Tanburacı

Osman Tanburacı

Şiddet Meclis'ten çıktı!

Şiddet Meclis'ten çıktı!

Sonunda yasa çıktı. Hepimizin şikayetçi olduğu sporla kavganın göbek bağı kesildi. Şimdi artık nurtopu gibi çocuklarımız olacak ve onlar hür, özgür, tehlikesiz bir biçimde statlara gidebilecek, tuttuğu takımın şarkısını söyleyebilecek, bayrağını sallayabilecek.

Sporda Şiddet Yasası'nın Meclis'ten çıkması memnuniyet verici bir gelişme ama şiddetin de Meclis'ten çıktığı bir başka gerçek.

Vatandaşın vekili olarak Meclis'e girenler, statlara girenlerden farklı değil ki. Sokaktaki çocuğa, görevdeki bana örnek olacak davranış biçimleri sergilemiyorlar ki.

Tribünlerde saflar arası boşluk bırakmak, kameraların çokluğu, elektronik kartlarla maça girip koltuğuna oturmak, o koltuklarda tuttuğun takımı nasıl temsil ettiğin mesele değil. Mesele toplumsal yaşamda kimin hangi koltuğa oturacağıdır.

Ön saflarda gidenler bu topluma iyi örnek olmalı..

Bugün Meclis'teki saygın insanların yanında ağız dalaşı ve kavgalara sebep olanlar,

Trafikteki karmaşa,

Aile mahremiyetinin hırpalandığı magazin basını özgürlüğünün insanları kabusa dönüştüren anlayışı,

Kulüplerdeki koltuk kavgaları bitmeden, karşı fikre saygı duymadan, istediğin kadar yasa çıkar ceza yiyen çoğalır maksuda zor erişilir. Şiddet, cezalarla kısmen önlenir, özlenen seviyeye gelinebilmesi için toplum bilincini bireylere aşılamak gerektir.

Bu toplumsal bir yaradır.

Bu yasa aylardır Meclis'teydi. Üzerinde panel yapılası bir süreçti geçen zaman. Hepimiz saman alevi gibi yüzeysel fikirler yürüttük, ille de yasa çıksın dedik. Sonunda yasa çıktı. Bugün bakıyorum bütün televizyonlar bu yasa hakkında gazetecilerden, ilgili birimlerden sonuca ilişkin görüşler alıyor. Ve her konuşmacı yasanın eksiklerinden bahsediyor.

Çok geç...

Gün sevinme günüdür.

Sporun kardeşçe ve birbirine saygılı bir şekilde yapılabilmesi için atılan ilk adımdır bu yasa. Bundan sonrası daha önemli. Ancak beni üzen başka bir şey var;

Biz polis devleti olduk.

Bireyler kendi sınırlarını belirleyemediği için yasalar bizi hizaya sokmaya çalışıyor.

Dünyada da böyle demeyin.

Bizim dünyamız kavga!

Tribünlerde sopadan kaçarken kolluk kuvvetlerine kıskıvrak yakalananları göreceğiz.

Ne mutlu ki bundan sonra suçu işleyen ceza görecek.

Yeter ki uygulamada hata olmasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Tanburacı Arşivi